Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kültürünün, son yıllarda giderek daha fazla önem kazandığını belirten Egeli OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) Yönetim Kurulu Başkanvekili Emre Ayaz, yaşanan iş kazalarının incelendiğinde yüzde 98’inin önlenebilir olduğunun görüldüğünü söyledi. “Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturmak, yasal düzenlemelere uyum sağlamak ve işyerlerinde bilinçli bir yaklaşım benimsemekle mümkündür” diyen Emre Ayaz, “İşverenler, yöneticiler ve çalışanlar arasında iş birliği ile oluşturulan bir güvenlik kültürü, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için etkili bir yol olabilir. Bu nedenle, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştirmek için çaba göstermeleri ve bu konuya gereken önemi vermeleri önemlidir” ifadelerini kullandı.
2012 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Ülkemizde 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini kaydeden Emre Ayaz, “Bu tarihten itibaren önemli derecede ilerleme gösterilmiş ve ilerleme devam etmektedir. Ancak yolun halen başındayız ve kat edilecek yolumuz daha çok var. 2012 yılında çıkan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 12 yıldır ertelenen bölümleri artık yürürlüğe girmeli ve gideceğimiz yolu hızlandırmalıyız” diye konuştu.
EĞİTİM İLKOKULDAN BAŞLAMALI
İş sağlığı ve güvenliği meselesine hem çalışan hem de işveren tarafından bakmak gerektiğine dikkati çeken Emre Ayaz, şöyle devam etti: “İş güvenliği kültürü daha çocuk ilkokulda iken verilmeye başlanmalıdır. İlköğretimde temel dersler arasına iş sağlığı ve güvenliği dersleri mutlaka koyulmalıdır.”
İŞ KAZALARI ÖNLENEBİLİR
Yaşanan iş kazaları incelendiğinde yüzde 98’inin önlenebilir olduğunun görüldüğünü dile getiren Emre Ayaz, “Meslek hastalıklarının ise tamamının engellenebileceği görülmektedir. İşverenlerin iş güvenliği artık ek maliyet olarak görmemesi gerekmektedir. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alması gereken çalışan sayısı şu anda yüzde 50’de bile değildir” şeklinde konuştu.