Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de Konak Belediyesi dezavantajlı bölgelerde meslek edindirme kursu verdi. 4 ay süren yaşlı bakım kursuna katılan 40 yaşındaki Gönül Ergen, ilk kez sigortalı bir işe girdi. Özel bir merkezde aralarında Alzheimer hastalarının da bulunduğu yaşlıların bakımlarını yapan Ergen, artan özgüveni, mutluluğu ve başarısıyla hem kızlarına hem de mahallesindeki kadınlara örnek oldu.
İzmir'in Konak ilçesinde dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların istihdam edilerek işgücüne katılımını hedefleyen 'Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak'ta' adlı Avrupa Birliği (AB) projesi sona erdi. Konak Belediyesi bünyesinde yer alan Konak Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Vakfı (KON-SEV) ile Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında eğitimler Konak Belediyesi'nin 1. Kadriye Mahallesi'ndeki Rehberlik ve Danışma Merkezi ile Zeytinlik Mahallesi'nde faaliyete geçirdiği Semt Merkezi'nde verildi. Proje kapsamında açılan 'Hasta-Yaşlı Refakatçiliği' kursuna 18-55 yaş aralığında çoğunluğu roman olan toplam 51 kadın katıldı.
O ARTIK SİGORTALI
Kurs bitiminde sertifikalarını alan kursiyerlerden bazıları hemen çalışma hayatına da atıldı. İşe girerek hayalini gerçekleştiren kursiyerlerden biri de 40 yaşında, evli ve iki kız çocuğu annesi Gönül Ergen oldu. Hayatında ilk kez evinden dışarı çıkıp, profesyonel iş yaşamına katılan, sigortası olan Ergen, şimdi Bozyaka'da özel bir yaşlıbakım ve huzurevinde hasta bakıcı olarak çalışıyor. Daha önce ev temizliklerine giderek, çocuk bakarak aile bütçesine katkı sağlayan Ergen, 'Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak'ta' projesi sayesinde evinden çıkıp işine gitmenin mutluluğunu yaşıyor. En önemlisi mesleki yeterlilik belgesi edindiğini ve bu sayede özgüvenli bir şekilde iş başvurusunda bulunabilmenin ayrıcalığını yaşadığını söyleyen Ergen, başta 13 yaşındaki kızı olmak üzere pek çok kadın komşusuna, akrabasına da örnek olduğunu belirtti. Ergen, mahalle muhtarı aracılığı ile kutsan haberdar olduğunu ve Zeytinlik Mahallesi Semt Merkezi'nde açılan Hasta Bakım ve Refakatçi kursuna katıldığını dile getirdi. Ergen, kursla birlikte hayatının da değişmeye başladığını söyleyerek, “Bu işe gazete ilanıyla girdim. Özgüvenim yüksek bir şekilde geldim ve iş görüşmesinde bulunmayı da bu kurs sayesinde öğrendim. İlk kez sigortalı olarak çalışıyorum. İlk maaşımı aldığımda evimin ihtiyaçlarını alacağım. 19 yaşındaki kızım telefon, küçük kızım tablet istiyor onları almak istiyorum. Eşim hastalığı nedeniyle çalışamadığı için evimin ihtiyaçlarını karşılayabileceğim. İşimden çok memnunum. İş yerindeki çalışanları da çok sevdim. Sigortalı bir işte çalışmak hayalimdi gerçek oldu" dedi.
"UMUTLARIM YEŞERDİ"
İki hafta önce işe başladığını belirten Ergen, “Alzheimer hastası olanlar da var burada. Onların bakımını yapıyorum, yemeğini yediriyorum. Sohbet ediyorum. Birebir yakından ilgileniyorum onlarla. 4 ay süren kursta bütün hastalara nasıl bakım yapılacağını, onlara nasıl davranmamız gerektiğini öğrendim. Sorumlu olduğum katta 15 kişi var ve ben onlardan sorumluyum" diyerek işini severek yaptığını dile getirdi. Roman vatandaş olan Gönül Ergen, işe başlamakla birlikte uyku düzeninde de değişiklik olduğunu söyledi. Ergen, “Artık daha düzenli yaşıyoruz ailecek. Erken yatıp erken kalkıyoruz. Çocuklarımın okumasını istiyorum. Okula giden 13 yaşındaki kızım da kuaför olmak istiyor. Hem kusun hem de büyüyünce onun da hayali gerçek olsun diye Konak Belediyesi'nin kuaförlük kursuna vereceğim. 40 yaşından sonra sigortalı bir işe başlamanın, profesyonel olarak iş hayatına katılmanın, sosyal olmanın, akşam erken yatıp sabah işe kalkmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kurs sayesinde umutlarım yeşerdi" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF