IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 15:04
ABD’NİN MİAMİ KENTİNDE DÜZENLENEN MİAMİ KRUVAZİYER FUARI’NA KATILAN (MİAMİ CRUİSE SHİPPİNG) İZMİR TİCARET ODASI (İTO)YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU YÜRÜTME KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ, İZMİR’E YENİ GEMİLER GETİRMEK, SEFER SAYISINI ARTTIRMAK İÇİN ŞİRKETLERLE GÖRÜŞTÜKLERİNİ BELİRTEREK, “ESKİ DOSTLARLA YENİDEN BULUŞTUK. ŞİRKETLERİN EN BÜYÜK TALEBİ YİNE YOLCU BAŞINA MALİYETLERİN VE TARİFELERİN DÜŞÜRÜLMESİ, BUNU ULAŞTIRMA BAKANLIĞIMIZA AKTARACAĞIZ" DEDİ.
ABD’nin Miami kentinde düzenlenen Miami Kruvaziyer Fuarı’na katılan (Miami Cruise Shipping) İzmir Ticaret Odası (İTO)Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’e yeni gemiler getirmek, sefer sayısını arttırmak için şirketlerle görüştüklerini belirterek, “Eski dostlarla yeniden buluştuk. Şirketlerin en büyük talebi yine yolcu başına maliyetlerin ve tarifelerin düşürülmesi, bunu Ulaştırma Bakanlığımıza aktaracağız" dedi.
Kruvaziyer sektörünün dünya çapındaki en önemli etkinliklerinden olan ve ABD’nin Miami Kenti’nde 16-19 Mart 2015 tarihlerinde düzenlenen Miami Kruvaziyer Fuarı’na İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Kruvaziyer Platformu damgasını vurdu. İTO’nun organizasyonu ile İzmir adına fuara çok sayıda kişi katıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından tasarlanan özel İzmir standı tasarımıyla da büyük ilgi görürken, aynı zamanda Türkiye Kruvaziyer Platformu’nun konseptini de taşıyan stant da Mersin, Trabzon, Ayvalık, Sinop limanlarından gelen belediye başkanları, oda başkanları, kalkınma ajanslarının yöneticileri de katılarak, yabancı firmalarla görüşmeler yaptı.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, küresel ekonomik krizin etkilerinin fuarda net olarak görüldüğünü belirterek, “Geçtiğimiz yıllara göre canlılıkta gözle görülen bir eksilme vardı. Yine de eski dostlarımız olan dünyanın en büyük gruplarının temsilcileri ve küçük operatörleri ile de İzmir’in özel dizayn standında buluştuk” dedi. Aynı zamanda Türkiye Kruvaziyer Platformu’nun da standı olan alanda Sinop, Mersin, Trabzon, Ayvalık limanlarından gelen limanların yöneticilerinin de kendileri adına önemli görüşmeler yaptığını belirten Demirtaş, “Türkiye Kruvaziyer Platformu’nun yapmış olduğu çalışmalar, Ege ve Karadeniz’de bulunan küçük ölçekli limanların bazılarına gemi gelmesini bazlarına da az sayıdaki gemi sayılarını arttırmak için harekete geçmesini sağladı” dedi.
MALİYETLERDE İNDİRİM İSTİYORLAR
Kruvaziyer firmalarının yaptıkları görüşmelerde her zamanki gibi yolcu başına maliyetlerin aşağıya çekilmesi, yüksek olan liman tarifelerinin indirilmesini istediklerini ifade eden Demirtaş, “Bu fuardan çok kısa süre önce, 9 Mart’ta Ankara’da düzenlediğimiz Türkiye Kruvaziyer Platformu’nda en çok dile getirilen konu buydu zaten. O toplantıda fuardan sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile tekrar bir araya gelme kararı almıştık. Fuarda sorun ve taleplerini dinledik. Firma yöneticilerine en kısa sürede Ulaştırma Bakanlığımızın fuar sonrası yapacağımız görüşmelerde istek ve taleplerini ileteceğimizi söyledik” şeklinde konuştu.
İZMİR’İ ÇIKIŞ VE BAŞLANGIÇ NOKTASI YAPMAK İSTEYEN FİRMALAR
Miami’den bir sürprizle de karşılaştıklarını belirten Demirtaş, “Costa Crociere şirketine ait olan ve uzun yıllar İzmir’e de gelmiş olan ama 2009 yılından beri İzmir’de görmediğimiz Costa Luminosa gemisi ile karşılamak bizim için hüzünlü bir sürpriz oldu” dedi. Buna karşın yine de umutsuz olmadıklarının özellikle altını çizen Demirtaş, “Özellikle Avrupa’da şu anda yaşanan ekonomik kriz sektörü çok etkiliyor. Yoksa şirketlerin yine de İzmir’e çok büyük ilgisi var. Örneğin Celestyal şirketi, Celestyal Odysey İzmir’i seferleri için giriş ve çıkış limanı olarak kullanmak istiyor. Eğer bu sene hangarları başarılı bir operasyon ile terminal binasına çevirirsek, bunu sağlayabiliriz. Bu İzmir’in homeport olması adına çok olumlu bir gelişme olacaktır. Bu geminin her seferinde İzmir’den 850 yolcu iniş, 850 yolcu da biniş yapacak” diye kaydetti.
TÜRK YEMEKLERİ KOKTEYLİ
İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak da, İTO’nun kruvaziyer turizmini tanıtımı için başladığı çalışmaların başka bölgelerin de bu konuya dikkatinin çekilmesine neden olduğunu, bunu fuarda net olarak gördüklerini söyledi. Akdurak, “Özellikle platforma yeni katılan Ayvalık, Hopa, Sinop gibi bölgeler kruvaziyer turizmine ne kadar arzulu olduklarını gösterdiler. Türkiye’nin bütün bu alternatif noktalarının kruvaziyer firmalarına sunulmaları, kruvaziyer turizminin ülkede daha da gelişmesine neden olacaktır. 2017’de de tüm bunların meyvelerinin daha da iyi alınacağına eminim” dedi.
Öte yandan fuardan bir gün önce yeni açılan Miami Başkonsolosluğunda Başkonsolos Özgür Kıvanç Altan tarafından bir resepsiyon verildi. Resepsiyon son derece yoğun bir katılımla gerçekleşti. Gecenin sürprizi Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da bu resepsiyona katılması oldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın da destek verdiği İzmir standında geleneksel Türk yemeklerinin sunulduğu bir kokteyl verilirken, ABD’de yaşayan bir Türk’ün kurduğu ve bir ABD’li ile bir Japon’un da yer aldığı 3 kişilik halk oyunları ekibinin zeybek oyunu gösterisi büyük ilgiyle izlendi.
İTO’nun organizasyonu ile İzmir adına fuara İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, yönetim kurulu sayman üyesi Cüneyt Güleç, yönetim kurulu üyeleri Mert Pala ve Mustafa Tüzün, meclis üyesi Melisa Pala, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, yönetim kurulu üyesi Ahmet Subay, Ulusoy Çeşme Liman İşletme Müdürü Celal Ulaş, Ulusoy Rravel Operasyon Müdürü And Karakan, İTO Turizm Müdür Vekili Mine Güneş Kaya ve İTO Fuarcılık Masası Şefi Aykut Terzioğlu’ndan oluşan geniş bir ekip katıldı.