Güncelleme Tarihi:
Resmi Gazete'de yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Yönetmeliği ile ilgili olarak internet salonu işletmecilerine yönelik, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası meclis salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda internet kafelerin yaşadığı sorunlar ve yeni yönetmelikle birlikte ne gibi sıkıntılarla karşılaşılacağı masaya yatırıldı. Toplantıya sektör temsilcileri olarak İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası Başkanı Metin Baltaoğlu, Diyarbakır İnrtenet Kafeciler Esnafı Odası Başkanı Mehmet Albayrak da katıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul İnretnet Kafeciler Esnaf Odası Başkanı Metin Baltaoğlu, yeni yönetmeliğin sektör temsilcilerine sorulmadan hazırlanmasını eleştirdi. Baltaoğlu, sektör olarak örgütlenilmesi gerektiğini belirterek, "Yönetmelik sektör temsilcilerine sorulmadı. Yönetmelik eskisinden farklı değil. Eskisinden farklı olmayan, ayrımcılık içeren bir yönetmelik. Biz internet kafeler ticari amaçlı toplu kullanım sağlayıcısı sayılıyoruz. Ama diğer büyük kafe zincirleri internet hizmetini verince ticari faaliyet sayılmıyor. İnternetin ücreti kahvenin içine yediriliyor bu ticari amaçlı sayılmıyor, bu haksızlık. Biz varlık gösteremiyoruz çünkü onlar yönetmeliğe tabi değil" dedi.
"MALİYETLER ARTACAK"
Öte yandan kamera sistemiyle ilgili değişikliği de eleştiren Baltaoğlu, "Yönetmeliğe göre, güvenlik amacıyla işyerlerinin giriş ve çıkışlarını görecek şekilde en az 3 megapiksel yüksek çözünürlüklü ve 'IR' gece görüşlü kamera kayıt sistemi kurulacak. Bu sistem aracılığıyla elde edilen kayıtlar 90 gün süreyle saklanacak ve yetkili makamlar haricindeki kişi ve kuruluşlara verilemeyecek. Bu ek depolama alanı açmamızı gerektirecek. Zaten sektör sıkıntılı, bununla birlikte maliyetler daha da artacak" dedi.
YÖNETMELİKTE YER ALANLAR
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliği, bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, internet toplu kullanım sağlayıcıları ve ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri ve sorumluluklarıyla denetimlerine ilişkin konular düzenlendi. Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılar, aile ve çocukların korunması, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak amacıyla içerik filtreleme sistemini ve güvenli internet hizmetini kullanacaklar. Sistemin aktif ve güncel halde bulundurularak herhangi bir müdahaleyle devre dışı kalmasını önlemek toplu kullanım sağlayıcıların sorumluluğunda olacak. Erişim sağlayıcılardan sabit IP almak, kullanmak ve değişiklikleri on beş gün içinde mülki idare amirliklerine bildirmek zorunda olacak ticari amaçlı internet toplu kullanım sağlayıcılar, erişim kayıtlarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydedecek ve iki yıl süreyle saklayacak. Kaydedilen bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini teyit eden değerler de günlük olarak kaydedilerek 2 yıl süreyle tutulacak. İzin alınmadan açılan işyerleri, mülki idare amirlikleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenerek ve mühürlenerek resen kapatılacak.
Yönetmeliğe göre, 12 yaşından küçükler ancak yanlarında veli veya vasileriyle internet kafelere girebilecek. 15 yaşından küçükler ise yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00'den sonra internet kafelere alınmayacak. Elektronik ve mekanik oyun alet ve makineleri bulunamayacak. İşyerlerindeki bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek çevrimiçi ve çevrimdışı (online-offline) oyunlar oynatılamayacak.
Güvenlik amacıyla işyerlerinin giriş ve çıkışlarını görecek şekilde en az 3 mega piksel yüksek çözünürlüklü ve 'IR' gece görüşlü kamera kayıt sistemi kurulacak. Bu sistem aracılığıyla elde edilen kayıtlar 90 gün süreyle saklanacak ve yetkili makamlar haricindeki kişi ve kuruluşlara verilemeyecek.
Bunlara aykırı hareket ettiği belirlenen ticari amaçlı internet toplu kullanım sağlayıcılar, mülki idare amiri tarafından ilk ihlalde yazılı uyarılacak, devamı halinde üç güne kadar kapatma, tekrarı halinde ise bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.