Hem Türkiye’yi hem dünyayı besliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Hem Türkiye’yi hem dünyayı besliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2021 14:55

“Manisa’da toplam 5 milyon 140 bin 691 dekar alanda tarımsal üretim gerçekleştiriliyor” diyen Metin Öztürk, “Ürettiğimiz tarımsal ürünler ile sadece ülkemizin değil dünyanın beslenmesine de önemli katkılar sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MANİSA İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, pandemi nedeniyle kısıtlamaların yaşandığı bir dönemde bile Manisa’da tarımsal üretimin durmadığını aktardı. İlin tarımdaki genel durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk, Manisa’nın pek çok alanda birinci sırada kalarak tarım, hayvancılık ve gıda konularında kendini yenilemeyi başardığını dile getirdi. Öztürk, “Tarım ve sanayiyi buluşturan ilimiz tarımının en belirgin özelliği, ürün çeşitliliği ve ihracata yönelik oluşudur. Manisa sofralık çekirdeksiz üzüm ve toplam üzüm üretiminde ülke genelinde birinci sıradaki yerini korurken, sofralık zeytin, yağlık zeytin, etlik tavuk varlığı ve hindi varlığında da ülkemizde birinci sırada yer alıyor. Tütün ve kekik üretimi, salçalık domates üretiminde ve yumurta tavuğu varlığında ikinci sırada, turşuluk hıyar üretimi, salçalık biber üretiminde ise üçüncü sıradaki yerini muhafaza ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Hem Türkiye’yi hem dünyayı besliyoruz

ÜZÜMDE BİR NUMARAYIZ

Manisa’nın Türkiye ihracatına yapmış olduğu katkılarıyla da göz doldurduğunu ifade eden Metin Öztürk, şöyle devam etti: “Ülkemizin geleneksel ihracat ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının tamamına yakını Manisa’dan gerçekleşiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın aldığı tedbirler, AB standartlarına uymayan pestisitlerin hızlı bir şekilde ülkemizde de yasaklanması, mevzuat değişiklikleri ile tüm sektör paydaşlarının beraber çalışmaları ve değerli Manisalı bağcıların üstün gayretleriyle ilaç kalıntısız tertemiz üzümler üretiyoruz. 2020 yılında sofralık üzümde ihracat miktarımız 150 bin ton olup 110 milyon dolar gelir elde ettik. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracat miktarımız ise 247 bin ton olup, 500 milyon dolar gelirimiz söz konusu oldu” dedi.

Hem Türkiye’yi hem dünyayı besliyoruz

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Haberin Devamı

Geçen yıl Manisa’dan toplam 545 bin 814 ton tarım ürünü ihracatı gerçekleştiği bilgisini veren Metin Öztürk, “Bu kapsamda verilen ‘bitki sağlık sertifikası’ sayısı 37 bin 394 adet. İlimizden yaklaşık 184 milyon adet sofralık yumurta, 5 milyon 615 bin 467 kilo kanatlı eti ve ürünleri, 11 milyon 57 bin 125 kilo süt ürünleri, 18 milyon 140 bin 440 kilo kedi köpek maması ihracatı yapılarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladık” ifadelerini kullandı.

132 MİLYON TL HİBE DESTEK

METİN Ötürk, desteklerle ilgili de şu bilgileri paylaştı: “İlimizde Bakanlığımız tarafından uygulanan ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ kapsamında uygulanan projelere, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi’ne 83 milyon 125 bin 74 TL, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi’ne 7 milyon 272 bin 830 TL, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi’ne 21 milyon 450 bin TL, Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi’ne 21 milyon 52 bin 481 TL olmak üzere toplam; 132 milyon 901 bin 385 TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. 2020 yılında ‘Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında yüzde 75 Bakanlık hibesi, yüzde 25’i çiftçi katkısı olarak finanse edilerek 15 ilçemizde 25 bin dekar alanda 1,5 milyon TL ödenek ve 538 bin TL çiftçi katkısı ile 336 bin 250 kilo adi fiğ bitkisi dağıtımı gerçekleştirildi.”

Haberin Devamı

SERACILIKTA HEDEF BiRiNCiLiK

MANİSA’nın tarım ve hayvancılığın yanında alternatif enerji kaynaklarıyla da adından söz ettirdiğini dile getiren Metin Öztürk, iklime bağlı kalmadan, kısmen ya da tamamen kontrollü olarak üretime imkan sağlayan örtü altı yetiştiriciliğin Manisa’da giderek yaygınlaştığına dikkat çekti. Öztürk, “Manisa, jeotermal seracılıkta Türkiye ikincisi. Hedefimiz Türkiye birinciliği. Alaşehir’de ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ kurularak, teknolojik sera varlığımızın arttırılması önemli projelerimizden. Aynı zamanda Salihli ve Turgutlu’da da bu kapsamda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Gene Soma’da termik santralden elde edilecek sıcak suyun teknolojik seracılıkta kullanılması için fizibilite çalışması tamamlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

KADINI EĞİTMEK TOPLUMU EĞİTMEK

“MANİSA Valiliği himayelerinde Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın koordine ettiği 36 proje için 15 ilçemizde, 3 milyon lirası devlet destekli, 750 bin lirası çiftçi katkısı olarak finanse edilen 2021 yılı projelerimiz gerçekleştirilecek” diyen Öztürk, “Projelerde özellikle üretici kadınlarımızın da aile bütçesine katkıda bulunmayı, yaşamlarını kendi imkanlarıyla sürdürebilmelerini sağlamayı, tarım sektöründe istihdam edilme kapasitelerini artırmayı hedefliyoruz. Kadını eğitmenin bir aileyi ve ailelerden oluşan toplumu eğitmek anlamına geldiğinden yola çıkarak, gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve etkinliklerle kadın çiftçilerimizin bilgi ve becerilerinin daha da arttırılmasını hedefliyoruz. Bir kadın çiftçiyi eğitmek demek, gelecek nesilleri eğitmek felsefesiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!