Güncelleme Tarihi:
"Yerli otomobilde, lobi yapmalıyız"
İZMİR Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kasım ayı meclis toplantısında hem ekonomik verileri değerlendirdi hem de yerli otomobil için lobi çağrısında bulundu. Yerli otomobil üretiminde 2019'da prototipin tamamlanacağını, 2021'de de satışa başlanacağını söyleyen Demirtaş, "Üretimin İzmir'de olmasını hepimiz istiyoruz. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanının bu konudaki girişimini sonuç alıcı bulmuyoruz. Bir kurul oluşturuldu. Gazetelerin İzmir eklerine haber oldu, ama bu ses Belkahve'yi geçmez. Umarız etkin çalışma yaparlar. Bunun yolu, Ankara'ya, Cumhurbaşkanımıza ulaşmak ve nezdinde etkin lobi yapmaktır" dedi.
İTO'nun kasım ayı meclis toplantısında 2017 yılının ekonomik verileri ele alındı. Belirlenen maddelerin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra mecliste konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, yeni binanın yarattığı sinerjiden ekonomik verilere kadara geniş bir alanda değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın bir yerinde bitip diğer köşesinde başlayan küresel gerginliklerin elbette ekonomiyi de etkilediğini vurgulayan Ekrem Demirtaş, "Bizler bu ay yine en çok dolar ve euro'yu konuştuk. Dolar ve euro, TL karşısında tarihi rekorlar kırmaya devam etti. Ekim ayı Meclis toplantısında dolar 3.77 TL, euro 4.45 TL idi. Bugün ise Dolar 3.96, Euro ise 4.69 TL. Yani bir ay içerisinde yüzde 4-5 değişim demek, çok yüksek bir oran. Bu oranlar ile ticaret yapmak gerçekten çok zor. Hükümet kanadı '2017 sonuna kadar kurlar iner' diyor. Yabancı bankalar ardı ardına yükselen dolar kuru tahminini açıklıyorlar. 39.2 milyar dolar cari açığı olan ülkemiz bu gelişmeleri görmezden gelemez. Sadece dolar ve euro değil, tüm finansal enstrümanlar oldukça hareketli. Altının gram fiyatı güvenli liman etkisiyle tüm zamanların rekorunu kırdı" diye konuştu.
Suudi kargaşası nedeniyle petrolün de yükseldiğini söyleyen Demirtaş, "Benzin tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı, 1 litre 5.65 Lira seviyelerinde. Kurlardaki artışın devamı halinde bunun makro dengelere olumsuz etki yapma ihtimali var. 2018 kur tahminini yapmak oldukça zor. Döviz borçlusu üyelerimiz daha dikkatli olmalı. Ciddi bir kur atağı halinde özel sektörün borçlarının katlanmasından kaygılıyız. Döviz pozisyon açığı 2006 başında 189.3 milyar dolar iken, 2016 sonunda 363.1 milyar dolara yükseldi. 2017 üçüncü çeyreğinde de 440 milyar dolar oldu. Çare olarak 'Döviz geliri olmayanların döviz borçlanması' yasağı genişletiliyor. Bu durum, tahribatı aza indirebilir. Ancak asıl sorun, ekonomik büyümeyi dış tasarruflarla sağlamaya çalışmak. Daha çok dış borç, daha çok döviz açığı demek. İç gönüllü tasarrufları arttırmadan büyümeyi sürdürülebilir kılmak zor" dedi.
İHRACATTA BU TEMPOYLA DEVAM ETMELİYİZ
Başbakan Binali Yıldırım'ın ihracatın Ekimde yüzde 15.6 artarak 13.5 milyar dolar olduğunu açıkladığın da söyleyen Ekrem Demirtaş, "İhracatta bu tempoya devam etmeliyiz. Daha fazlasını yapabiliriz. Ama katma değeri yüksek ihracat yapabilmek önemli. Üretim yapımızı değiştirmeliyiz. Üretimimizin ithalata dayalı olması dış ticaret açığını tetikliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ihracatı desteklemeye yönelik açıklamalarını da önemsiyoruz. İhracata verilecek her desteğin, misli olarak geri döneceğine inanıyoruz" diye konuştu.
TÜFE'nin son 9 yılın zirvesinde olduğunu da vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti:
"Yurt içi üretici fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.28 arttı. Enflasyon sorununu çözmeden düze çıkamayız. 2017'nin ilk yarıdaki yüksek büyüme rakamlarına rağmen, işsiz sayısı bir önceki yıla göre pek de değişmedi. 3.4 milyon işsiz var. Özellikle üniversite mezunu işsiz çok. Onlara, Meslek Okulumuzda meslek kazandıracağız. Eğitimleri sırasında staj olanağı, bitirmelerinde CV bankası kurarak iş bulmalarına yardım edeceğiz. Bu proje, Odamızın 2018'in en önemli projesi olacak."
YERLİ OTOMOBİLDE UMUTSUZLUK
Yerli otomobil üretimine de değinen Ekrem Demirtaş, "Ortak girişim grubunun çalışmaları ile 2019'da prototip tamamlanacak, 2021'de de satışa başlanacak. Üretimin İzmir'de olmasını hepimiz istiyoruz. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanının bu konudaki girişimini sonuç alıcı bulmuyoruz. Bir kurul oluşturuldu. Gazetelerin İzmir eklerine haber oldu, ama bu ses Belkahve'yi geçmez. Umarız etkin çalışma yaparlar. Bunun yolu, Ankara'ya Cumhurbaşkanımıza ulaşmak ve nezdinde etkin lobi yapmaktır" dedi.
İZMİR TİCARET ODASI MESLEK OKULU TKURULACAK
2017'nin ilk yarıdaki yüksek büyüme rakamlarına rağmen, işsiz sayısının bir önceki yıla göre değişmediğini söyleyen Ekrem Demirtaş, "3.4 milyon işsiz var. Özellikle üniversite mezunu işsiz çok. Onlara, Meslek Okulumuzda meslek kazandıracağız. Eğitimleri sırasında staj olanağı, bitirmelerinde CV bankası kurarak iş bulmalarına yardım edeceğiz. Bu proje, Odamızın 2018'in en önemli projesi olacak. İş dünyası olarak nitelikli elemanlara ihtiyacımız var. Bu amaçla İzmir Ticaret Odası Meslek Okulu çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık. Okulumuzda sektörlerimize yönelik mesleki eğitimler düzenleyeceğiz. Bu sayede hem üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda genç iş gücünü yetiştirecek hem de işsiz gençlerimizi ekonomimize kazandıracağız. Meslek Komiteleri tarafından en fazla talep edilen eğitim konusu 17 Meslek Komitesi ile 'satış ve pazarlama' oldu" diye konuştu.
ÖZVERİYE HAZIRIZ
Para Politikası Kurulu'nun faizleri değiştirmediğini de anlatan Ekrem Demirtaş, "Ancak piyasa faizleri artmaya devam ediyor. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 13 seviyelerinde. Mevduatlarda yüzde 15, kredilerde yüzde 17 konuşuluyor. Bireysel kredi talebinde güçlü bir seyir var. Ama üyelerimiz kredi alamıyorlar. Yine nefesleri kesildi. TOBB tekrar Nefes Kredisi organize etmeli. Bizim inşaat nedeniyle paramız kalmadı. Ama özveriye hazırız. TOBB, geçtiğimiz günlerde, KOBİ'lerin düşük faizli kredi kullanmalarını sağlayan 'Nefes Kredisi' projesinin yeniden başlatılmasına yönelik görüşlerimizi sordu. Biz de, 'Nefes Kredisi' kampanyasını KOBİ'lerin finansman sorunlarının giderilmesi açısından yararlı bulduğumuzu ve tekrar başlatılmasını üyelerimiz adına memnuniyetle karşılayacağımızı bildirdik. Yeni başlatılacak Nefes Kredisi kampanyasında, kredilerin ödeme planında 3 ay ve/veya 6 ay taksit erteleme seçeneklerinin sunulması, 36 aya kadar vade imkanı tanınması, faiz oranlarının yine yüzde 1'in altında tutulması ve kredi sicili konusunda sıkıntı yaşayan firmalar için Kredi Garanti Fonu'nun daha esnek şartlar sunması şeklindeki önerilerimizin dikkate alınmasını istedik. Önümüzdeki dönemde yürürlüğe girecek yeni kredi protokollerimiz ile üyelerimizin finansmanına katkı sağlayacağız" dedi.
Taylan YILDIRIM / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI