Güncelleme Tarihi:
GIDA, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, müdürlük bünyesindeki faaliyetlerin son bir yıllık değerlendirmesini yaptı. Bu kapsamda İzmir'in de tarım ve hayvancılığına dair bilgiler veren Güldal, "2016 yılı İzmir için iyi bir yıl oldu bir çok ürün değerinde pazarlanmıştır. Bazı olumsuz şartlara rağmen üreticilerimiz kar etmiştir" dedi. Menderes'te kar nedeniyle toplam 750 üreticinin zarar gördüğünü tespit ettiklerini dile getiren Güldal, bunlardan da yalnızca 104'nün tarım sigortasının bulunduğuna dikkat çekti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen 2016 yılı değerlendirme toplantısına, İl Müdürü Ahmet Güldal'ın yanı sıra, müdür yardımcıları ve personeli katıldı. Geçen yıl müdürlük bünyesinde uygulanan projelerle yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Güldal, genel olarak 2016 yılının İzmir için iyi geçtiğini söyledi. Çiftçilerin birçok ürününün değerinde pazarlandığını vurgulayan Güldal, "Bazı olumsuz şartlara rağmen üreticilerimiz kar etmiştir. Ne üretirsek üretelim İzmir'de kalite ve pazar değerinin korunmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. En iddialı olduğumuz konulardan biri de organik tarım, 3 bin 500 civarı çiftçimizle Türkiye'de önemli bir yere sahibiz" diye konuştu.
EN ÇOK DENETİM YAPILAN İKİNCİ İL
İzmir'in Türkiye'de en çok denetim yapılan ikinci il olduğunun altını çizen Güldal, 2015 yılında 54 bin 308, 2016 yılında ise 64 bin 592 denetleme yapıldığını söyledi. Yalnızca geçen yıl yapılan denetlemelerde bin 288 idari para cezası uygulandığına dikkat çeken Güldal, "Ayrıca denetimler kapsamında 7 işletmeyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, 119 işletme de faaliyetten men edildi. Özellikle önem verdiğimiz bir diğer nokta ise taklit ve tağşiş konusu. Bunlar daha önce bakanlığımız tarafından internet sayfasında duyuruldu. Taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 35 farklı firmanın 76 farklı ürünü duyurulmuştur. Taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili yaptırımlar da önümüzdeki günlerde çıkacak yasayla cezalar ağırlaştırılacak" dedi.
İZMİR BİTKİSEL ÜRETİMDE DE ÖNDE
Verimli topraklara sahip İzmir'in, güncel tarımsal yenilikleri kullanan çiftçiler sayesinde bitkisel üretim konusunda Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Güldal, "Silajlık mısır, enginar, kiraz, dış mekan süs bitkileri ve kasımpatı üretimlerinde İzmir Türkiye genelinde 1'inci sırada. Ayrıca, patates, hıyar, domates, karpuz, yağlık zeytin, incir ve kestane gibi birçok ürünlerin üretiminde de üst sıralarda" diye konuştu. Organik tarım yapmak isteyen çiftçilerin de desteklendiğini hatırlatan İl Müdürü Güldal, geçen yıl 3 bin 312 organik tarım üreticisinin toplam 22 bin hektar alanda 132 ürün çeşidi ile 106 bin 913 ton organik tarım üretildiğini söyledi. Yine geçen yıl organik tarım yapan çiftçilere toplam 6 milyon 292 bin lira destek sağlandığını kaydeden Güldal, bakanlık tarafından uygulanan Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) programı kapsamında da ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti.
HASTALIKTAN ARİ İŞLETME SAYISI YAYGINLAŞIYOR
İzmir'de 37 bin 477 büyükbaş işletmesinde 675 bin 379 büyükbaş, 20 bin 929 küçükbaş işletmesinde de 764 bin 984 küçükbaş hayvan bulunduğunu dile getiren Güldal şöyle konuştu:
"Hayvancılık işletmelerinin hastalıktan ari hale getirilmesi çok önemli. Bunun hızla yaygınlaşması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz bu konuda da çok iddialıyız şu an 52 büyükbaş hayvan işletmesi, Türkiye ilk kez 3 küçükbaş işletmesi ve 12 süt işlemesi hastalıktan ari hale getirilmiş durumda. Bu yıl, hedefimiz en az 100 işletmenin bu hale getirilmesi yönünde. İzmir'de geçen yıl kırmızı et üretimi 36 bin 781 ton, beyaz et üretimi de 261 bin ton olarak gerçekleşti. Sütün en çok üretildiği il İzmir, 2016 yılında Türkiye'de Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya müdahale etmesiyle üreticilerin mağdur olmaması için alınan 33 bin 753 ton sütten 2 bin 748 ton süt tozu, 1 bin 601 ton da krema üretimi gerçekleştirildi."
35 BİN METREKARELİK ÇÖP AĞ
Su ürünleri denetlemeleriyle ilgili de Güldal şu bilgileri verdi:
"2016 yılında, 17 bin 690 su ürünü denetlemesi yaptık. 18 bin 859 kilogram su ürününe, 38 takım ağa ve 99 av malzemesine el konuldu, 208 cezai işlem uygulandı. Denizlerimize terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi projesi kapsamında, 2015 yılında 120 bin metrekare alan taranarak 35 bin metrekare ağ denizlerimizden temizlendi. Bu çalışma 2016 yılında da devam etti ve bu yıl da devam edecek."
Bitkisel ve tarımsal üretimlerde 2016 yılında toplam 340 milyon TL destek sağladıklarını söyleyen Güldal, 2002-2016 yılları arasında çiftçilere toplam 2 milyar 450 milyon TL destek verildiğini bildirdi.
750 ÜRETİCİ ZARAR GÖRDÜ 104'Ü SİGORTALI
Menderes'te 10 Ocak'taki kar yağışının ardından büyük zarar gören seralarla ilgili hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güldal, "Örtü altı alanlarımız büyük ölçüde zarar gördü, hasar tespitlerini bitirdik, yaklaşık 750 üretimiz doğrudan etkilendi, zarar oranı yüzde 10 ile yüzde 90 arasında, hasarın maddi boyutunu belirleme çalışmaları devam ediyor. Yalnızca 104 üretici serasını sigortalatmış. Sera teknolojilerinde iyileştirme yapmamız gerekiyor. Profesyonel olarak yaptırılmayan seralarda sigorta da yaptırılamıyor maalesef. Bu nedenle teknik seraların yapılması çok önemli. Yüzde 30 ve üzeri zarar görenlerin borçları bir yıl süreyle ertelenecek. Üretime devam edebilmeleri için destek verilmesiyle ilgili çalışmalar da yapılacaktır" diye konuştu.
Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF