Güncelleme Tarihi:
İZMİR Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi, öğrencilerinin mezun olduktan sonra kariyer planlaması adına sektörle işbirliği protokolüne imza attı. Sektörün önde gelen otelleri, turizm acenteleri, restoranlarının temsilcilerinin katıldığı protokolle taraflar, akademik ve sektörel deneyimlerini birbirlerine aktararak, öğrencilerin iş ve staj olanakları konusunda paylaşımda bulunacak.
İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba'nın ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı'nın yanı sıra; toplam 20 farklı hizmet sektöründen gelen otel, restoran, seyahat acenteleri adına üst düzey temsilciler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törenin açış konuşmasını yapan İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, sektörle imzalanan protokollerin öğrencilerin gelişimine olan katkısına dikkat çekti. Prof. Dr. Akbaba, "Sektörle iç içe olmak, her alanda işbirliği yapmak, kesintisiz bilgi alışverişi sağlamak, yerinde, gerçek ortamında deneyimlemek, ortak bilimsel çalışmalar, proje çalışmaları yapmak amaçlarımız arasındadır. Umarım burada imzaladığımız protokol çok verimli işbirlikleri için bir temel oluşturur. Burada bulunan sektörümüzün değerli temsilcileri, öğrencilerimiz ve kurumumuz için güzel iş birliklerinin tohumunu ekmiş ve kıvılcımını tutuşturmuş oluruz. Bu başlangıçla birlikte öğrencilerimiz için staj olanakları, istihdam fırsatları, eğitim, ortak projeler geliştirme, bilgi alış verişi gibi birçok konuda işbirliğimizin hızla gelişmesini, diğer işletmeler ve eğitim kurumları için güzel bir örnek teşkil etmesini diliyorum" dedi.
"ÜNİVERSİTELERDE ÜRETİLEN BİLGİ SEKTÖRLE BULUŞMALI"
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya da okullu bir sektör haline gelebilmenin önemine işaret etti. Prof.Dr. Kaya, "Genç turizmcilerin eğitimleri boyunca maksimum sayıda örnek turistik işletmeyi ziyaret etmeleri ve yöneticileri ile tanışmaları sektör için oldukça önemlidir. Genç bir turizmci, turizm fakültesini bitirdiği gün eğer sadece staj yaptığı iki veya üç tesisi görmüş ise bu yetersizdir. Bu noktada sektör temsilcilerimizin desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Turizm alanında üniversitelerde üretilen bilginin sektörün deneyimiyle birleştirilmesinin önemi kalite standartlarının artması açısından yadsınamaz. Bu hem fakültelerin gelişimi, hem sektörün daha da üst seviyeye gelmesi, sonuç olarak da ülke ekonomimize turizmden gelen katkının artması açısından çok hassas bir noktadır" diye konuştu.
"TURİZM GİTTİĞİ YERE BARIŞI GÖTÜRÜR"
İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da turizmin hassas bir sektör olduğunu belirtti, yaşanan en ufak olumsuz gelişmenin tüm sektöre yansıdığını dile getirdi. Taşbaşı, "Bulaşıcı hastalık olur, bir bakarsınız orda turizm aşağı doğru gitmiş, en ufak bir terör olayı olur, turizm olumsuz etkilenir. Aslında turizm barış sektörüdür, sağlık sektörüdür, huzur sektörüdür, gittiği yere barış götürür, huzur götürür, çünkü parayı götürür, ekonomik gelişmeyi götürür, sosyal refahı götürür. Yaşamsal olarak insanların arasında kültürel ilişkiyi sağlar. Örneğin gastronomi öğrencilerimizin ürettiği yemekleri turistler deneyecek. Gittiğimiz ülkelerin farklı yemeklerini de bizler yiyeceğiz. İşte bu yüzden turizm bir kültürel iletişim sektörüdür. İnsanların kucaklaşmasını, barışmasını sağlayan bir sektördür" dedi.
"MİSAFİRLERİMİZİ GÜZEL AĞIRLAMALIYIZ"
Turizmin Türkiye için önemine dikkat çeken Vali Yardımcısı Taşbaşı, "Turizm topyekûn bir seferberlik gerektirir. Bir turist, bir ülkeye geldiğinde havaalanında ilk karşılaştığı kişi pasaport polisidir Ondan sonra taksici ile karşılaşır. Otelde bel boy karşılar. Sokağa çıkar satıcıyla karşılaşır. Tanımadığı insanlar onu evinde misafir eder. Turistler sokaklarımızda dolaşır. Onun için çevremizi temiz tutmalı, gelecek misafirlerimize iyi hazırlanmalıyız" diye konuştu.
İKÇÜ Turizm Fakültesi'ni sektörle attığı adımlar için tebrik eden Taşbaşı, mezun öğrencilerin istihdama katkı sağlaması adına önemli girişimler yapıldığını ifade etti. Taşbaşı, "Özellikle öğrencilerin hem staj hem de okullarından mezun olduklarındaki işe yerleşme süreçlerine fayda sağlayacak önemli bir protokole imza atıyoruz. Ayrıca sektörle kurulan bu işbirlikleri sayesinde onların ihtiyaç duydukları bölümler hakkında fakültemiz eğitim faaliyetlerini güçlendirmektedir" dedi.
Konuşmaların ardından Üniversite Sektör İş Birliği İyi Niyet Protokolü, taraflar tarafından imzalandı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI
--- KUTU ---
PROTOKOLE İMZA ATAN FİRMALAR ŞÖYLE
Rixos Premium Bodrum, Selge Beach Resort & Spa Hotel, Wyndham Grand İzmir Özdilek, Best Western Premier Karşıyaka, Four Points by Sheraton Izmir, Hanedan Beach Hotel Foça, Göçtur Turizm Yatırım A.Ş., DoubleTree by Hilton Hotel Kusadası, Pine Bay Holiday Resort, Blanca Hotel, Siesta Apart Hotel, Pronto Tur, Pagos Turizm, Setur, Ağam Baklavaları, Susitaş A.Ş., Köfteci Yusuf, Sedaca Culinary Arts, O.Y. Consultant Otel Danışmanlık ve Dijital Medya Çözümleri, Beğendik Abi Lokantası.