Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Selanik arasındaki feribot seferleri için Yunanistan'dan 4 şirketin çalışma yaptığını, seferlerin nisan ayında başlamasını umut ettiklerini söyledi.
Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün İzmir'de tarihi bir buluşma gerçekleştirdiğini, burada iş birliği konusunda somut adımlar atıldığını, iş dünyasına da ortaklıkların canlandırılması çağrısı yapıldığını belirtti.
Başbakan Davutoğlu'nun iki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmak için kendilerine görev verdiğini ifade eden Demirtaş, planlarının hazır olduğunu, ilk etapta Atina ve İzmir'de ihraç ürünleri fuarları açacaklarını, sektörel bazda iş heyetleri için alım programları düzenleyeceklerini aktardı.
İki ülke başbakanının yaptığı görüşmede hava yolu, deniz yolu ve hızlı tren bağlantıları kurulması noktasında da kararlı mesajlar verildiğine işaret eden Demirtaş, İzmir ile Atina ve Selanik arasındaki uçak seferlerinin sıklaştırılması için çalışma yapacaklarını dile getirdi.
Ege'yi ilgilendiren diğer bir konunun ise İzmir-Selanik feribot seferleri olduğuna işaret eden Demirtaş, şu bilgileri verdi:
"Selanik Limanı ve İzmir Limanı ile görüşmeleri devam ettiriyoruz. Selanik Belediye Başkanı ile de geçen ay görüştük. Selanik kenti de seferleri çok istiyor. İki ülkenin başbakanları da istiyor. Biz artık küçük detaylar üzerinde çalışıyoruz. Nisan ayıyla birlikte umut ediyorum ki denizden Selanik, İzmir'e bağlanacak. Selanik, Kuzey Yunanistan'ın giriş kapısı, Makedonya'ya açılan şehir, otoyol ve demir yoluyla Balkanlar ve Avrupa'ya bağlantı noktası. İzmir ile Selanik arasındaki bağlantı, İzmir'i aynı zamanda Avrupa'ya bağlayacaktır."
İzmir ile Selanik arasında gönül bağının bulunduğunu, birçok ailenin kökenlerinin Batı Trakya'da olduğunu dile getiren Demirtaş, hattın kurulması halinde birçok insanın tarihini hatırlamak için Selanik bağlantısını kullanabileceğini söyledi.
Ticari ve turistik potansiyeli nedeniyle İzmir-Selanik hattının büyük potansiyelinin bulunduğunu anlatan Demirtaş, "Dört Yunan firması var istekli olan. Bu firmaların takıldığı nokta, liman ücretleri ve olabilirse yakıt desteğinin verilmesi. Hat oturuncaya kadar, 6 ay için yakıt desteği sağlanırsa seferlerin kesintisiz sürmesi sağlanabilir, gemicilik şirketleri rahatlıkla bu sefere girebilir. Bu seferlerin başlaması bir umut olacak. Hayalimiz Ege'yi seferlerle dantel gibi örmek" diye konuştu.
- Turizm ve ulaştırmada ortak projeler
Demirtaş, haziran ayı sonunda vizelerin kalkması halinde ticaret ve turizmde iki ülke arasında çok farklı hedeflerin konuşulacağını, gelecekte daha fazla Türk-Yunan ortaklığının daha fazla sektörde görülebileceğine inandığını kaydetti.
Enerji, balıkçılık, ticaret ve gıda sektörlerinde ikili yatırımları başlayabileceğini ancak en fazla gelişimin ulaşım ve turizm alanında yaşanacağını tahmin ettiklerini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İtalyanlar kruvaziyer turizminde lider. Tüm büyük gemiler İtalyan. Bir Türk veya Yunan kruvaziyer gemisi yok. Neden Türk Yunan ortak bir kruvaziyer şirketinin gemileri Ege'de, Akdeniz'de dolaşmasın. Fırsatlar çok, bunları değerlendirmek bizim işimiz. Politikacılar, yolumuzu açtı. Herkesin artık odağında Yunan pazarı olmalı."
Ekrem Demirtaş, Türk-Yunan ortaklığıyla bir kruvaziyer turizm şirketi kurulması için de girişim yapacaklarını sözlerine ekledi.