Güncelleme Tarihi:
Kovid-19 pandemisi nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyoruz. Hepimiz evlerimize kapandık. Hayatımıza maske ve sosyal mesafe kavramları dahil oldu. İster misiniz biraz üzerimizdeki endişeleri atarak kendimizi dağlara, bayırlara vuralım? Koronanın bulaşmayacağı mis gibi havayı soluyarak mantar avına çıkalım? Biliyorum belki şimdi mantar zehirlenmesi konusunda endişelisiniz. Haksız da değilsiniz. Tanımadığınız mantarları toplayıp yemek geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet verebilir. O nedenle mantar hakkında bilgisi olup bu konuda uzmanlaşan kişilerle yol almak çok önemli. Ben de işte bu uzman isimlerin olduğu bir mantar toplama turuna katıldım. Ibex Adventure Club’ın organize ettiği turda Bodrum’un yerlisi Süleyman Yıldırım ve Ercan Tosun Göktekin önderliğinde mantar avcılığı yaptım.
‘KÖY GÖÇÜREN’E AMAN DİKKAT
Korona nedeniyle tur katılımcıları kendi özel araçlarıyla buluşma noktasına geldi. Burada turumuza mantar hakkında genel bilgiler alarak başladık. Neler mi öğrendik? Öncelikle doğaya saygılı, çevreye duyarlı olmayı, tüketebileceğimizden fazla mantar toplamamayı, uzmanına danışmadan ve sadece görsellere bakarak asla mantar yememeyi öğrendik. Yörede bulunan et mantarı, çıntar mantarı ve Bodrum endemik mantarı olan körek mantarı hakkında bilgiler aldık. Köy göçüren mantarının çok zehirli olduğu için bu ismi aldığını öğrendik. Et ve çıntar mantarlarının kesilerek, körekinin ise kökünden sökülerek toplanması gerektiğini, bu yöntemlerle toplanmazsa o bölgede bir daha mantar yetişmeyeceğini bilgi dağarcığımıza ekledik. Mantarı topladıktan sonra zedelemeden üzerindeki yabancı maddeleri temizlememiz ve bozulmaya başlayan kurtlu, böcekli mantarları sporları yayılsın diye doğaya geri bırakmamız gerektiğini artık biliyoruz.
MÜMKÜNSE TAZE TAZE TÜKETİN
Mantarları çamur ve toprak kalıntısı yoksa hiç suyla temas ettirmeden tüketmek daha makbul. Saklamak için en iyi yöntem ise mümkünse taze tüketmek. Eğer taze tüketemiyorsak kurutarak, dondurarak ve salamura yaparak saklayabiliyoruz. Kurutulacak mantarlar yıkanmadan bir bezle siliniyor ve güneş ışığı almayan havadar bir yerde kurutuluyor. Dondurulacak mantarlar hafif haşlanıyor. Salamura yapımı için de @ egemantarlari ve @mc_mushroomhunter instagram hesaplarından bilgi alabilirsiniz.
MANTARIN KRALINI BULDUM
Bu bilgiler eşliğinde mantar avımız başladı. Benim gibi amatör mantarcıların böyle bir turda hafif ve su geçirmez bir sırt çantası, yağmura dayanıklı kıyafet, su geçirmez ayakkabı, hasır sepet, mantarları temizlemek için katlanabilir basit bir çakı, küçük bir boya fırçası gibi ekipmanları olması gerekiyor. Herkes mantarları bulurken ben ne yazık ki, hiç mantar bulamadım. Üzgün üzgün yürüyüşe devam ediyordum ki, bir baktım kocaman iki mantar bana kurumuş ağaç yapraklarının altından gülümsüyor. Meğer bu kocaman mantarlara ‘kral mantar’ deniyormuş. “Hiç mantar bulamadım” diye üzülürken kralını ben bulmuştum. Keyfim de yerine geldi tabii ki! 2-3 saatlik yürüyüşten sonra buluşma noktamıza geri döndük. Burada Süleyman Yıldırım, bize yazmakta olduğu ‘Ege Mantarları ve Yemekleri’ kitabından birkaç tarif verdi. Ercan Tosun Göktekin de odun ateşinde mantar pişirdi. Hafif yorgunluğumuzun üzerine bu mantar yemekleri hepimize inanılmaz lezzetli geldi. Hoş zaten gerçekten de inanılmaz lezzetliydiler. Bodrum bize sürprizlerini sunmaya devam edecek. Biz de keşfetmeye devam edeceğiz.
KÖREK MANTARI
Şimdi ister misiniz Ercan Tosun Göktekin’den Bodrum Körek mantarı kavurması tarifi... Malzemeler şöyle: Yarım kilo körek mantarı. İki baş soğan. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ve tuz. Soğanlar küp küp doğranır. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine doğranmış körek mantarı ve tuz ilave edilir. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Mantardan çıtırtı sesi gelince ateşten alınır. Hafif soğuyunca üzerine erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı gezdirilip afiyetle tüketilir.