Güncelleme Tarihi:
BATIGÖZ Sağlık Grubu Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker Biçer, keratokonusun nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi. “Keratokonus, kubbe şeklinde olan normal kornea yapısının incelip, öne doğru konik tarzda sivrileşme gösterdiği ilerleyici bir göz hastalığı” diyen Op. Dr. İlker Biçer, “Korneada oluşan konik form, retinada odaklanması gereken ışığın korneaya ilk girişinde dağılmasına ve çarpık görmeye neden olur. Keratokonus bir veya her iki gözde, çoğunlukla gençlerde veya 20’li yaşların başında gelişir. Korneanın şekli düzensizleştikçe, düzensiz astigmat ve sürekli ilerleyen miyopiye sebep olur. Bu durum çarpık ve bulanık görmeye, gözde kamaşma ve ışığa duyarlılığına neden olur. Keratokonuslu hastaların gözlük dereceleri genellikle her göz muayenelerinde değişir” bilgisini verdi.
KERATOKONUSUN NEDENLERİ
“Araştırmalar keratokonusa yol açan kornea dokusu zayıflamasının, kornea içindeki enzim dengesizliği nedeniyle olabileceğini düşündürüyor” diyen Op. Dr. İlker Biçer, şu bilgileri paylaştı: “Bu dengesizlik korneayı serbest radikal denilen bileşiklerin oksidatif hasarına daha duyarlı hale getirerek zayıflamasına ve öne doğru konikleşmesine neden olur. Oksidatif hasar ve korneanın zayıflaması için risk faktörleri arasında genetik bir yatkınlık bulunurki bu keratokonusun neden sıklıkla aynı ailenin birden fazla üyesini etkilediğini açıklar. Ayrıca güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalma, kaşıma, göze uyumsuz kontakt lens takılma öyküsü ve kronik göz iritasyonuyla da ilişkilidir.”
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Biçer, tedaviyle ilgili de şöyle devam etti: “En hafif keratokonus, gözlük veya yumuşak kontakt lensler yardımcı olabilir. Fakat hastalık ilerledikçe, kornea incelik kazandıkça, giderek daha düzensiz hale geldikçe, gözlük ve düzenli yumuşak kontakt lens tasarımları artık yeterli görüş düzeltmesi sağlamaz. İlerici keratokonus için ise ‘crosslinking – kornea kollajen çapraz bağlama’, kontakt lensler, kornea içi halka ve kornea nakli tedavileri söz konusu.”