Güncelleme Tarihi:
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin jeotermal potansiyelini İzmir'de masaya yatırdı. 3 günlük kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Doğanbey ve Çeşme'de kurulacak kür merkezleriyle İzmir'i sağlık turizminde iddialı bir konuma taşıyacaklarını söyledi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Jeotermal Enerji Kongresi, “IGC Türkiye 2016", ulusal ve uluslararası birçok uzmanın katılımıyla İzmir'de başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kongrenin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, kentin yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli bir noktada bulunduğunu belirterek, bu alanda yaptıkları yatırımları anlattı. Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği ortaklığındaki İzmir Jeotermal A.Ş'nin, tahrip olan Balçova Narlıdere sahasını iyileştirildiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bölgede 16 bin konut eş değerde olan konut sayısı 32 bin konut eş değere çıkarıldı. Ayrıca bu şirket kanalıyla Seferihisar-Doğanbey aksındaki jeotermal kaynakların çıkarılmasıyla, enerji ihalesi yapıldı ve sözleşme imzalandı. Elektrik üretimine yakın zamanda başlanacak. Bunun yanı sıra sağlık turizmin gelişmesi için Doğanbey'de 42 bin metrekare arazide, kür merkezi kurarak sağlık sektöründe de gelişerek önemli bir güç olacağız. Çeşme Belediyesi'nin de içerisinde bulunduğu çok ortaklı bir şirketle Çeşme'de kurmak üzere olduğumuz kür merkezi çalışması da önemli bir hedef. Balçova ve Narlıdere'de bir jeotermal plan çalışmamız var. Hastaneler, tedavi merkezleri, kür merkezleri gibi sağlık, turizm alanına can suyu katacak yeni çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm Başkanı Balazs Gargya, Türkiye'nin dünyada jeopolitik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği (AB) için kilit bir öneme sahip Türkiye'ye olan ilgi ve desteğimiz devam edecek" dedi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Natalia Khanjenkova da, Türkiye'nin dünyadaki jeotermal enerji kuyu maliyeti en düşük ülkelerden biri olduğu belirterek, “Jeotermal saha çalışması için 1 kilometrekarede 1 milyon doların altında yatırımla iş yapılabiliyor. Türkiye bizim odak noktamız" dedi.
Khanjenkova, Türkiye'nin enerji alanında son yıllarda önemli aşama kaydettiğini ifade ederek, “2018'de 1000 megavatlık jeotermal hedefine ulaşılacağına inanıyoruz" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF