Gümüşlük sırtlarında tarihi bir köy: Karakaya

Güncelleme Tarihi:

Gümüşlük sırtlarında tarihi bir köy: Karakaya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2021 20:57

Öncelikle hepinizin geçmiş Ramazan Bayramı’nı kutluyorum.

Haberin Devamı

Gümüşlük sırtlarında tarihi bir köy: Karakaya

www.kucukdunya.com

 

Umuyorum, tam kapanma yaşadığımız bu dönemde hepiniz sağlıklı ve huzurlu bir bayram tatili geçirmişsinizdir. Belki bu kez eski bayramların coşkusunu yaşayamadınız ama pandemi sonrası tüm sevdiklerinize sarılacak, bugünleri geride bırakarak ailenizle birlikte olacaksınız. Bugün size Bodrum’un saklı bir köyünden bahsetmek istiyorum. Yazılarımı takip ediyorsanız geçen haftalarda Yalıkavak sırtlarındaki Sandıma’dan bahsettiğimi hatırlarsınız. Bu kez sizleri Gümüşlük sırtlarındaki tarihi Karakaya köyüne davet etmek istiyorum. Aslında Gümüşlük’ü hepimiz balık restoranları, efsane gün batımları ile biliriz ama pek azımız Karakaya’yı duymuş ve ziyaret etmişizdir. O zaman şimdi bu ziyareti yapmanın vakti gelmiş demektir.

Haberin Devamı

SESSİZLİK VE ISSIZLIK HAKİM
Karakaya bundan yaklaşık 800 yıl önce 500 metre yükseklikteki Peksimet Dağı’nın kayalık eteklerinde kurulmuş. Adını kurulduğu kocaman bir kara kayadan alıyor. Köyün ilk olarak korsan saldırılarından korunmak için kurulduğu, ardından 300 yıl korsanların burada yaşadığı söyleniyor. Karakaya’da 60 kadar ev var. Taş evlerin çatıları eski zamanlarda toprakla karıştırılmış sazla kapatılıyormuş. Evlerin yaklaşık yarısı yıkık durumda. Diğer yarısı ise anıtlar ve koruma kurulu gözetiminde restore edilmiş. Köyde aslına uygun olarak restore edilen taş evler, butik turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Ancak evler eğer yıkık değilse restorasyon için zor izin veriliyor. Hal böyle olunca da çoğu kişi izin alamayıp evini ya satmış ya terk etmiş. Bu nedenle de Karakaya’da bir sessizlik, ıssızlık hakim. Hoş, bu hali belki daha bile etkileyici. Sanki bir inziva yeri havası var. Yenileyici, iyileştirici, geliştirici, mutlu edici hissettiriyor.

ETKİLEYİCİ BİR ENERJİSİ VAR
Sarp kayalıklara gizlenen köy, incir ağaçları, zeytin ağaçları, kocaman kaktüslerle süslü. Daracık taş sokakları ziyaretçilerine tarihte yolculuk yaptırıyor. Ancak Karakaya’nın en muhteşem özelliklerinden biri de kuşkusuz Gümüşlük’ü kuş bakışı gören manzarası. Burada öyle etkileyici bir manzara var ki, insan kısa süreliğine bile gelse buraya yerleşip sürekli bu manzarayı izleyesi, bu etkileyici enerjiyi hep içine çekesi geliyor. Karakaya doğayı, tarihi, kültürü seven, kalabalıktan uzak olup doğayla baş başa kalmak isteyen herkesi mutlu edecek bir yer. Kısıtlamalar kalktığında görmek için listenize alabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!