Güncelleme Tarihi:
HÜCRE Ölümü Araştırma Derneği'nin (HÖAD) Türkiye'de ilk kez düzenlediği ve alanında dünya çapında otorite isimlerin katıldığı 1. Uluslararası Hücre Ölümü Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda başladı.
Hücre Ölümü Araştırma Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Koçtürk'ün başkanlığında düzenlenen organizasyon, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, TÜBİTAK-SBAG Başkanı Prof. Dr. Sevim Aydın, Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören ile yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımı, açılış konuşmaları ve müzik dinletisi ile başladı. Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda açılış konuşmasını yapan Avrupa Hücre Ölümü Organizasyonu (European Cell Death Organization- ECDO) Başkanı Prof. Peter Vandenabeele, Nekroptosis mekanizması ile hücre ölümü hakkında bilgiler verdi, inflamatuar ve dejeneratif hastalıkların tedavisinde bu mekanizmanın önemini anlattı. Avrupa Hücre Ölümü Araştırma Derneği'nin başkanı olan Vandenabeele, Türkiye'de 2010 yılından itibaren Hücre Ölümü Araştırma Derneği'nin kurularak işlev kazanmasında emeği geçen tüm akademisyenlere ve kurucu başkan Prof. Dr. Semra Koçtürk'e teşekkür etti. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir'i tanıttığı sunumunun ardından Profesör Koçtürk'e böyle önemli bir etkinliği düzenlediği için teşekkür etti.
Kanser tedavisine ışık tutacak önemli yaklaşımların değerlendirileceği dört günlük organizasyonda, “Kanser ve Hücre Ölümü İlişkisi", “Kök Hücre ve Tedavi Yaklaşımları", “Bağışıklık Sistemi ve Hücre Ölümü İlişkisi", “Hücre Ölümü ve Hastalıkların Tedavisi Yaklaşımı", “Doğal ürünlerin kanser tedavisinde kullanım potansiyeli" gibi konu başlıkları ile dünyadaki son gelişmeler anlatılacak.
Türkiye Hücre Ölümü Araştırma Derneği (HÖAD) Başkanı ve DEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Koçtürk, günümüzde kanser, oto-immun ve dejeneratif hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımlarının geliştirmesi için tek yolun, hücrelerin kontrolsüz çoğalması veya kontrolsüz ölümleri ile gelişen hastalıklara ait temel mekanizmaların aydınlatılması olduğunu belirtti. Ülkemizin bu alanda bilgi donanımı güçlü araştırmacılara ihtiyacı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Koçtürk, "Türkiye'de bu alana yönelen araştırmacılar ile bu alanda araştırmalarını sürdüren en değerli bilim insanlarını aynı platformda buluşturmak büyük önem taşıyor. Her biri impakt faktörü çok yüksek dergilerde editör olan konuşmacılar ile Türk araştırmacıların araştırmalarını değeri yüksek dergilerde nasıl yayınlayabilecekleri konusunda tartışabilecekleri bir oturumu da kongre programı içinde gerçekleştirmiş olmaktan organizasyon komitesi olarak büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. Koçtürk, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal S. Korkmaz, Celal Bayar Üniversitesi'nden H. Seda Vatansever, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zekiye Altun ve Prof. Dr. Pınar Akan, Sabancı Üniversitesi'nden Devrim Gözüaçık, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Ayten Nalbant, Roma Üniversitesi'nden Mauro Piacentini'den oluşan, her biri kendi alanında çok değerli ve farklı üniversite ve disiplinlerden bilim insanları ile bu kongreyi hazırlamanın çok büyük gurur olduğunu ifade etti.
Programın devamında ise “Türkiye Sağlık Alanında Araştırmalarda Problemler ve Çözüm Önerileri" başlıklı bir açık oturumun gerçekleştirileceği belirtildi. Açık oturumda TÜBİTAK-SBAG Başkanı Prof. Dr. Sevim Aydın, DEÜ-DEPARK Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören, Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören ile DEÜ- IBG Md. Yardımcısı Prof. Dr. Esra Erdal sağlık alanındaki araştırmalara yöneli sorunlar ve çözümlerine ilişkin deneyimlerini paylaşarak görüş ve önerilerini sunacak.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF