Güncelleme Tarihi:
Grev nedeniyle halkın karşılaştığı zorluklar, ek otobüs, metro ve vapur seferleriyle aşılmaya çalışıldı. Kent genelinde önemli bir sorun görülmedi. Demiryol İş Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Eryüz de "İşverenimiz taleplerimize bir şekilde gönlünü gözünü açarsa, birlikte el ele mutlu bir şekilde işimize aşımıza tekrar kaldığımız yerden devam ederiz" dedi.
TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak şirketi İZBAN A.Ş.'nin 340 personeli, yetkili sendika Demiryol İş'in grev kararı alması sonucu 8 Kasım salı sabahtan itibaren iş bıraktı. Makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları, bakımcıların grevi nedeniyle İZBAN hattında sistemdeki elektronik anons sistemi dışında çalışan bölüm olmadı.
YOLCULAR ZORLUKLA KARŞILAŞTI
Grevden haberi olmayan yolcular, geldikleri istasyonlardaki güvenlik görevlilerinden grev kararını öğrendi. Güvenlik görevlilerinin yönlendirmeleriyle otobüs seferlerinini yapıldığı bölgelere gönderildi. Bu anlarda işe yetişme telaşındaki bazı yolcular kendilerinin haberdar edilmemesine tepki gösterdi. İzmir Metrosu'nda yolcuların İZBAN grevi nedeniyle sıkıntı çekmemesi için yönlendirici anonslar yapıldı. Metro ile İZBAN hattının kesiştiği ve aktarma noktası olan Halkapınar ve Hilal İstasyonlarıyla ilgili yapılan anonsta, bu iki istasyonun kapalı olduğu, Halkapınar İstasyonu'ndan İZBAN güzergahına kaldırılan otobüslere aktarma yapabilecekleri bildirildi. Bu nedenle özellikle Halkapınar İstasyonu'nda olabilecek yığılma kısmen önlendi. Yolcular otobüslerle yolculuklarına devam edebildiler. İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT ve İZULAŞ'ın yanı sıra İZDENİZ de gün boyu ek seferler gerçekleştirmeye başladı. Önlemlere rağmen grevden haberi olmayan pek çok İzmirli, gidecekleri yere geç kaldı. Bunun yanında yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelerde alınan ek önlemler, sıkıntı yaşanmasını önemli ölçüde önledi. Ulaşım büyük oranda aksamadan gerçekleştirdildi.
"İŞVERENİMİZ GÖZÜNÜ GÖNLÜNÜ AÇSIN" TALEBİ
Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilciliği ile grevdeki işçilerin bağlı bulunduğu Demir Yol İş Sendikası yönetici ve üyeleri, Alsancak Garı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Saat 08.00'de yapılacak basın açıklamasına polis izin vermeyince, grup dağıldı. Bunun üzerine Demir Yol İş Sendikası İzmir Şube Bakanı Hüseyin Eryüz, kısa bir açıklama yaptı. İZBAN yönetimi ile gece geç saatlere kadar görüşmelerin sürdüğünü, ancak ücretler ve ikramiyelerde anlaşamadıklarını söyleyen Eryüz, şöyle dedi:
"Saat 04.00'te personel, işyerlerini terk etti. Grev gözcüleri nöbetlere başladı. Grev kararını arkadaşlarımızın geçim sıkıntısı çekmeleri, yoksulluk sınırına yakın ücret almaları nedeniyle aldık. 340 personelin 105'i asgari ücret alıyor. Yüksek oranda zam istediğimiz söyleniyor. Oran olarak öyle olabilir ama ücrete yansıması öyle olmuyor. 3 bin TL maaşta yüzde 10 oranda artış 300 TL'dir. 1600 TL'de 160 TL'dir. Bizim arkadaşlarımızın büyük bir bölümünün eline 1616 TL geçiyor."
Grevin mutlu bitmesini istediklerini ifade eden Hüseyin Eryüz, "İşverenimiz taleplerimize bir şekilde gönlünü, gözünü açarsa, birlikte el ele mutlu bir şekilde işimize aşımıza tekrar kaldığımız yerden devam ederiz. Aramızdaki uyuşmazlığın barışa ulaşması için grev bir amaç değil, bir araçtır. Allah mahçup etmesin. Gazamız mübarek olsun. İnşallah hayırlı sonuçlara vesile olsun. Sendika olarak bu grevin var gücümüzle arkasında ve destekçisiyiz" diye konuştu.
İZBAN'DAN YAZILI AÇIKLAMA
Bu arada İZBAN A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada, "İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasında haziran ayından bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, bu gece geç saatlere kadar sürmüştür. Kurumumuz, son tur görüşmede uzlaşma sağlamak ve grev döneminde kentte ve çalışanlarımızda yaşanabilecek sıkıntılı ortamı önlemek adına tüm şartları bir kez daha zorlayarak ilave ücret artışı teklifi yapmıştır. Demiryol-İş Sendikası, son teklifimizi de kabul etmeyerek grev yapma kararında ısrar etmiştir" denildi.
KOCAOĞLU: YÜZDE 15 ZAM KABUL EDİLMEDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu İZBAN A.Ş.'de başlayan grevle ilgili soruları yanıtladı. Kocaoğlu, İZBAN'ın yeni kurulan bir şirket olduğu için her şirkette olduğu gibi düşük ücretten başlayan çalışanların isteklerini, TCDD hem de Büyükşehir Belediyesi olarak belli bir orana kadar haklı olduğunu düşündüklerini söyledi. Kocaoğlu, sendika ile yaptıkları görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Kocaoğlu, enflasyonun yuvarlak hesapla yüzde 8 olarak kabul edilmesi durumunda sendikaya enflasyonun 4 puan üzerinde yüzde 12 artış önerdiklerini, kabul görmeyen bu teklif ardından pazartesi günü TCDD yetkilileriyle bir araya gelerek bunu 3 puan daha arttırarak yüzde 15'e yükselttiklerini anlattı. Bu teklif için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan ve Müsteşarı'yla da yapılan görüşmeler sonucunda aldıkları yüzde 15'lik teklifi sendikaya ilettiklerini belirten Kocaoğlu, "Ama sendika yüzde 16.5 civarında bir rakamı telafuz etti" dedi.
YÜZDE 15'LİK TEKLİFİN ÖRNEĞİ YOK
Başkan Kocaoğlu, sendikaya ilettikleri yüzde 15'lik ücret artışı teklifinin İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde verilmediğini söyledi. Sözleşmeli 17 bine yakın personelle ilgili yüzde 9.5'tan fazla bir sözleşme yapılmadığını belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Bu bizce iyinin de üzerinde bir rakamdır. Sendikacı ve İZBAN'da çalışan mesai arkadaşlarım bunu bu şeklide değerlendirmelidir. Yüzde 15 zammı kabul etmekle İzmirliler'in mağduriyetini minumuma indirecekler, hem de kendileri açısından iş barışı sağlanmış olacak. Yüzde 15 zam Türkiye koşullarına göre önemli ve yüksek oranda bir zamdır. Örneği, ne devlet kurumları, ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ne de özel sektörde yoktur."
OTOBÜS VE VAPURLARLA TAŞIMA SÜRECEK
İZBAN çalışanlarının mağdur olmasını istemediklerini, ancak bu sabahtan itibaran ESHOT, İZULAŞ ve İZDENİZ şirketlerinin otobüs ve vapur desteğiyle ilk günden sorunsuz olarak İzmirliler'i işine, okuluna taşıyabildiklerini açıklayan Kocaoğlu şunları söyledi:
"Yarın aksayan yerleri daha da düzelteceğiz. Önümüzdeki günlerde sanıyorum taşıma iyice rayına oturacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin güçlü bir otobüs, vapur, metro ve İZBAN sistemi var. Birinden birinde zaafiyet olduğunda diğeri ile destekleyip, yaşamı büyük oranda etkilenmeden toplu ulaşımı gerçekleştirme gücüne sahibiz."
İZMİRLİLER'E 'YOLA ERKEN ÇIKMA' ÖNERİSİ
İzmirliler'e seslenen Başkan Kocaoğlu, grev süreci içinde bir tavsiye ve istekte bulundu. Daha erken yola çıkılmasını öneren Kocaoğlu, "Sabah trafik yoğunluğunu zamana yaymaları hem bizim ulaşım görevimizi yapmamız açısından hem de kendilerinin işlerine ulaşması açısından iyi olacaktır. Bu benim tavsiyem ve davetimdir" dedi.
İZBAN personeli için sendikaya önerdikleri yüzde 15 zammı, hem özel sektörde hem resmi kurumlarda çalışanların kendi aldıkları zamlarla karşılaştırmalarını isteyen Kocaoğlu, "Çalışanlar da esnafımız da gelirindeki artışlarla kıyaslarsa bizim ne verdiğimizi, nasıl özveride bulunduğumuzu daha iyi anlayacaktır" diye konuştu.
YÜZDE 15'İ İMZALARLARSA SÖZLEŞME YAPILIR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yüzde 15'lik teklifi grev öncesi teklif ettiklerini, ancak kapının açık oldunu söyledi. Sendikanın gelip yüzde 15'lik zam önerisini imzalaması kaydıyla sözleşmenin yapılabileceğini belirten Kocaoğlu, "Bunun dışında bir zam vermek Türkiye'deki tüm dengeleri bozacaktır. Sendika ve çalışanların yaşayıp görecekler. Biz toplu ulaşımı gerçekleştireceğiz. Yüzde 15 zammı bir an evvel kabul etmeleri kendi lehlerine olacaktır" dedi.
BİR SÖZLEŞMEDE ARADAKİ FARKIN KAPANMASI MÜMKÜN DEĞİL
İZBAN işçilerinin Metro çalışanlarının aldığı maaşlarla aralarındaki farkın kapanmasıyla ilgili taleplerini de değerlendiren Kocaoğlu şöyle dedi:
"İZBAN 2008'de kuruldu. İzmir Metro A.Ş. 17 yıllık bir şirket. Tabii ki kıdem arttıkça ücretler birbirine yaklaşacaktır. Metro sözleşmesinde vereceğimiz rakam bu rakamın 5-6 puan altında olacaktır. İZBAN'da daha fazla vererek zaman içinde ücretlerin metro çalışanlarınınkine ulaşması mümkündür. Ancak, bir toplu sözleşmede o aradaki mesafanin kapatılması mümkün değildir."