KONYA/İZMİR (AA) - RİFAT YERLİKAYA - RAMAZAN ERCAN - Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETO/PDY) yönelik bu yıl ilk 2 ayında düzenlenen operasyonlarda 316 kişi gözaltına alındı, 109 kişi tutuklandı. Operasyonların başladığı 2014 yılından bu yana 2 bin 100'den fazla şüpheli gözaltına alınırken tutuklananların sayısı ise 400'e yaklaştı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ/PDY'ye yönelik 2014 yılında başlatılan soruşturmalar 2016 yılında da hız kesmeden devam etti. Yılbaşından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 316 şüpheli gözaltına alınırken 109 kişi ise tutuklandı.
Operasyonlarda, oluşumun örgütlenme yapısı, eğitim kurumları üzerinden para transferleri, sosyal yaşamdaki etkinliği ve iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemleri deşifre edilirken, örgüt lideri Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı sayısı 23'e çıktı, bunlardan 3'ü ise mahkemelerce "gıyabi tutuklama" kararına çevrildi.
- "25 Aralık darbeye teşebbüs" davası başladı
FETÖ/PDY'nin, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla, aralarında firari sanık Fetullah Gülen'in de bulunduğu, 8'i tutuklu 69 sanığın yargılanmasına 6 Ocak'ta başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının yetkisizlik ve görevsizlik taleplerini oy birliğiyle reddetti.
- Müteahhitlerden para toplayan FETÖ'cülere iddianame
FETÖ'ye "himmet" adı altında müteahhitlerden para toplamakla suçlanan 5 kişi hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma", "terörizmin finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" ve "zimmet" suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı. Şüphelilerin, 2000'den 2015'e kadar yardım topladıkları, elde ettikleri mal ve parayı harcadıkları yeri açık ve kesin olarak ispatlayamadıkları ifade edilen iddianamede, örgüt adına toplanan mal ve paraları zimmetlerine geçirip şahsi mal varlığı olarak kullandıkları öne sürüldü.
Adana'da 13 Ocak'ta FETÖ/PDY yönelik başlatılan operasyonda 30 ayrı adrese baskın düzenlendi. Eski Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Z.A, eski Adana Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı M.Ç, eski Genel Sekreter Yardımcısı F.Y. ve mevcut Fen İşleri Daire Başkanı R.B, eski Adana Ticaret Borsası Başkanı M.Ç. ve
Burç Okulları Genel Müdürü S.S'nin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. Yine operasyon kapsamında Kimse Yok Mu Derneğinde arama yapıldı, bazı evraklara ve bilgisayarların hard disklerine el konuldu.
Zanlıların, imar planında üniversite arazisi olarak düzenlenen alanı Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı olmadan konut arazisine çevirdiği iddia edildi. Zanlıların, bu arazinin çevresinde daha önce ucuza alınan diğer arsaları yüksek fiyattan satarak elde ettikleri kazancı "himmet" adı altında örgüte aktardıkları öne sürüldü.
- Erzurum'da cinsel istismar ve yasa dışı dinleme operasyonu
Fetullah Gülen'in kardeşi ile oğlunun isimlerinin de geçtiği cinsel istismar soruşturması dosyasının usulsüz olarak kapatılması ve yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin 12 ilde düzenlenen operasyonda aralarında 3 emniyet müdürü ve bir emniyet amirinin de bulunduğu 12 emniyet mensubu gözaltına alındı.
Zanlılardan 2 emniyet müdürü ile bir polis memuru, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve görevi ihmal" suçlarından tutuklandı. Diğer zanlı emniyet müdürü ile 8 polis memuru, yurt dışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmayı kapattıkları iddia edilen 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere 16 polis hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede, "terör örgütüne üye olma", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "suç uydurma", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" ve "haberleşmenin gizliliğini ihlal" ile suçlanan polisler için 5 yıl 6 ay ila 58 yıl arasında hapis cezaları istendi.
Balıkesir'de 19 Ocak'ta FETÖ/PDY'ye yönelik operasyon kapsamında bir dershane ile bağlı olduğu şirketin yöneticilerinin aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. FETÖ'ye finans sağladığı iddia edilen dershanenin, birçok öğrenciyi başka isimler altında kayıt yaptığı ileri sürüldü. Operasyon düzenlenen dershanenin bağlı olduğu şirketin, örgütün çağrısı üzerine bir bankadan çektiği 2 milyon liralık krediyi Bank Asya'ya yatırdığı belirlendi. Şirketin yatırım amacıyla çektiği bu kredi yüzünden 200 bin liranın üzerinde zarara uğradığı tespit edildi.
- "Himmet ile terörizme finansman sağlandı"
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ'ye finansal destek sağlamakla suçlanan 5 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede sanıkların "himmet" adı altında para toplayarak "Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanun" ile "Yardım Toplama Kanunu"na muhalefet ettikleri belirtildi.
- FETÖ/PDY'nin şifreleri çözülüyor
Uşak'ta yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, oluşumun örgütlenme yapısı, eğitim kurumları üzerinden para transferleri, sosyal yaşamdaki etkinliği ve iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemleri deşifre edildi.
Operasyon ile örgütün "himmet" adı ile topladığı paraları yurt dışına eğitim kurumları kanalıyla transfer ettiği, örgüte finansal destek sağlamayan iş adamlarına çeşitli kamu kurumları ya da "büyük ikna ağabeyleri" ile baskı kurulduğu belirlendi. Yapının, "evlilik imamları" ile sempatizanlarının örgütün izni olmadan evlilik yapmalarının önüne geçtiği, "aile yapısı arşivi" ile binlerce kişiyi fişlediği, 17-25 Aralık sürecinde örgüt üyelerinin hükümet aleyhine sosyal medyada propaganda yapmaları için baskı oluşturduğu iddialar arasında yer aldı.
- Hidayet Karaca "FETÖ/PDY" ana soruşturması kapsamında da tutuklandı
"Tahşiyecilere kumpas" davası kapsamında Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, 26 Ocak'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'ye ilişkin ana soruşturması kapsamında da tutuklandı.
- Şubat ayındaki operasyonlar
İstanbul'da Paralel Devlet Yapılanması'nın "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik açılan dava kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 sanığın yargılandığı davanın 2. duruşması başladı.
İddianamede, 122 sanığın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Manisa'da FETÖ/PDY'ye yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında, "Manisa Belediyesinin İmar İşleri Müdürlüğüne sızarak inşaatlara usulsüz ruhsat verdikleri, karşılığında himmet, burs, kurban" adı altında para alarak örgüte finansman sağladıkları" iddialarıyla Manisa merkezli 4 ilde gerçekleştirilen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 6 zanlı tutuklandı.
- İzmir'deki hastanelere yönelik kapatma kararı
İzmir 6. İdare Mahkemesi, Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezine ait bazı ek binalara yönelik kapatma kararına ilişkin Bölge İdare Mahkemesinin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararını iptal etti.
FETÖ/PDY soruşturma sürecinde alınan kararın ardından söz konusu merkezlerde ticari faaliyetlerin durdurulması, "örgüte büyük bir darbe" olarak nitelendirildi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yürütülen, 2011-2014 döneminde ek binalarda "tıp eğitimi" adı altında sağlık hizmeti sunulması sonucu 200 milyon lira civarında olduğu belirlenen "haksız kazanç" incelemesinde sona gelindiği öğrenildi.
İstanbul'da, FETÖ/PDY'ye finansman sağladıkları iddiasıyla 3'ü tutuklu 9 kişi hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
Bursa merkezli 6 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında Fetullah Gülen, "bir numaralı şüpheli" olarak aranıyor. Adliyeye sevk edilen 20 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
- Selam Tevhid'de kumpas soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Selam Tevhid'de kumpas soruşturması kapsamında, aralarında üst düzey emniyet görevlilerinin de bulunduğu 26 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden aralarında Merkez Valisi Ahmet Pek'in de bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Hakimlik 2'si hakkında başka bir soruşturma kapsamında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdiği 11 şüpheliyi serbest bıraktı.
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı alınan şüpheli polislerin, daha önce yürüttükleri ve takipsizlikle sonuçlanan "kumpas dosyası"nı, Ocak 2012'de İsrail istihbarat servisinden gelen bir ihbar üzerine başlattıkları iddia ediliyor. MOSSAD'dan gelen ihbarda, İsrail'in iki büyükelçiliğine 2012 yılının başında yapılan saldırıya ilişkin bilgiler yer alıyor. Şüpheli polislerin de söz konusu büyükelçiliklere yapılan saldırıyı, Türkiye'deki bazı isimlerin üzerine yıkmaya çalıştıkları, bu kişiler ile üst düzey devlet görevlilerini terörle irtibatlandırmaya çalıştıkları öne sürülüyor.
O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Keçiören'deki konutunun sahibi Faruk Koca'yı, takipsizlikle sonuçlanan "Selam Tevhid" soruşturmasına dahil ederek, Başbakan'ın evini takibe aldıkları yine MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da izledikleri ve terörle irtibatlandırmaya çalıştıkları belirtiliyor.
- Kaynak Holding hakkındaki soruşturma
FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar 10 gizli tanığın kendi istekleriyle savcılığa gelerek ifade verdiği öğrenildi.
"Bahtiyar" kod adlı gizli tanığın savcılığa verdiği ifadede, holding bünyesinde faaliyet gösteren Sürat Kargo çalışanlarının Şirket İçi Tesellüm (ŞİT) adını verdikleri denetim dışı kurdukları bir sistemle holdinge para aktarımı yaptıklarını anlattığı belirtildi. "ŞİT" adı verilen sistemi incelemeye alan savcılık, bu sistemle şirket paralarının bankacılık sistemine girmeden, vergi denetimi ve incelemeden muaf bir şekilde holdinge aktarıldığı iddiası üzerinde duruyor.
Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı doğrultusunda, holdingle organik bağı olduğu tespit edilen 12 şirkete daha kayyum atandı. Hakimlik, önceki şirketlere atanan kayyum heyetinin, yeni tespit edilen 12 şirkette de görev almasına karar verdi. Soruşturma kapsamında, Kaynak Holding'le organik bağı olduğu tespit edilen şirket sayısı 58'e ulaştı.
- "www.herkul.org" sitesine erişim engellendi
11 Şubat'ta İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, "FETÖ/PDY örgütü lideri Fetullah Gülen'in" konuşmalarına yer verilen internet sitesine erişimin engellenmesine karar verdi. Kararda, Gülen'in söz konusu site üzerinden örgüt yöneticisi ve üyelerine gerçekleştirilecek eylemlerle ilgili talimat verdiği belirtildi.
- Gülen hakkındaki yakalama kararı 23'e çıktı
Türkiye genelinde FETÖ/PDY yönelik yönelik yürütülen soruşturma ve açılan davalarda örgüt lideri Gülen hakkındaki yakalama kararlarının sayısı 23'e çıktı. Yakalama kararlarından 3'ü çeşitli mahkemelerce "gıyabi tutuklama" kararına çevrildi.
- MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma
Soruşturma kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun avukatının da aralarında bulunduğu 4 avukat hakkında gözaltı kararı verildi. Şüpheli avukatların, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ait olduğu iddia edilen bir evi, MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlaması karşılığında fahiş fiyatla satın aldığı öne sürüldü. Gözaltına alınan 3 avukat, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan şüpheli avukatlardan Faruk Öksüz de 24 Şubat'ta yakalandı. Öksüz'ün ikametgahında yapılan aramada sinyal kesici jammer cihazı bulunduğu belirtildi.
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağlanmasına yönelik operasyonda, bir iş adamı ve şirketlerinin muhasebecisi ABD dönüşünde havalimanında gözaltına alındı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. ABD gezisinde de örgüt lideri Fetullah Gülen ile bir araya gelerek yurt içindeki örgüt üyelerine iletmek üzere son gelişmeler karşısındaki talimatları aldığının değerlendirildiği bildirilen iş adamının, örgüte yönelik son dönemde yoğunlaşan operasyonlar üzerine himmet adı altında toplanan yüklü miktarda parayı şirketleri üzerinden aklayarak belirli aralıklarla yurt dışına götürdüğü iddialarının da araştırıldığı kaydedildi.
- İzmir Adliyesindeki yapı
İzmir ve Manisa'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, adliye çalışanı 7 kişi gözaltına alındı. 7 şüphelinin, örgütten aldıkları talimatla adliye birimlerinde örgüt adına faaliyet gösterdiği, himmet topladığı, fişleme ve ihbarlarla sınav sonuçlarına etki etmeye çalıştığına ilişkin ciddi bulgulara ulaşıldığı bildirildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3'ü tutuklandı.
- "Böcek"te ikinci dava başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasına ilişkin FETÖ üyesi ve yöneticisi olmakla suçlanan 11 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı. Mahkeme, Erdoğan'ın davaya müdahil olarak katılmasına karar verdi.
- Eğitime usulsüz devam eden dershaneye kapatma talebi
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde daha önce kapatılan FETÖ/PDY bağlantılı bir dershanenin faaliyetlerine usulsüz devam ettiğini belirleyen kaymakamlık, belediyeye yazı göndererek dershanenin kapatılmasını talep etti.
Isparta merkezde faaliyet gösteren bir dershane kurucusu hakkında ise Milli Eğitim Müdürlüğüne şantaj yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldı.
- İzmir'deki "askeri casusluk" davası
26 Şubat'ta İzmir'de, FETÖ/PDY örgütünün yönlendirmesiyle bazı asker ve bürokratların tasfiyesi amacıyla kasıtlı usulsüzlükler yapılarak oluşturulduğu iddia edilen "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında mahkeme heyeti, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık hakkında beraat kararı verdi.
Mahkeme heyeti, soruşturma aşamasında görev yapan kamu çalışanları hakkında fezleke hazırlanmasını ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı.
- FETÖ/PDY operasyonları
FETÖ/PDY'ye yönelik, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan 2014 yılında başlatılan operasyonlarda, 2 yılda yaklaşık 750'si polis, 80'i asker olmak üzere bin 800 dolayında kişi gözaltına alınmış, bunlardan 205'i polis, 34'ü asker olmak üzere 439'u tutuklanırken, aradan geçen süreçte tutuklananlardan bir bölümü, itirazlar üzerine ya da yargılama sırasındaki tahliye kararlarıyla serbest bırakılmıştı.
2015 yılı sonu itibarıyla aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 şüpheli cezaevinde bulunuyordu.