Güncelleme Tarihi:
AVRUPA İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen 'Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı' kapsamında ülke genelinde düzenlenen seminerlerin onuncusu İzmir'de yapıldı. 'İşletmenizi büyütmenin anahtarı: Liderlikte İletişim Sanatı' konulu seminer, koordinatörlüğü İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından gerçekleştirilen TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun destekleriyle Borsa Yeni Meclis Salonu'nda düzenlendi.
Toplantının moderatörlüğünü yapan İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak "Türkiye'de kadın girişimciliğinin ve kadınların iş hayatına katılımının geliştirilmesi yolunda çok önemli bir proje kapsamında bir aradayız. Ülkemizde, erkek girişimci oranı yüzde 90, kadın girişimci oranı yüzde 10, sadece bu rakam bile bize bu toplantının önemini anlatıyor. Kadınların aktif çalışma hayatında olması için çalışıyoruz. Böylece, hem sosyal hem de ekonomik alandaki kazanımlar artacak. Kadınlarımız çalışma hayatında etkin biçimde rol aldıkça bireysel ve toplumsal kalkınmanın yolu açılacak. Daha nitelikli kuşaklar yetişecek" dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel ise şunları söyledi:
"Bizler için tarihsel anlamda büyük öneme sahip günde sizlerle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 5 Aralık 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadına seçme ve seçilme hakkı tanındı. Ülkemizde, birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve sevgi ile anıyorum. Ancak, bugün kadın milletvekili sayımız Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde. Temennimiz, daha fazla kadının, ülkemizin karar alma mekanizmalarında ve Meclis'te yer alması."
Türkiye'de kadın girişimciliğinin temel sorunu incelendiğinde akla ilk olarak kadın girişimcilerin iş yaşamına yeterince katılmadıkları ve bu konuda yeterince teşvik edilmediklerinin geldiğini belirten Aysel Öztezel, "Biliyoruz ki, bugün 10 kadından sadece 3'ü iş dünyasına giriyor. Kendi hesabına çalışan kadınların oranı ise yüzde 12'dir. Toplam girişimcilerin ise sadece yüzde 15'i kadın girişimcidir. Türkiye'de mevcut kadın girişimci sayısının yüksek olmadığı ortada. Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 11. İş gücüne katılamayanların önemli kısmı kadın. Hepimiz farkındayız ki, işsizlik için de çözüm, kadın girişimcilerin sayısının artması" diye konuştu.
Türkiye'de kadın işletmelerinin finansman temini ve danışmanlık/mentörlük desteği alamamalarının bu sorunların yaşanmasında temel neden olduğundan bahseden Öztezel "Araştırmalardan da biliyoruz ki, kadın işletmeleri, çoğunlukla kendi çabaları veya aile desteği ile kurulmakta, çoğu zaman ortağı, eşi ya da ailesi olmaktadır. Kadınlarımız, finansman kaynağına ulaşmakta zorlanıyorlar, başlangıç sermayesini, öncelikle kendi birikim ve imkanlarıyla ya da ailesinin sağladığı imkanlarla oluşturuyorlar. Kadın girişimcilerin ömürleri kısa, personel sayısı sınırlı. Biliyoruz ki, Türkiye'de sosyal ağ yapıları daha zayıf olan kadınlarımız, yöneticilik özelliklerini geliştirememek, sermaye eksikliği, gerekli finansmana ulaşamamak gibi ana sorunlarla mücadelede yalnız kalıyorlar. Sorunlarımızın hep birlikte farkında olmalı ve çözümün birer parçası olmak için çalışmalıyız" dedi.
Kadın işletmelerin sayısının artmasının önemli olduğu kadar bu işletmelerin sürdürülebilirliğinin de sağlanması ve başarılarının artmasının da önemli olduğunu söyleyen Öztezel, "Kadınlar daha inovatif, kadınlar daha hassas, kadınlar takım çalışmasına daha yatkın, kadınlar kaliteye daha düşkün ve kolaylıkla daha rekabetçi hale gelebilirler. Bu işe gönül vermiş olan dernekler, kurullar, kurum ve kuruluşlar olarak bizlerin bu işletmelerin yanında olmamız, desteğimizi hissettirmemiz çok önemli. Türkiye'de kadınlar tarafından yönetilen işletmelere verilecek doğru destek ile bu işletmelerin hızlı bir şekilde gelişeceğine inancım sonsuz" diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından seminer katılımcılarına Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası İletişim Uzmanı Başak Demirdağ tarafından kadın işletmelerine finansman ve danışmanlık desteği programının genel tanıtımı yapıldı. Frankfurt School Kıdemli Pazarlama ve İletişim Uzmanı Didem İzgi ise iş hayatına 'işletme merceği' ile bakış konusunda uygulamalı sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından her katılımcı online uygulamaya dahil olup işletmelerini mercek altına alarak analiz yaptı ve işletmelerinin zayıf ve güçlü yönlerini ortaya çıkardı.
Başarı örneği olarak programda yer alan İzmirli girişimci Funda Baltalı da tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmaya nasıl karar verdiğini ve meslek yaşamından anekdotları katılımcılara aktardı. İlişki Sistemleri Koçu, Danışman ve Eğitmen Akgün Yılmaz ise işletmenizi büyütmenin anahtarı: 'Liderlikte İletişim Sanatı' konulu sunum gerçekleştirdi. Konuşmalar ve sunumların ardından tüm katılımcılar anı fotoğrafında bir araya geldi.
Türkiye'nin farklı kesimlerinde düzenlenen seminer programıyla birlikte kadın girişimcilerin finansal ve yönetimsel yetkinlikleri ile sosyal becerilerinin geliştirilmesine yönelik danışmanlık ve finansman destekleri konularında bilgi verildi. Ayrıca, eğitimler süresince katılımcılara iletişim yönetimi ve liderliğin ipuçları verilerek yaşam kalitesi ve başarıya ulaşma konusunda iletişimde liderlik, iş ve sosyal yaşamda kişinin güçlendirmek istediği ilişkiler için yeni yöntemler keşfetmesine katkıda bulunulması, iletişimde etki alanını genişletecek yöntemlerin öğretilmesi amaçlanıyor.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF