Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de ilk gastronomi müzesini kurmak için güç birliği yapıldı. İzmir Gastronomi Müzesi Platformu Başkanı Sibel Önbaş, kentin çok kültürlü mutfağını buluşturacakları müze için yer arayışına başladıklarını söyledi.
İzmir'in çok kültürlü mutfağını bir müzede buluşturmak amacıyla İzmir Gastronomi Müzesi Platformu kuruldu. Bir grup İzmir sevdalısı olarak İzmir Gastronomi Müzesi Platformu'nu kurduklarını söyleyen platformun başkanı Sibel Önbaş, İzmir'in bu müzeye ihtiyacı olduğunu dile getirerek müzeye yer belirlenmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. İzmir'in çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu anlatan Önbaş, müzeyi kente kazandırmak için Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Akşit, Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak, Dr. Eren Akçiçek, Kolleksiyoner Ayşen Nazlı, Burçin Kipman ve gazeteci Cemil Dirim ile işbirliği yaptığını belirtti. Önbaş, "Bu müzeyi hep beraber şehre kazandırmak istiyoruz. Konak Belediyesi ile yer konusunu görüştük. Merkezde olmasını istiyoruz. İzmir'e insanlar geldiğinde gezebilecekleri yaşayan bir müze yapacağız" dedi. Müzede hem aşçılar olacağını hem de gastronomi ve mutfak sanatları okuluna gelen gençlerin çeşitli atölyelere katılabileceğini söyleyen Önbaş, yaşayan gastronomi müzesinin şehri temsil edeceğini belirterek, "Müzemizde mutfak kültürleri tanıtılacak, söyleşiler olacak. Belki içinde bir restoran olacak. Ayşen Nazlı'nın 10 bin yemek kitabını taşıyabileceğimiz kütüphanemiz olacak. İçinde laventen mutfağı, sefarat mutfağı gibi unutulmuş mutfaklar olacak. Bu konuda destek bekliyoruz. Hiçbir ticari amacımız yok" diye konuştu.
TÜM EGE'Yİ TEMSİL EDECEK
Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak da bu müzenin kentte çok büyük bir ihtiyacı karşılayacağını söyleyerek, "Biz öğrencilerimizi Gaziantep'e, Urfa'ya, Hatay'a götürüp mutfak müzelerini gezdiriyoruz. Bu müzede İzmir'in sofra adabı anlatılacak. Yöresel yemeklerin öğretileceği ve tadım yapılacağı alan bulunacak. Gönüllü öğrencilerimiz katkı verecek. Biz üniversite olarak Türk mutfağı araştırma merkezi kurarak Türk yemeklerinin patentini almak istiyorduk. Belki bunu müzeyle beraber işler hale getiririz. İnşallah iyi bir tanıtım olur ve tüm Ege Bölgesi'ni de temsil edebilir" dedi.
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da müze fikrini ilk duyduğunda çok heyecanlandığını söyledi. Kordon'un İzmir'in kalbi olduğunda belirten Şanlı, çevre illerden gelenlerin Kordon'da yemek yediğini söyleyerek müze için en uygun yerin Kordon olduğunu dile getirdi.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI