İzmir kan bağışında sınıfta kaldı

Güncelleme Tarihi:

İzmir kan bağışında sınıfta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2016 09:19

İzmir kan bağışında sınıfta kaldı

Haberin Devamı

TÜRK Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, İzmirliler'in kan bağışı konusunda sorumluluklarını yerine getirmediğini söyleyerek sınıfta kaldığını ileri sürdü.

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (KESİAD) konuğu oldu. Gök burada yaptığı konuşmada, özellikle İzmir'in kan bağışı konusunda sınıfta kaldığını söyledi. Türk Kızılayı'nın Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde 2005 yılında Ulusal Güvenli Kan Temini Programı'nı başlattığını belirten Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Gökay Gök, İzmir'de sürekli olarak kan bağışı konusunda bilinçlendirme çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Manisa, Aydın, Denizli, Muğla ve Uşak gibi illerin kendi kan ihtiyaçlarını karşılayabildiğini anlatan Gök, "Hatta yılda 15 bin ünite İzmir'e stok fazlası kan vererek destek oluyorlar. Ama İzmir kan bağışı konusunda sorumluluklarını yerine getirmiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi hastanelerinin kanını temin etme görevini Bakanlık hala Kızılay'a devretmek istediği halde devredemiyor. İzmir'in yıllık kan ihtiyacı 190 bin ünite. 2015 yılında bağışlanan kan, 125 bin ünite. 15 bin ünite kanı diğer iller bizlere veriyor. Kadınlar yılda 3, erkekler 4 kez, sadece 45 dakikasını ayıracak, bir form dolduracak, tok karnına, vücudundaki kanın 13-14'te birini kendi sağlığı ve tanımadığı 3 kişinin hayatını kurtarmak için bağışlayacak. Ama ne yazık ki bunu yapmıyoruz" dedi. Dr. Gökay Gök, İzmir'de ekiplerin gece gündüz çalışarak kan bağışı topladığını ve dağ köylerini dahi dolaştıklarını anlattı. Gök, "Kalabalık olan meydanlarda sürekli hizmet veriyoruz. Ama İzmirli görüp başını çeviriyor" diye konuştu.

Doktorların en az kan veren meslek grubu olduğunu belirten Gök, bu grubu, diş hekimleri, eczacılar, avukat, hakim, savcı ve öğretmenlerin takip ettiğini dile getirdi. Kan ve cinsel yol ile bulaşan hastalıklara dikkat çeken Dr. Gökay Gök, kan bağışlayan her vatandaşın kan örneğinin titizlikle incelendiğini belirtti. Gök, "Daha önceki dönemlerde, bu incelemede Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi virüsler 1 yıl gibi uzun bir süre alıyordu. Şu anda kullanılan nano teknoloji sayesinde bu tespit süresini 20 güne indirdik. Bu testler oldukça pahalı testlerdir. Kan bağışçısı olan her vatandaşımız aslında ücretsiz olarak bu hizmetten de bir nevi faydalanmış olmakta." Dedi.

Ümit YILDIZ / KEMALPAŞA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!