Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, “İzmir ve Türkiye de Palyatif Bakım Uygulamaları"nın üçüncü kuruluş yıldönümünü nedeniyle çalıştay düzenledi. İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, üç yıl içinde 3 bin yatağın içinde mütevazi yataklarla palyatif bakıma başlandığını bugün 75 adet palyatif yatağa ulaşıldığını 2015 yılında 2 bin 200 hastanın yatarak tedavi gördüğünü söyledi.
Yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yaklaşımı olan palyatif bakım uygulamaları, üçüncü yılını doldurdu. Bu nedenle “Palyatif Bakım Uygulamaları Değerlendirme Çalıştayı", Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalıştay'a İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay, Tepecik EAH Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Ege Üniversitesi İç Hastalıkları ABD ve Geriatri BD Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, üniversite ve kamu hastanelerinden akademisyenler, uzmanlar, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.
Çalıştay Eş Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, palyatif bakımın tedavi yaklaşımlarının bittiği, tedaviden bir yarar beklenmediği zaman başlayan bir süreç olmadığını belirten Çalıştay Eş Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Palyatif Bakım daha önce başlayan tedavi edici diğer tüm unsurlara entegre olmuş bir yaklaşım biçimidir. Ayrıca ilk olarak özellikle kanser hastalarının ve onların ailelerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak için gelişen bir kavramdır. Fakat uygulamanın başarılı bir şekilde gelişimiyle artık yalnızca kanser hastaları ile sınırlı olmaktan çıktı. Kronik ve ilerleyici tüm durumlar için geçerli hale geldi. 10 yıl önceki uygulamalar ile şimdiki uygulamalar arasındaki en önemli fark, ilgi alanının giderek yaşlılara doğru kaymasıdır. Bu durum gelecek 10 yılda kendisini daha belirgin olarak hissettirecektir" dedi. İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu üç yıl önce küçük adımlarla başlayan çalışmaların bugün artık sahada net bir şekilde pratiğe dönüştüğünü belirterek, "Biz İzmir Kuzey Sekreterliği olarak bu çalışmalara mevcut 3 bin yatağımızın içinde mütevazi yataklarla başladık. Bugün itibariyle toplam 75 adet palyatif yatağımız mevcut. 2015 yılı içerisinde yaklaşık 2 bin 200 hasta yatarak tedavi gördü" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay da kısa sürede palyatif bakım uygulamaları konusunda çok yol alındığına dikkat çekerek, “Başarılı sonuçların yanında kamu adına da altını çizmemiz gereken bir nokta, palyatif bakım hizmetlerini sunarken birçok kuruluş çok hızlı bir şekilde biraraya geldi. Çok önemli işbirlikleri oluştu ve bu süreç içerisinde işbirlikleri verimli ve hızlı bir şekilde ilerledi" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF