Güncelleme Tarihi:
Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)- DARBE girişimi sonrasında, Başbakanlığın kamu çalışanlarının izinlerini ikinci bir emre kadar durdurup, sağlık raporu verilmemesini istemesi, yurt dışına çıkışlarına durdurmasına memur ve işçi temsilcilerinden destek geldi. Turizm sektörü temsilcileri ise darbe girişinin ardından yaşananlarla sezonun zararının daha da büyüdüğünü, mağduriyetlerin artmaması için izin düzenlemenin önümüzdeki günlerde detaylarının da açıklanması gerektiğini söyledi. TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, "Darbe, IŞİD'in saldırısından bile daha kötü etkiledi" dedi.
Cemaat yanlısı bir grubun başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminden sonra TSK'nın yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görevden almalar, operasyonlar başladı. Bu süreçte Başbakanlık, kamuda görevli tüm memur ve işçilerin izinlerini kaldırdı, rapor verilmesini istedi, yurt dışına çıkmalarına izin vermedi. İkinci bir emre kadar kamu çalışanlarının izninin iptal edilmesi, en çok da turizm sektörünü vurdu. Zaten kötü bir sezon geçiren sektör temsilcileri, darbeye karşı çıkmalarının yanında kendi sorunlarını da anlattı.
"İNSANLAR EVLERİNDEN ÇIKMIYORLAR"
Turizmcilerden Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, "Elbette darbeyi sonuna kadar kabul etmiyoruz, yapanları lanetliyoruz. Ancak halk endişe ve korkuyla darbeden sonra tatil planlarını biraz aksattı. Özellikle kamuda izinlerin kaldırılmasından sonra doluluklar etkilendi. Tatile gelen turist sayısında düşme olmadı. Tatile gelişlerde yüzde 10'luk bir düşüş yaşadık. Şu anda toparlanma devresindeyiz, olayların sakinleşmesiyle önümüzdeki haftanın daha iyi geçmesini bekliyoruz" dedi.
Türkiye'nin uçurumun kenarından döndüğünü, turizmin yine çok olumsuz etkilendiğini belirten TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, "Maalesef olumsuzluktan ilk etkilenen biz olduk. Havalimanlarında uzun bekleyişten dolayı pek çok misafirimiz otellerine ulaşamadı. Gelen uçaklar da önemli oranda boş geldi. Yabancı turist, darbe girişiminden dolayı son anda uçağa binmekten vazgeçti. Şu anda gelişlerin azalmasının yanı sıra ülkemizde bulunan turistlerin de yoğun olarak çıkışları söz konusu. Elimizden geldiği kadar kimseye hissettirmeye çalıştık. Olumsuz etkilenmemelerine gayret ettik. Bazı ülkelerde gelişler sürse de, mevcut durumda satışlar yavaşladı" dedi.
Türkiye'de belirsizliğin devam ettiğini, yurt dışından da bunların takip edildiğini aktaran Fahrettin Çiçek, "Şu ana kadar en yoğun etkilenmeyle karşı karşı karşıyayız. Bundan önceki patlayan bombaların, güvenlik algısıyla ilgili durumlarını darbe önünü geçti. IŞİD'in saldırısından bile daha kötü etkiledi. Yöneticilerden, yurt dışındaki kamuoyunu rahatlatacak, Türkiye'nin bundan sonraki yönüyle ilgili açıklama bekliyoruz" diye konuştu. Tanıtım atağının başlatılması gerektiğini de vurgulayan Fahrettin Çiçek, "Darbeden dolayı ülkenin yönünün bozulmadığını gösterme, pozitif bir yöne döndüğü en yetkili ağızdan söylenmeli. İzin iptalleri, iç turizmdeki hareketliliği azalttı. Olası tatil planlarını gündemlerinden tamamen çıkarmalarına sebebiyet verdi. Huzursuzluk, devlet memurlarıyla ilgili düzenleme normal. Vatandaş da artık evinden çıkmayıp kentinde bulunmayı, darbeye karşı çıkmayı aktif olarak düşünür oldu. Kimsenin tatili düşünecek hali kalmadı. Ama sektör çalışanları da bu durumdan olumsuz etkilenecek gibi görünüyor" dedi.
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ ANLATILMALI
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da, "Fevkalade bir durumdan geçiyoruz. Doğal olarak hükümetimiz, böyle bir karar aldı. Bunun etkilerini iyi düşünüp değerlendirmek lazım. Daha önce tur paketi almış kamu görevlileri var. Bunun yansımalarını düşünüp değerlendirmek lazım. Bundan sonraki uygulanacak prosedürleri açıklamak lazım. Tatil paketleri iadeleri mi olacak, insanlara deklare etmek lazım. İleriye dönük tatil paketleri de iptal ediliyor. İnsanlar mağdur da olacaklar. Bunlar açıklanmalı. Açıklanmalı ki, sektör profesyonelleri, bu işin gereği bundan sonraki süreci bu açıklamalar doğrultusunda yapsınlar" diye konuştu.
İŞÇİ VE KAMU TEMSİCİLERİNDEN DESTEK GELDİ
Düzenlemeden olumsuz etkilenebilecek bir diğer kesim ise, tatil planları yarım kalan kamu çalışanları ile işçiler oldu. Düzenlemede ilk olarak memurların izinleri kaldırıldı, ardından buna işçiler de dahil edildi. Düzenlemeyi değerlendiren DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı, "Başbakanlığın genelgesi doğrultusunda kamu kurumlarında çalışan kadronun işçilerin yıllık izinleri ikinci bir emre kadar kesildi. İzindekiler en geç 72 saat içerisinde görev başı yapacaklar. Bizimde buna müdahalemiz oldu. Özellikle emniyetin ve valiliğin talebi üzerine ESHOT ve İZULAŞ görevlilerinin daha hızlı bir şekilde dönmesi lazım. Olağanüstü dönemdeyiz. Bu önlemlerin alınmasında sorun yoktur. Eğer Başbakanlık genelge yayınlıyorsa, hizmet aksamaması adına görevimizin başına geleceğimizi beyan ettik" dedi. Sadece mevcut izindekilerle ilgili küçük bir düzenleme yapıldığını aktaran Memiş Sarı, "Belediyeyle görüştük halen izinde olanlardan ESHOT, İZULAŞ ve İZSU çalışanları geri dönecekler. Sadece açık alanda park ve bahçeler, fen işleri birimlerinde çalışanlar, izinlerini kullanmaya devam edecekler. Ancak onlarda da yeni izne çıkışlar olmayacak" dedi.
Kamu temsilcilerinden Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise "Ülkemiz büyük bir badire atlattı. Devletimizin kamu kurumu ve kuruluşlarının işleyişinin, süreklilik arz etmesine acil ihtiyaç var. Bu anlamda bu süreçte kamu kurumu ve kuruluşlarının yönetici kademesinin görevi başında olması lazım. Türkiye'de yaşanan olayın henüz hangi aşamada olduğu görülememektedir. Halkımıza hizmet verecek olan kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli hizmet verecek şekilde hazır halde bulunması gerekmektedir" dedi.
FOTOĞRAF