Güncelleme Tarihi:
İZMİR Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği’nin koordinatörlüğünde, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Doç. Dr. Nazif Erkan Konferans Salonu’nda 'Algoloji Sempozyumu' düzenlendi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen Algoloji Sempozyumu’na, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, konunun uzmanları, hastane yöneticileri ve kurum çalışanları katıldı. Dört oturum olarak düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Pervin Sutaş "Ağrı şikayeti, hastane başvurularının yüzde 80’nini oluşturmaktadır ve ağrıyı dindirmek tüm hekimlerin temel görevidir. Yılardır ağrılı hastalara yaklaşımda fizik tedavi, anestezi, nöroloji, beyin cerrahisi ve psikiyatri uzmanları birlikte çalışarak hizmet vermekteydiler. Bu nedenle 2010 yılında algoloji yan dal olarak tanımlanmış ve anestezi, fizik tedavi ve nöroloji anabilim dalları ortaklığında 'ağrı uzmanı' yetişmektedir. Bu multidisipliner çerçevede yetişen Ağrı Uzmanları ile ağrılı hastalara gerek ilaç gerekse enjeksiyon yapılarak profesyonel düzeyde hizmet verilmektedir. Bu sempozyumda konusunda uzman hocalarımızla ağrıda yeni tedavi şekillerini tanımak ve tanıtmak amacı ile bir araya geldik. Hepimiz için verimli bir toplantı olmasını dilerim" dedi.
Algoloji Sempozyumu’nda, sık görülen ağrı türlerinden nöropatik ağrılar, trigeminal nevralji, baş, yüz ağrıları, bel ağrıları ve kanser ağrılarında gelişme mekanizmaları ve tedavileri, alanında uzman hekimler tarafından anlatıldı. İlk oturum Ege Üniversitesi Algoloji Bilim Dalından Prof. Dr. Elvan Erhan başkanlığında başladı. Nöropatik ağrılar, diyabet başta olmak üzere çok sayıda kronik hastalıklarda, zona sonrasında ve bazı ameliyatların sonrasında sinir dokusunun bozulmasına bağlı görülen ve 2 aydan uzun süren ağrılardır. Nöropatik ağrı çoğunlukla bir sinir hasarı sonrası görülse de bazı durumlarda sinirlerin hafızalarının farklılaşarak uyarıları ağrı gibi algılaması sonucu gibi görülmektedir" diyen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Uzmanı Dr. İdris Köken bu ağrıların oluşma mekanizmalarını anlatırken, İstinye Üniversitesi Algoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kader Keskinbora ise 'Nöropatik Ağrı Tedavisi' başlığı altında nöropatik ağrı tedavisinde analjeziklerin kullanımını yeni algoritmalar eşliğinde anlattı.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaşar Zorlu tarafından başlatılan 2. oturumda ise Multipl Skleroz (MS) hastalığına bağlı trigeminal nevraljide cerrahinin yeri tartışıldı. Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden beyin cerrahı Prof. Dr. Ersin Erdoğan 'Trigeminal Nevraljiler ve Yüz Ağrıları' başlığı altında yüz ağrıları ve bıçak batmaları şeklinde seyreden trigeminal nevraljinin her yaşta olabileceğini anlatırken ayrıca sunumunda yer alan video ve slaytlarla mikrocerrahi tekniklerle ilgili sinir üzerine damarın yaptığı basının nasıl ortadan kaldırıldığını gösterdi. Bu oturum Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Figen Tokuçoğlu'nun 'Migrende Yaklaşım' konusundaki sunumuyla devam etti.
Türkiye’de algoloji bilimini tanımlayan ve 1976’dan beri uygulayan ilk hekim Prof. Dr. İbrahim Yegül de 3. oturuma başkanlık etti. Prof. Yegül tedavilerde yıllar içinde çok değişik yaklaşımlar olduğunu ve en önemli prensibin kendinize uygulanmasını istemeyeceğiniz yöntemleri başkalarına uygulamamak gerektiğini vurguladı. İşyeri Hekimi Uzm. Dr. Atilla Ayral’ın 'Bel ağrılarında muayene ve fizik tedavi yaklaşımı' ve Ege Üniversitesi Algoloji Bilim Dalından Prof. Dr. Elvan Erhan 'Bel ağrılarında girişimsel yöntemler' hakkında bilgi paylaşımlarında bulundu.
Kanser ağrıları hakkında devam eden 4. oturumun başkanlığını Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Pervin Sutaş Bozkurt yaptı. 'Kanser ağrılarında yaklaşım' konusunu aynı hastaneden Uzm. Dr. Fünüzar Yıldırım, 'Kanserli hastada akılcı opioid kullanımı'nı Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yüksel Erkin’in anlatımıyla oturum son buldu.
Sempozyum, katılımcılardan gelen soru ve katkılarla dinamik bir şekilde gün boyu devam ederken, sunum yapanlara katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF