Güncelleme Tarihi:
Mete Tamer OMUR
DOĞRUDAN yabancı yatırımlar konusunda dünyanın saygın araştırma kurumları arasında gösterilen fDi Intelligence, İzmir’i yatırımlar açısından geleceğin en cazip Avrupa lokasyonlarından birisi olarak gösterdi. fDi Intelligence tarafından yayınlanan “Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri 2024 (European Cities and Regions of the Future 2024)” araştırmasında İzmir, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Stratejisi ve Maliyet Etkinliği kategorilerinde Avrupa’nın ilk 10 büyük şehri ve bölgesi arasında yer aldı. İzmir, yatırımlar açısından geleceğin en cazip lokasyon sıralamasında 9’uncu, maliyet etkinliğinde ise 2’nci oldu.
10 BÜYÜK ŞEHİRDEN BİRİYİZ
İzmir Kalkınma Ajansı’nın temiz enerji-temiz teknolojiler ve yazılım-bilgi teknolojileri sektörlerine odaklanmış doğrudan yabancı yatırım stratejisi, İzmir’in en iyi ‘Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisi’ sahibi 10 büyük şehir arasında yer almasını sağladı. Araştırmanın diğer bir kategorisi olan “Maliyet Etkinliği” kategorisinde ise İzmir, büyük bölge ölçeğinde listede kendine yer buldu.
YATIRIM DESTEK OFİSİ ÇALIŞIYOR
Bu araştırma sonuçları İzmir’in gelecek dönemde Avrupa’da en uygun yatırım ortamını sunan ve bunun en uygun maliyetle yapılabileceği şehirler arasında olduğunu gösteriyor. İzmir Kalkınma Ajansı bünyesindeki Yatırım Destek Ofisi “Invest in İzmir” kurumsal kimliği ile İzmir’in yatırım ortamını tanıtırken, İzmir’e yatırım yapmak isteyen yatırımcılara da rehberlik yapıyor. İzmir’in çok sektörlü güçlü ekonomik yapısını ve gelişmiş yatırım altyapısını değerlendirerek, yüksek teknolojili ve katma değerli yatırımları İzmir’e çekmeyi hedefliyor.
ÜST ÜSTE ÜÇ YILDIR LİSTEDEYİZ
FİNANCİAL Times Grubu bünyesinde faaliyet gösteren fDi Intelligence’ın her yıl yayınladığı ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri Raporu’nda İzmir, daha önce 2022 ve 2023’teki listelerde de yerini almıştı. İzmir 2022'de; Antwerp, Dusseldorf, Leipzig, Frankfurt, Hamburg, Katowice ve Krakow gibi kentler arasındaydı. 2023'te ise Porto, Birmingham, Glasgow, Manchester, Antwerp, Katowice, Gothenburg ve Bilbao’yla İzmir de doğrudan yabancı yatırım konusunda Avrupa’nın en cazip şehirleri arasındaydı. Bu yıl açıklanan listede ise İzmir’in yanı sıra İngiltere'den Glasgow, Belçika'dan Antwerp, Portekiz'den Porto, İspanya'dan Bilbao, İsveç'ten Gothenburg, Almanya'dan Dusseldorf, Polonya'dan Katowice ve Poznan, Hollanda'dan da Rotterdam bulunuyor. 3 yıldır listede olan şehirler ise Antwerp, Katowice ve İzmir...
NEDEN İZMİR
KENTİN yatırım ortaµmını tanıtan ve yatırımcıya rehberlik eden Invest in İzmir, yatırımcının ‘Neden İzmir? sorusuna şu yanıtı veriyor:
"İzmir, güçlü ekonomik göstergeleri ile Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri. İzmir, Türkiye'nin toplam GSYİH'sının yüzde 6,19'unu oluştururken, Türkiye'nin toplam ihracatında şehrin payı yüzde 6,66. İzmir, Avrupa ve Asya'nın ortasındaki stratejik konumuyla 1,6 milyar nüfusa, 26 trilyon dolar GSYH'ye ve 22,5 trilyon doları ticaret hacmine sahip bir pazara kolay erişim imkanı sağlıyor. 5 teknopark, 16 organize sanayi bölgesi ve 3 serbest bölgeye ev sahipliği yapan İzmir, yatırımcılara her türlü faaliyette ideal bir yatırım ortamı ve altyapı sunuyor. İzmir, yüzde 69,8'i çalışma çağındaki nüfus olmak üzere 4,4 milyonluk nüfusuyla Türkiye'nin en verimli şehirlerinden biri. Yüzde 13,1 oranındaki genç nüfus ise şehre genç bir ruh kazandırıyor. İzmir, tarihi ve doğal mirası, zengin kültürel etkinlikleri, turizm olanakları ve yöresel mutfağıyla canlanan canlı sosyal yaşamıyla Türkiye'nin en modern ve huzurlu şehirlerinden biri. İzmir, eğitim altyapısı ve bilim ve teknolojiye verdiği önem sayesinde Doğu Avrupa ve Akdeniz'in yenilikçi faaliyetler yürütmeye en teşvik edici lokasyonlarından. Yeşil ve mavi büyüme, İzmir Kalkınma Ajansı'nın İzmir için belirlediği, yatırımcılara ve şehrin iş dünyasına çevre dostu bir iş ortamı yaratan ana odak alanları.”
İzmir, olumlu yatırım ortamıyla bugüne kadar 2 bin 823 yabancı şirketin ilgisini çekti ve bunların başarı öyküleri, çeşitli ülkelerden İzmir'e yoğun doğrudan yabancı yatırım ilgisi yarattı.
***
Bu kentin odağında
ileri teknoloji var
YAZILIM ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği (YABİSAK) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güler, İzmir’in güçlü bir sanayi altyapısı olduğuna dikkat çekti. Kentin son yıllarda hedef sektörler olarak seçtiği yenilenebilir enerji, yazılım-bilişim ile tasarım konularında önemli gelişmeler sağladığını dile getiren Güler, “Temiz enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji-proje üreten uluslararası bir merkeze dönüşmeyi hedefleyen kent, Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 20’sini karşılıyor. Bu sektörde 7 bin 500 kişiyi istihdam ederek, yıllık 500 milyon dolarlık ihracat sağlıyor” dedi.
YAZILIM VE BİLİŞİMDE KÜMELENİYORUZ
Yenilenebilir enerjiden sonra kentin odağında yer alan yazılım ve bilişim alanında da önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Güler, “İZKA’nın yapmış olduğu çalışmaya göre, bilgisayar programlama faaliyetleri 2015 yılından itibaren İzmir’de olgun küme özelliği göstermeye başlamış ve 5 yılda bu alandaki faaliyet gösteren firma sayısında 7, istihdam edilen kişi sayısında ise 4 kattan fazla artış oldu. 2019 yılı itibariyle Türkiye’de 101 bin kişi dijital meslek sahibiyken, İzmir bu alanda en yüksek istihdama sahip üçüncü kent. İzmir’de dijital mesleklerde çalışanların yüzde 37’sini yazılım geliştiriciler ve yüzde 26’sını bilgi ve iletişim teknolojisi kullanıcı destek teknisyenleri oluşturuyor. Kenti yazılım ve bilişim sektöründe bir kümelenme merkezi yapmayı hedefleyen YABİSAK’ın çalışmaları İzmir’de bu sektörü kısa sürede çok daha iyi noktalara taşıyacak” diye konuştu.
KATMA DEĞERLİ İHRACAT
"TASARIM, görsel ve işitsel mallar, yeni medya, gösteri sanatları, yayımcılık, görsel sanatlar ve el sanatları, gibi alanları kapsayan yaratıcı mal ticareti konusu da İzmir’in güçlü olduğu bir alan” diyen Faruk Güler, sözlerini şöyle tamamladı:
"TUİK’e göre 2019 yılında Türkiye’nin yaratıcı mal ihracatı 11 milyar dolara ulaştı. Yaratıcı mal dış ticaretinin yüzde 60’dan fazlasını tasarım ürünleri oluştururken, yüzde 30 kadarını el sanatları ürünlerinden oluşuyor. Türkiye, küresel el sanatları ihracatında yüzde 8’lik payla en fazla ihracat yapan ikinci ülke, tasarım ürünleri ihracatında ise ilk 10 ülke arasında. İzmir ise görsel sanat ürünleri ve yeni medya grubunda yaratıcı mal ticaretinde mukayeseli üstünlüğe sahip. İzmir, yenilikçi teknolojilerde gelişip, büyüdükçe ortaya çıkacak katma değer sadece bölgesini değil, ülkemizin geneline yarayacak.”