"Günümüz Türkiye'si ve sorunları" konferansı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 22:53

- İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal: "Yeni anayasayı hukuken yapamazsın. Çünkü kurucu meclis değilsin"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin "Yeni Anayasayı hukuken yapamazsın. Çünkü kurucu meclis değilsin" dedi.

Kocasakal, İzmir Tabip Odası'nca Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Günümüz Türkiye'si ve sorunları" konferansında yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmalarına değinerek, baştan bir anayasa yazımının mümkün olmadığını savundu.

Yeni anayasa yazımının yeni bir devlet kurulması halinde mümkün olabileceğini iddia eden Kocasakal, "Anayasa tuzağına hayır demek tek başına yeterli değil. Anlaşılabilir bir şekilde neden 'hayır' dediğimizi anlatmamız gerekiyor. Niye yeni anayasa yapılamaz. Ayakkabın eskiyince yeni bir ayakkabı alırsın, canın sıkıldığında yeni bir anayasa yapamazsın. Anayasa dediğiniz şey bir ülkenin, bir devletin, bir rejimin aslında kuruluş bildirgesi, çatısı. Yani iktidarın nasıl oluşacağı, işleyeceği, nasıl devredileceği, haklar ve ödevler. Bu bir kurucu irade meselesidir. Ne zaman yeni anayasa yaparsınız biliyor musunuz, bir devlet yıkıp yeni bir devlet yapıyorsan, rejimi değiştiriyorsan yapabilirsin. Bir devrim, karşı devrim olursa... Hangisi oldu Türkiye'de?" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kocasakal, anayasanın neresinin değiştirilmek istendiğinin açıklanmasını istediklerini ifade ederek, "110 madde değişmiş zaten. Geri kalan maddelerin neresini değiştirmek istiyorsun söyle. Yok, illa yeni anayasa. Yeni anayasa demek değiştirilemez ilk 4 maddenin gitmesi demek. Tek dert bu" diye konuştu.

Mevcut anayasanın üçte ikilik kısmının değiştirildiğini, bu nedenle artık darbe anayasası olmadığını belirten Kocasakal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yeni anayasayı hukuken yapamazsın. Çünkü kurucu meclis değilsin. Çok daha net sebepleri var. Altıncı madde egemenliğin kullanılması hiçbir suretle hiçbir kişiye, cumhurbaşkanı da olsa, zümreye, sınıfa, bırakılamaz der. Ben cumhurun başıyım diye her şeyi yapamazsın. Bunu anayasa söylüyor. Hukuken her şeyin meşruiyet kaynağı anayasa."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!