Güncelleme Tarihi:
Kocaoğlu'ndan müteahhitlere dönüşüm çağrısı
BU yıl 11'incisi düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi', İzmir Mimarlar Odası'nda gerçekleştirildi. Zirveye katılan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, Türkiye'deki 7.5 milyon konutun zaman kaybedilmeden dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise müteahhitlere seslendi. Kocaoğlu, "İzmir'de toplu konut ihalelerine giren müttehit yok denecek kadar az. İnşaat sektörü İzmir'de çalışmasını sürdürecekse, burada inşaat yapanlara söylüyorum, kentsel dönüşüme girmeden bu işte belirli bir mesafe alamazlar" diye konuştu.
Management Plus tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi', Mimarlar Odası İzmir Şubesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Zirveye, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez ve çok sayıda oda, dernek, sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Toplantının açılışında konuşan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, geçmişten günümüze kadar Türkiye'de meydana gelen depremleri hatırlattı. Türkiye'nin yapı stoğunda 20 milyon konutun olduğunu ifade eden Varan, 7.5 milyon konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Önce afete dayanıksız binaların yıkılması, ardından bu binaların planlamasının yapılarak, oranın dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Varan, "Uluslararası araştırmalarda gördüğümüz kadarıyla, Türkiye'de en büyük iller incelenmiş. Uluslararası araştırma, 10 yıl içerisinde olası bir afet durumunda, gerçekten içinden çıkılmaz bir durum ortaya koyuyor. Bu araştırmanın başında İstanbul ve İzmir geliyor. İzmir'de böyle bir senaryo düzenlemesine bakıldığında, ekonomik kayıpların 30 milyar dolarlara kadar ulaştığını görüyoruz. Bu bir senaryo. Ama araştırmalar neticesinde ortaya çıkan olumsuzlukların biran önce giderilmesi gerekiyor. Senaryolara baktığımızda bu işin içinden çıkmak mümkün değil, düşünmek bile istemiyorum. İzmir'de yılda 25 bin binanın dönüştürülmesi halinde, yaşanacak olumsuzluklardan kurtarılacağı hesap ediliyor" diye konuştu.
"HER SEÇİMDE ÇIKIYOR"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise konuşmasında imar barışına değindi. İmar affının gerekli olduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "İmar affı çıkarmak sistemi rahatlatacak ama bir daha imar affı çıkarmamak için ne yapmak lazım, sorun burada. Yıllardan beri imar affı çıkıyor. Her seçimde çıkıyor, her seçimde konuşuluyor. Kente bakıyorsunuz, burası Türkiye'nin en gelişmiş kenti. Bakıyorsunuz, dört direk üzerinde saçlar. Bu çağda, teknoloji ve bilimin bu kadar geliştiği bu çağda, devletin uydularının olduğu bu çağda, hava fotoğraflarının alınıp çekilebildiği çağda, ve bunların 3 boyutlu çekilebildiği, bilgisayar ortamına döküldüğü, karşılaştırıldığında çıkacak olan ilavelerin görülebildiği ve ilave olarak dökülebildiği yazılım programlarının dünyada kullanıldığı çağda artık hava fotoğrafı ile karşılaştırma yapılabiliyor. Bunu yaptıktan sonra 'Ey Konak Belediyesi, senin şu tarihten itibaren şu kadar binada kat çıkılmış. Ya bunların bana belgesini gönder ya da bunları ikinci fotoğrafta görmeyeceğim. Yıkmazsan sen sorumlusun' diyeceği ve alt yapısını hazırlayacağı bir çalışma yapıldıktan sonra imar affı çıkarılması bir sonuçtur. Onun dışında yapılacak her af tekrar sağlıksız yapıların yapılmasını, kat çıkılmasını, tarım arazilerine depoların yapılmasını teşvik etmekten başka bir işe yaramayacak" dedi.
"KURUMLARDA ÇANTALI İNSANLAR DOLAŞIYOR"
Başkan Aziz Kocaoğlu, konuşmasında belediyelerde ve kurumlarda 'Akıllı kentler yapıyoruz' diye çantalı insanların dolaştığını söyledi. Akıllı kentin bir hedef olduğunu söyleyen Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Kent geliştikçe, bilim geliştikçe yürüyecek gelişecek. Benim neye ihtiyacım var? Benim akıllı trafik sistemine ihtiyacım var. Benim ESHOT otobüslerini takip etmeye ihtiyacım var. Afete karşı düzenlemeye ve harekete, yazılıma ihtiyacım var. Akıllı kent bir hedef. Paket alınarak akıllı kent olmaz. Bu öğrenerek ve uygulayarak ihtiyaç duyulan konularda programlar alarak, geliştirerek uygulanacak bir konudur."
SİTEM GİBİ ÇAĞRI
Başkan Kocaoğlu'ndan, kentsel dönüşüm zirvesinde müteahhitlere, kentsel dönüşüm ihalelerine girmeleri yönünde bir de çağrı geldi. Kocaoğlu, "İzmir'de toplu konut ihalelerine giren müttehit yok denecek kadar az. 150 dairelik ihalelere çıkıyoruz, ona bile giren olmuyor. İnşaat sektörü İzmir'de çalışmasını sürdürecekse, burada inşaat yapanlara söylüyorum, kentsel dönüşüme girmeden bu işte belirli bir mesafe alamazlar. Ama tek başlarına ama birleşerek bu işe girmelerinde kendi gelecekleri için kendi büyümeleri için mutlaka zorunluluk vardır" dedi.
"HAK TECAVÜZÜNE UĞRAMASI KAÇINILMAZ"
Tek tek binaların yıkılıp yapılmasının kentsel dönüşüm çalışması olmadığını söyleyen Aziz Kocaoğu, "Kentsel dönüşüm, bir bölge bir kara parçası, bu kara parçası üzerindeki sağlıksız binaların, yolu, spor alanı, camisi, kent ormanı, parkı olmayan bir bölgenin bu ihtiyaçlarının da karşılanacak şekilde yeniden planlanmasıdır. Burada ciddi problemler var. Bunlardan biri ıslah parsellerinde ikinci defa zaiyat alınması. Bu gerçekten kentsel dönüşümde yönetimin elini çok daraltıyor. Buralardan ikinci kez, yüzde 40'a kadar düzenleme ortaklık payının alınması, sosyal donatı alanlarının yaratılmasında çok önemli. İki yolumuz var. Revize imar planları yaparak yine bütüncül şekilde ve sonucunda mal sahiplerini şuualandırarak, revize imar planları yapacağımız kentsel dönüşüm var. Bir de bizim yaptığımız gibi bakanlar kurulunda kentsel dönüşüm alanı ilan ettirip, yapacağımız dönüşüm var. Revize planlarla da ilçe belediyelerinin çalışmalarının önünü açıyoruz. Ama burada çok önemli bir tehlike var. Şuulandırma ve şifa hakkının kullandırılması. Bu bir yöntem. Bu bugüne kadar uygulanmış. Haksızlıklar olmuş ama haksızlıklar ender olmuş. İnsanlar, makuliyeti aramış ve bir yerde uzlaşmış. Bugün toplumun geldiği noktada her iki tarafın istismarına açık bir konu oldu. Ve sonuçta büyük balık küçük balığı yiyor. Revize plan uygulamaları ile yapacağımız kentsel dönüşümde hem müteahhitin hem de mal sahibinin hakkını koruyacak, adaleti tesis edecek ve sistemi çalıştıracak bir sihirli ele bir uzlaşı kurumuna, belirlenmiş, tanımlanmış bir uzlaşıya, iradeye ihtiyaç vat. Bu olmazsa revize planlarla yapılan kentse dönüşüm bir faciaya, hak tecavüzüne uğraması kaçınılmaz. Çünkü artık inşalar 30 sene önceki gibi hayata, doğaya bakmıyor. Bunu kurallarla aşmak ve adaleti sağlamak zorundayız" diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi, oturum şeklinde devam etti. Zirve tamamlandığında, buradan bir sonuç bildirgesi çıkacak ve bu bildirge kamuoyu ile paylaşılacak.
Umut KARAKOYUN / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI