İzmir'de, deprem sonrası toplanma alanı çalışması

Güncelleme Tarihi:

İzmirde, deprem sonrası toplanma alanı çalışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2018 08:40

İSTANBUL'da deprem toplanma alanlarının büyük bölümünün imara açılması üzerine İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi, kentteki afet sonrası toplanma alanlarını mercek altına aldı. İMO, 2011 yılında toplanma alanı olarak belirlenen 170 alandan, 15'inin imara açıldığını belirledi.

Haberin Devamı

 

İMO İzmir Şubesi, deprem kuşağında yer alan İzmir için hayati öneme sahip olan bir çalışmanın startını verdi. İstanbul'da deprem sonrası toplanma alanlarının büyük bölümünün imara açılması üzerine İzmir'deki afet sonrası toplanma alanları İMO İzmir Şubesi Odası Afet Komisyonu'nun alt çalışma grubu olan Afet Toplanma Yeri Çalışma Grubu tarafından mercek altına alındı. 2011 yılında yapılan çalışma ile sayısı 170 olan merkezlerden bazılarının imara açıldığı belgelendi. Daha sonra yeni toplanma alanları belirlemek için çalışmalara başlayan Afet Komisyonu, önce ilçelerdeki mevcut toplanma alanlarına gitti. Gidilen ilçelerde belediyelerle de koordineli bir çalışma yapıldı. Belediyeler, kamuya ait olan ve boş konumda bulunan arazilerin listesini çıkardı. Daha sonra buralarda inceleme yapan Afet Komisyonu, çadır kente uygun olan alanları belirleyerek, bunları rapor haline getirdi. Karşıyaka, Bornova ve Bayraklı'da afet sonrası toplanma alanlarına dair yapılan revizyon çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan raporlar, belediye başkanları tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) iletildi. AFAD, belirlenen alanların bir kısmına giderek incelemelerde bulundu ve hazırlanan raporları onayladı. İMO İzmir Şubesi Afet Komisyonu Başkanı Abdullah İncir, bu alanların belirlenmesi için başlattıkları çalışmaları yaparken ciddi sorunlarla karşılaşmadıklarını açıkladı.

"BAZI YERLER İMARA AÇILMIŞ"

Haberin Devamı

2011 yılında belirlenen 170 adet afet sonrası toplanma alanlarından 10-15'inin durumunun uygun olmadığını gördüklerini belirten Abdullah İncir, "Karşıyaka Girne bölgesindeki lunapark, toplanma alanı olmasına rağmen, buranın yarısı imara açılarak konut dikilmiş. Demir Köprü'de İZBAN, toplanma alanının bir kısmını götürmüş. Ama genel olarak belirlenen toplanma alanları duruyor. İstanbul'daki gibi değil. İzmir bu konuda daha iyi. Ama bu toplanma alanlarının bir kısmında yeterli alt yapı yok" dedi.

Özellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerde, toplanma alanlarının çok az olduğunu ifade eden İncir, çalışma yaptıkları yerlerde toplanma merkezlerinin sayısını arttırdıklarını kaydetti. Belediyelerle ortak bir ekip kurarak çalışmalara başladıklarını vurgulayan İncir, "Amacımız, nüfusun yoğun olduğu yerlerde toplanma yerlerinin sayısını arttırmak. Selçuk'un merkezinde 6 toplanma alanı var ama bunların 4'ü Pamucak'ta. Selçuk ile Pamucak arasında neredeyse 6 kilometre var. Düşünebiliyor musunuz, afet oldu ve vatandaşlar Pamucak'a gidecek. Pamucak'ın içerisinde 15 yer bulduk. Bu da raporlanarak AFAD'ın onayına sunuldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

"AFAD ONAY SÜRECİNİ HIZLANDIRSIN"

Yaptıkları çalışmaları AFAD'a sunduklarını ifade eden Abdullah İncir, AFAD'tan toplanma alanlarının onay sürecini hızlandırması gerektiğini söyledi. Çalışmalar bittiğinde 170 olan toplanma merkezi sayısının bine yaklaşacağını kaydeden İncir, "Burada önemli olan sayının arttırılması değil alanların amacına uygun olması" dedi. Belirlenen yerlerin imar planlarına işlenmesi gerektiğinin altını çizen İncir, buraların imar paftalarına işlenmediği sürece İstanbul'daki gibi imara açılabileceğini söyledi.

"HER AN DEPREM OLABİLİR"

İMO İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan ise oda olarak kendilerinin bir köprü görevi üstlendiklerini belirtti. Afet Komisyonu'nun yoğun bir çalışma yaptığını ve yer yer görevini aşan, kurumların yapması gereken çalışmaları gönüllülük esasına göre yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Bundan sonrası için de gerek İzmir Valiliği gerekse bakanlık tarafından çalışmaların daha koordineli hale getirilerek hızlandırılması gerekiyor. İstemediğimiz ama dillendirilen bir İstanbul-İzmir depreminden bahsediliyor. Bu nedenle çalışmaların hızlandırılması lazım. Her an bir deprem olabilir. Can kaybı yaşanabilir" dedi.

Haberin Devamı

Vatandaşların gerek afet sonrası toplanma alanları gerekse sonrasında uygulanacak ilk yardım hizmetleri anlamında temel bilgilere sahip olmasının can kayıplarının azalmasında etkili olacağını vurgulayan Gürkan Erdoğan, "Biz işin iki boyutu ile ilgileniyoruz. Depreme dayanıklı binaların yapılması önceliğimiz. Diğer önceliğimiz de deprem sonrası oluşacak afete karşı vatandaşların bilinçli hale getirilmesi" diye konuştu.

Odanın bazı ilçelerde yaptığı çalışmalar sonunda toplanma alanlarının sayısı arttı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!