Güncelleme Tarihi:
ÖDEMİŞ Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Deveci ile uzun yıllara dayanan dostluğumuz var. Halil Deveci, hem bölgenin güvenilir ve saygın bir tarım önderi hem de başarılı bir yöneticisi... Deveci ile uzun bir sohbet yaptım. Bir yandan ilçenin tarım ve gıda alanındaki sorunlarını, diğer yandan da süt üretim ve ticaretini konuştuk. Tabii maliyet sorunları giderek artıyor ve süt üretiminde sıkıntı büyüyor.
UYGUN FİYATLA TESLİM
Bütün bu sorunları bire bir yaşayan bir üretici birliği başkanı Halil Deveci... “Ama yine de işimizi aksatmıyoruz, çalışmalarımıza devam ediyoruz, çünkü aileleri ile birlikte binlerce Ödemişli’nin sorumluluğu bizim üzerimizde, bunun bilinci içindeyiz” diyor ve şu bilgileri veriyor: “Bin 500 üyemize süt soğutma tankı ve süt analiz laboratuvarıyla hizmet veriyoruz. Birlik olarak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) temin ettiğimiz dane arpa ve dane mısırı Ofis depolarından alıp, arpa ve mısır flake olarak üretici adreslerine uygun fiyatla teslimini yapıyoruz.”
EN ÇOK SÜT ÜRETEN İLÇE
İlçede sığır yetiştiriciliğinin çok geliştiğini anlatan Halil Deveci, “O kadar ki artık Türkiye’nin bu alanda en önemli merkezi konumundayız. Tabii süt sığırcılığıyla birlikte besi hayvancılığı da gelişti. İlçe; 17 binin üzerinde çiftçi ve günlük 2 bin tona yaklaşan üretim rakamıyla, süt hayvancılığı ve ürünleri konusunda ülkenin en önemli merkezi haline gelmiş bulunuyor. Türkiye’nin süt üretiminin yüzde 10’unu karşılayan İzmir ilinde, üretilen sütün yüzde 25’i Ödemiş’ten karşılanıyor. Sonuç itibarıyla, Ödemiş, Türkiye’nin en çok süt üreten ilçesi ve bizler bu performansla gurur duyuyoruz” diyor.
ÖDEMİŞ Süt Üreticileri Birliği’nin 2006 yılında 51 kurucu üyeyle kurulduğunu hatırlatan Başkan Halil Deveci, “Halen bin 500 üyeyle bölgemiz üreticisine hizmet veriyoruz. 2011 yılında İzmir Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle süt soğutma tankı ve süt analiz laboratuvarı alım ve kurulumunu yaptık. Aynı dönem içerisinde de süt analiz laboratuvarımız bölge sanayi ve üreticisine hizmet vermeye başladı. 2013 yılında da iktisadi işletmemiz kuruldu. 2016 yılından itibaren işletmemiz bünyesinde Tarım Bakanlığı’nın süt tozu alım projesi kapsamında Et ve Süt Kurumu ile yapılan anlaşma doğrultusunda bölgedeki sütün toplanmasıyla, süt tozu ve krema üretimi gerçekleştirildi. Bakanlığımızın destekleri doğrultusunda gerçekleştirilen bu projede Ödemiş Süt Üreticileri Birliği olarak önemli bir başarı sağlamış bulunuyoruz” diyor.
DEVECİ, sözlerini şöyle tamamladı: “2020 Ekim’de üretici talepleri doğrultusunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nden temin ettiğimiz dane arpa ve dane mısırı, arpa ve mısır flake olarak üretici adreslerine uygun fiyatla teslimini yapıyoruz. Ayrıca 2021’de yayımlanan çiğ sütün sınıflandırılması analiz desteği kapsamında birliğimize ait laboratuvarda analizden yararlanmak isteyen tüm birlik ve kooperatiflerin süt analizleri yapılıp bakanlık sistemine kaydedilmiş bulunuyor. Birliğimiz, bin 600 metrekare kapalı alanda üreticimize hizmet vermeye devam ediyor.”