İzmir'de toprak kayması riskine dikkat

Güncelleme Tarihi:

İzmirde toprak kayması riskine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2018 15:07

İzmir'de toprak kayması riskine dikkat

Haberin Devamı

İZMİR İnşaat Müteahhitleri Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, İzmir'de toprak kayması riskinin bulunduğunu belirttiği Yamanlar, Gürçeşme ve Ballıkuyu gibi semtlerdeki binaların, zemin etütleri yapılarak yeniden inşa edilmesini önerdi.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yıkılma tehlikesi sebebiyle sabah saatlerinde boşaltılan binanın 2 saat içinde yerle bir olmasının ardından, İzmir'de de gözler riskli alanlara çevrildi. İzmir'deki Yamanlar, Gürçeşme ve Ballıkuyu semtlerinin heyelan nedeniyle çok riskli olduğunu belirten İMDER Başkanı İslam Yıldırım, bu bölgelerde binalar inşa edilirken zemin etütlerinin iyi yapılması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, "Beyoğlu Sütlüce'de meydana gelen olayda ada parselin kime kayıtlı olduğu değil, olayın meydana gelmiş olması önemli. Yıkılan binanın altında  bir hafriyat çalışması olduğunu duydum. Eski bir binanın üzerine 3 kat atılmış. Bina yeni teknolojiye göre yapılmamış. Zamanında statik hesapları olmadan yapılmış. Binanın temel kirişleri 50 santim bile değil. Biz 150 metrekarelik inşaatımızda bile 1 yada 1.5 metre su basman temel kirişleri yapıyoruz" diye konuştu.

"YÜZDE 65'İ YIKILMALI"

İzmir'de de çok riskli binalar bulunduğunu anlatan Yıldırım, binaların yüzde 65'inin acilen yıkılması gerektiğini savundu. Yeni çıkan imar barışının dönüşümü kolaylaştıracağını dile getiren Yıldırım şunları söyledi:

"İzmir'de hem yerel yönetimler hem merkezi hükümet elini taşın altına koymalı. Heyelan bölgesi olan Kadifekale kısmen boşaltıldı. Ama Karşıyaka'nın Yamanlar bölgesi, Gürçeşme, Ballıkuyu büyük risk taşıyan yerler arasında kabul ediliyor. Bu binaların yüzde 65'i yıkılmalı. Toprak kayması olan bölgelerde zemin etütleri iyi yapılmalı. Bayraklı gökdelen bölgesi ilan edildi. Ama bu büyük devasa binaların altı hep su. Orada 50-60 katlı binalar var. 70-80 metre kazıklar yapılmış ve binalar kazıkların üstüne oturuyor. Yani risk olan yerde risk sıfıra indirilmiş. Bayraklı'daki binalar altı balçık olmasına rağmen gerekli önlemler alınınca risk içermiyor. Toprak kayması olan alanlarda da zemin etütleri yapıldığı taktirde günümüz teknolojisinde sorun olmaz. 2018 yılında heyelan bölgesinde inşaat yapıp yapmamak tartışılmamalı. İlk önce mühendislik hesapları ve zemin iyileştirmeleri yapılır. Daha sonra istediğiniz yere bina inşa edilir."

2004'TEN SONRA YAPILAN BİNALAR GÜVENLİ

Toprak kaymasının olduğu yerlerde 2004 yılından sonra inşa edilen binaların yapı denetim kanununa tabi ve güvenli olduğunu söyleyen İslam Yıldırım, "Ben 1978'den beri inşaat yapıyorum. Bu benim baba mesleğim. 1980 ya da 1990'lı yıllarda yaptığım binalarda sıkıntılar vardır. O yıllarda elle karıp beton döktük. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar buna sürükledi. Şu anki sistemde numuneler alınıyor, sıkıntı olursa beton sökülüyor. O günün şartları neyse onu yaptık" dedi.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!