Güncelleme Tarihi:
KURULUŞUNUN 130’uncu yılını kutlayan İzmir Ticaret Borsası (İTB), uluslararası alandaki başarılarına bir yenisini ekledi. Daha önce laboratuvar hizmetleri veren şirketi İZLADAŞ’la üst üste 3 yıl kendi faaliyet alanında dünyanın en iyisi seçilen İTB, bu kez de bünyesinde oluşturduğu ‘Zeytinyağı Tadım Paneli’ ile Uluslararası Zeytin Konseyi’nce her yıl düzenlenen ve tüm dünyadan tadım panellerinin katıldığı tanınırlık testlerinden başarıyla geçerek bu alanda yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. İTB, zeytinyağında duyusal analiz yapabilecek bir tadım paneli oluşturulması çalışmalarına 2018’de başlamıştı. Çoğunluğu İTB çalışanlarından oluşan panelistler hem yerli, hem de yabancı uzmanlardan teknik ve uygulamalı eğitimler aldı ve belirli aralıklarla bir araya gelerek yetkinliklerini geliştirdi.
BOLLUK VE BEREKET
Başkan Işınsu Kestelli, “İTB olarak el attığımız her alanda uluslararası kriterler çerçevesinde yol alıyoruz. Bunun için de aklı ve bilimi ilk sıraya koyuyoruz. Tadım panelinde de aynı rotayı izledik. Tadım Paneli eğitimlerinin hem ülkemizin, hem de dünyanın bu alanda en iyileri tarafından verilmesini sağladık. Bu sayede de yola çıkmamızın üzerinden 3 yıl geçmeden tüm dünyada geçerli tanınırlık belgesi almaya hak kazandık. İTB Tadım Paneli’nin Türk zeytinyağı sektörüne bolluk, bereket ve kalite getireceğine yürekten inanıyorum” dedi.
ZEYTİNYAĞININ SINIFI
Zeytinyağının kalitesinin tespitinde kimyasal analiz kadar duyusal analiz de çok önemli. Dünyada 1990’lı yıllarda, ülkemizde ise 2010’larda artmaya başlayan duyusal analiz çalışmaları uzman tadım panelleri tarafından natürel sızma zeytinyağının IOC tarafından belirlenen standartlara göre koku ve tat duyularıyla analiz edilmesi görevini üstleniyor. Analiz sonuçlarına göre zeytinyağının sınıfı belirleniyor. Bu da kalitesini ve doğal olarak piyasadaki değerini belgeliyor. İTB Tadım Paneli de bu yıl IOC’nin testlerine katılarak tanınırlık almaya hak kazandı. IOC her yıl yenilediği bu çalışmada başarıya ulaşan panellere tanınırlık sertifikası veriyor.
KALİTE BİLİNCİNE KATKI
ZEYTİNYAĞINDA duyusal analiz yapan tadım panelleri, yurtiçinde TÜRKAK akreditasyonu, yurtdışında ise IOC tanınırlığı olmak üzere iki farklı belgelendirme yapabiliyor. İTB Natürel Sızma Zeytinyağı Tadım Paneli bundan sonraki dönemde bir taraftan panelistlerinin yetkinliklerini geliştirmeye devam ederken, diğer taraftan da TÜRKAK’ın akreditasyon çalışmalarına ağırlık verecek. Borsa tarafından bu alanda yürütülen çalışmaların iki temel amacı bulunuyor. Birincisi başta üye firmalar olmak üzere sektöre hizmet vermek, ikincisi ise ülkemizde kaliteli zeytinyağı bilincinin oluşturulmasına katkı sağlamak.