Hedef lokmayı büyütmek

Güncelleme Tarihi:

Hedef lokmayı büyütmek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 13:24

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye’de ilk kez uyguladığı destek projesiyle üreticiye dağıttığı koyun-keçi sayısı 4 bin 237'ye ulaştı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Akıl akıldan üstündür diyerek, herkesi dinleyip en doğrusunu yapmak üzere lokmamızı büyüteceğiz" dedi.
Kırsal kalkınmayı sağlamak için üreticilere yönelik destekleme projelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez Menderes’te küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun da katıldığı törende, 65 üreticiye toplam 260 adet koyun ve keçi dağıtıldı. Törende ilk kuraları Sunca ve Raziye Uzunoğlu adlı üreticilerin adına Başkan Kocaoğlu ve Bülent Soylu çekti. Büyükşehir Belediyesi, kırsal kesimde küçükbaş hayvancılığı desteklemek için, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği proje ile bugüne kadar toplam 1099 üreticiye 4 bin 237 adet hayvan dağıttı. Yavrulayan küçükbaş hayvanlarla birlikte bu sayı 4 bin 555'e ulaştı. Büyükşehir Belediyesi, Kiraz, Bergama ve Ödemiş’te de önümüzdeki günlerde eğitim çalışmalarına devam edecek.
TAHTALI’NIN SUYUNU KULLANMAK İÇİN PROJE
Menderesli üreticilere seslenen Başkan Aziz Kocaoğlu, kendisinin de çiftçilikten geldiğini hatırlatarak, “Ben 27 yaşına kadar çiftçilik yapmış, yazın tarlada çalışmazsa, kışın okuyamayacak bir kardeşinizim. Hem arazi yollarının düzenlenmesinde hem çiftçilerin desteklenmesinde önemli adımlar atmaya çalıştık" dedi.
Menderes’teki üreticilerin Tahtalı Baraj Gölü’ndeki sudan faydalanması için geçmiş dönemde proje geliştirdiklerini ama izin alamadıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, projeyi hayata geçirerek üreticileri rahatlatmak istediklerini ifade etti. Sulama projesi hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Benim Menderes için düşündüğüm bir proje vardı. Proje o zaman ilgili bölge müdürlüğünden izin alamamıştı onu tekrar gündeme getirmek istiyorum. Tahtalı baraj havzası akar bir havza değil. Yağmur yağıyor, yeraltı suları doluyor ve ondan sonra dereler akarak baraj gölünü dolduruyor. Burada üreticimiz de devamlı artezyenle su çekip ciddi anlamda elektrik parası ödüyor. Birkaç tane eskiden kazanılmış haklardan trafosu olanlardan faydalanıyor. Tüm dünya ve bilim biliyor ki, damla sulama ile vahşi sulama arasında yüzde 30 – 35 fazla su kullanılıyor. Bilim emrediyor ki; eğer vahşi sulamayla sularsan toprak erozyona uğruyor. Biz, vatandaşın zaten havzadan çektiği suyu, gölden uygun bir tepeye depo yaparak, su basarak ve dağıtım için kapalı sistem şebeke kurarak, çiftçilerimize damla sulama yapmak şartıyla su verelim ve maliyetler düşsün istedik. Zaten havzanın suyunu alarak, suyu korumak için birçok kural koyuyoruz, kısıtlıyoruz. Bunun karşılığında böyle bir katkıda bulunalım diye bu projeyi düşünmüştük. O zaman olumsuz cevap almıştık. Şimdi tekrar gündeme getirip olumlu cevap aldığımızda proje ihalesine çıkıp çiftçimize yapabileceğimiz en büyük desteği de bu şekilde gerçekleştirmek istiyoruz".
“BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR"
Yerelde kalkınmanın önemine değinen Başkan Kocaoğlu, küresel ısınmadan dolayı dünya genelinde tarım topraklarının azaldığını, bu kapsamda beslenme ve su konusunda gelecekte ciddi sorunlar yaşanmasının beklendiğini ifade etti. Bu sorunlar karşısında tarım çalışmalarının önemini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Her türlü bitkinin, ürünün yerleştiği bu güzel ovalarda hem üretimi artırmamız hem çiftçilerimizi kalkındırmamız hem de kent ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmamız gerekiyor. Biz, çiftçimizin, üreticimizin yanındayızö dedi.
Ödemiş’te tarım mitingi yapılacağını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Cuma günü Sayın Başbakan geliyor. Umuyoruz Ödemiş’teki tarım mitinginde önemli müjdeler verir. Tarımın kalkınması, üreticilerimizin destelenmesi doğrultusunda biz de izin aldığımız ölçüde projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Hem ülke genelinde hem de yerelde hepimiz bir köşesinden tutarak bir elin nesi var, iki elin sesi var diyerek, birlik ve beraberlik içinde çalışmalarımızı sürdürelim" dedi.
“GÜÇBİRLİĞİ YAPILMALI"
Çiftçilerin güç birliği yapmasının önemini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, çiftçilerin birlik olması ve tüzel kişiliğe kavuşması gerektiğini ifade etti. Yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini ve belli bir seviyeye geldiklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, ürünün daha kolay satılması için paketleme ve soğuk hava tesisleri sorununu çözmede muktedir olduklarını söyledi. Dünyada tarımın kooperatifler ve birlikler kanalıyla büyütüldüğünü hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bugün Fransa ve Hollanda’da üretimin pazarlanmasının yüzde 80’ini kooperatifler yapıyor. Onun için biz Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay, Tahtalı gibi havzalarımızda , tüm kırsalımızda kooperatif sayısını artırarak değil, güçlü kooperatif ve birlikler yaratarak yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Birlikten güç doğuyorö dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!