Güncelleme Tarihi:
ABD’NİN TALEBİ ARTIYOR
Zeytinyağı ihracatında ABD’nin payının her geçen gün arttığı bilgisini veren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, 2019-20 sezonunun ilk yarısında bu ülkeye 8 bin 370 ton olan Türk zeytinyağı ihracatının 2020-21 sezonunun 6 aylık diliminde yüzde 9’luk artışla 9 bin 103 tona çıktığını dile getirdi. Er, “ABD’ye zeytinyağı ihracatından elde ettiğimiz döviz tutarı ise yüzde 26’lık artışla 18 milyon 388 bin dolardan 23 milyon 98 bin dolara çıktı. ABD’ye yaptığımız zeytinyağı ihracatı dolar bazında yüzde 26 artış gösterdi. ABD, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatından tek başına yüzde 36.5 pay aldı” şeklinde konuştu.
Türk zeytincilik sektörü olarak ABD’yi hem zeytinyağında, hem de sofralık zeytinde hedef pazar olarak gördüklerinin altını çizen Davut Er, şöyle devam etti: “Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanınırlığını artırmak ve ihracatımızı yükseltmek amacıyla EİB bünyesindeki 6 gıda birliği 2 yıldır TURQUALİTY Projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda ABD’de Horeka sektörünün çok güçlü olduğu Las Vegas’ta, Las Vegas Üniversitesi William F. Harraf Turizm Otelcilik Okulu’nda Türk mutfağının ders olarak okutulmasını sağladık. Bu okuldan okuyan şefler Türk mutfağını tanıyarak mezun olacaklar ve menülerinde Türk zeytinyağlılarına ağırlık verecekler. ABD pazarında yaptığımız çalışmaların meyvelerini topluyoruz.”
KDV’Yİ YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜP
İÇ TÜKETİMİ ARTIRMALIYIZ
Türkiye’nin 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaparak zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 180 milyona çıkardığını vurgulayan Davut Er, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’nin zeytinyağı rekoltesinin 650 bin tona, sofralık zeytin rekoltesinin ise 1.2 milyon tona çıkacağı öngörüsü var. Bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için iç tüketimi de artırmamız gerekiyor. Onun için sağlıklı gıda olan zeytin ve zeytinyağında KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.