Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - İzmir'deki "Askeri Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma" davasının soruşturması sürecinde, "FETÖ/PDY'nin yönlendirmesi, talimatları doğrultusunda, davanın şüphelilerini kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve TSK'dan tasfiyesi amacıyla taraflı, kasıtlı olarak usulsüzlük yaptıkları" iddialarına ilişkin haklarında yeterli şüpheye ulaşılması üzerine başlatılan operasyon kapsamında aranan 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Çil, gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik Kasım 2015'te gerçekleştirilen operasyonun firari şüphelileri arasında yer alan ve hakkında yakalama emri bulunan Mustafa Çil'in Gaziemir ilçesindeki bir evde olduğu bilgisini alan polis, çalışma başlattı.
Ekipler, "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına yönelik soruşturma sürecinde İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevinde bulunan, daha sonra terfi edilerek 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne yükselen Mustafa Çil'i kaldığı evde yakalayarak gözaltına aldı ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne götürdü.
- Operasyon
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda "İzmir Askeri Casusluk Davası" olarak bilinen davada yargılananların şikayetleri doğrultusunda gerçekleştirdiği incelemede, FETÖ/PDY'nın yönlendirmesi, talimatları doğrultusunda taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler yapıldığı, davanın şüphelilerini kamuoyunda itibarsızlaştırarak devlet bürokrasisinden, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) tasfiyesini amaçladıkları yönünde bulgular elde edilmesi üzerine soruşturma başlattı. Bu kapsamda Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
İzmir merkezli 18 ildeki operasyonda, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, mülkiye müfettişleri, merkez valisi ile dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görev yapan şube müdürü, müdür yardımcısı, amir ve polis memurlarının da aralarında bulunduğu 46 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 36 kişiden 17'si tutuklandı, 15'i adli kontrol şartıyla 19 kişi serbest bırakıldı.
Operasyonun 3 Aralık'ta yapılan ikinci dalgasında, haklarında gözaltı kararı verilen 22'si emniyet personeli, 3 TÜBİTAK çalışanı 25 kişiden 18’i gözaltına alındı. TÜBİTAK personelinin yurt dışına çıktıkları belirlendi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10’u tutuklandı.