Güncelleme Tarihi:
İZMİR'deki Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde '28 Temmuz Dünya Hepatit Günü' sebebiyle hasta ve hasta yakınları bu hastalık konusunda bilgilendirildi.
Hastanede görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güneş Şenol ile ekibi, hastalar ve hasta yakınlarıyla bir araya gelerek, hepatitin belirtileri, bulaşma-korunma yolları, tedavisi ve hepatitle yaşam konularında bilgiler verdi, soruları yanıtladı. Doç. Dr. Güneş Şenol "Hepatit en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. A, B, C, D ve E olmak üzere bilinen farklı tiplerdeki virüsün neden olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle Hepatit B ve C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserine neden olabildiği için ayrıca önemlidir. Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan Hepatite dikkat çekmek amacıyla 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Hepatitten korunmak tedavi etmekten daha kolay ve ucuzdur. Son yıllarda geliştirilen ilaçlar, doktor, hasta ve hasta yakınları arasında oluşturulan bilinçli tedavi programı ile başarılı sonuçlar alınıyor. Özellikle Hepatit C tamamen tedavi edilebiliyor. Önemli olan hastalığı saklamamak, tedaviye erken başlamak ve tedaviyi yarım bırakmamaktır. Hepatitler vücut sıvıları, kan ve cinsel ilişki, anneden bebeğe, temizlenmemiş manikür aletleri, tıraş bıçağı gibi kişisel kullanılan aletler ile bulaşabilir. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik sayesinde toplumun hastalık adına bilinçlenmesine katkıda bulunmaya çalıştık. Hastalığı geçirmiş ve taşıyıcı durumda olan hastalarımızın bize bu konuda destek vermesi önemliydi, bundan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Hepatit ile ilgili bilinmesi gereken detayların yer aldığı broşürlerin dağıtıldığı etkinlikte anlatılanları ilgiyle dinleyen hasta ve hasta yakınları, bilgilendirmelerden çok memnun kaldıklarını ifade etti.
"BOKSÖRÜM, RAKİPLERİMDEN BULAŞTI"
Bilgilendirme toplantısına katılanlardan 39 yaşındaki boksör A. D., 12 yıl önce kan bağışında bulunmak için yaptırdığı kontrol kan testinde Hepatit B taşıyıcısı olduğunu öğrendiğini anlatarak, "Uzun yıllar boksörlük yaptım ve yaptığım iş sırasında çeşitli yaralanmalar yaşayarak rakip kişi ile ister istemez bir temas yaşıyordum. Yüksek ihtimalle bu şekilde bir bulaşma oldu. Doktorum yaşam boyu dikkat etmem gereken konularla ilgili bana bilgiler verdi. Çünkü eğer dikkat etmezsem karaciğer kanserine ya da siroz hastalığına dönüşebilir bir durum bu. Ben artık hastalığımla ilgili bilinçli ve dikkatli davranıyorum. Alkol, sigara kullanmıyorum ve beslenmeme çok dikkate ederek düzenli spor yapmaya çalışıyorum. 6 ayda bir hastaneye gelerek kontrol testleri yaptırıyorum. Bu hastalıkta bilinçli, tedbirli davranarak özenli bir yaşam sürmek çok önemli. Bence herkes hepatiti önemsemeli, benim başıma gelmez diye düşünmemeliyiz ve özellikle bulaşma yoları hakkında bilgili olmalıyız" dedi.
"BİLİNÇLİ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ"
Emekli polis 60 yaşındaki S.H. ise 9 yıldır Hepatit B taşıyıcısı olduğunu ve hastanede yatarak uzun süre tedavi gördüğünü belirterek, "9 yıl önce halsizlik, sarılık, yorgunluk, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikâyetlerle doktora başvurdum ve Hepatit B hastası olduğumu öğrendim. Gördüğüm uzun süreli tedaviden sonra her şey normale döndü, iyileştim ve sonrasında ciddi bir sorun yaşamadım. Bugün burada yapılan farkındalık etkinliği benim için çok anlamlı oldu. Hastalığı geçirmiş biri olarak başka kişilerle hastalığımla ilgili yaşadığım süreci paylaşıp faydalı olmak istedim ve bu imkanı bulduğum için mutlu oldum. Çünkü bu hastalıkta bilinçli olmak çok önemli" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF