Güncelleme Tarihi:
İZMİR Barosu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayarak, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre kasım ayında en az 170, 2017'nin ilk 11 ayında ise bin 851 işçi hayatını kaybettiğini bildirdi.
İZMİR Barosu tarafından 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. İzmir Barosu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Aydın Özcan, 15 Temmuz darbe girişimin ardından OHAL-KHK süreçlerinin, giderek demokrasinin alternatifi olacak özel bir rejime dönüşmüştüğünü öne sürerek, şunları söyledi:
"Özellikle yargı mensuplarının güvenceden yoksun kılınması, baskılardan sonuç alınmasını sağlayan kararların verilmesine neden olmaktadır. Bu durum halkın adalet arayışını ve yargıya güvenini ciddi olarak etkilemektedir. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet artarak devam etmektedir. Çocuklar bireysel silahlanma, intihar, trafik kazaları, ev kazaları, yangınlar, afetler, toplumsal olaylar, aile içi şiddet, akran şiddeti gibi önlenebilir sebeplerle yaşamlarını kaybetmeye, şiddete, istismara maruz kalmaya, devam etmektedir. Basın yayın organlarına yansıdığı kadarı ile bu yıl içerisinde 365 çocuk önlenebilir nedenlerden dolayı hayatını kaybetmiş, 267 kadın ise erkekler tarafından katledilmiş, yüzlercesi fiziksel şiddete maruz kalarak yaralanmıştır."
TÜRKİYE KARA LİSTEDE
İzmir Baro Başkanı Özcan, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayarak, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre kasım ayında en az 170, 2017'nin ilk 11 ayında ise bin 851 işçi hayatını kaybettiğini bildirdi. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşyerlerinde sağlık ve iş güvenliği açısından etkin denetim mekanizmaları işletilerek işçi cinayetlerinin sona ermesi amacıyla siyasal iktidar ciddi çaba sarf etmeli, etkin tedbirler almalıdır. Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazetecilerin yayınladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155'inci sırada yer almıştır. Böylece, Türkiye'nin kara liste olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kalmıştır. Son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydeden Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Ülkemizde halen 212 gazete çalışanı cezaevindedir. Düşünceyi açıklama özgürlüğünü engelleyen uygulamalara derhal son verilmeli, buna yol açan tüm yasalar sonuçlarıyla birlikte yürürlükten kaldırılmalıdır."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF