Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Ödemiş ilçesinde düzenlenen konferansta mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korunmanın yollarını anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Deniz Akyol, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini yüzde 60 azalttığını söyledi.
Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu konferans salonunda 'mevsimsel grip ve soğuk algınlığından korunma yolları' konulu konferans düzenlendi. Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, her ay sağlık alanında bilgilendirici konferanslar ve paneller düzenleyeceklerini söyleyerek sağlık üniversitesi olmayı hedeflediklerini belirtti.
Grip ve soğuk algınlığı konularında bilgiler veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Deniz Akyol, 100'den fazla virüs çeşidi olduğunu belirterek "Önceki yıllarda ortaya çıkan kuş gribi bunun bir çeşitidir. Ekonomik olarak ülkeye büyük bir yük getirmiştir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bulaşma riskleri vardır. Belirtileri 2-3 gün önceden yüksek ateşle başlar. Baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı, hapşırma gibi şikayetlerle devam eder. Özellikle gebelerde daha ağır seyredebilir. Biz bu durumda istirahat tavsiye ediyoruz" dedi. Dünyada 20 ve 21. yüzyılda mevsimsel griplerin binlerce insanın ölümüne neden olduğunu belirten Dr. Akyol, 1918 yılında bu hastalıktan 40 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyleyerek hastalıktan korunma yolları hakkında şöyle konuştu:
"Artık insanlar daha bilinçli ve korunmaya çalışıyor. Korunmak için çok para harcamaya gerek yok. Düzenli uyku ve dengeli beslenme çok önemli. Stresten ve sigaradan uzak duracağız. El yıkamak çok önemli. Evlerimizi mutlaka havalandıracağız. Hasta olanlarla yakın temasta bulunmayacağız. Günde en ez 8-10 bardak su tüketilmeli. Aşı kendinizi korumanın bir diğer yoludur. Grip aşısı olduğunuzda aşı bizi yüzde 60 korur. 50 yaşın üzerinde herkes grip aşısı olmalı. Kişi gebe olsa bile aşıdan kaçmamalı. Çünkü bebek doğduğunda bir takım sıkıntılar yaşar. Obez gruba girenler için de aşıyı öneriyoruz. Sadece yumurta alerjisi olanlara grip aşısı önerilmez"
Ortalama 10 günde iyileşmeyen hastanın tekrar doktora gitmesini öneren Akyol, içeriği bilinmeyen bitkisel ilaçların karaciğere zarar verdiğine dikkat çekti.
Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAFLI