Güncelleme Tarihi:
Mete Tamer OMUR
SANAYİ, tarım ve turizm üçlemesiyle ekonomisine yön veren Aydın, sahip olduğu potansiyelle daha da büyümeyi hedefliyor. Türkiye’nin cari açığını kapatmasına en fazla katkı sağlayan illerin başında gelen Aydın, hem ihracat, hem de turizmde elde ettiği yaklaşık 2.5 milyar dolarlık gelirini daha da artırmak istiyor. Türkiye’nin en genç oda başkanlarından Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş da kurum olarak bu hedef için yoğun bir mesai harcıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre her ay kentin ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştıklarını anlatan Maraş, ülke genelinde Aydın’ın ihracatta 21’inci, Ege’de ise 4’üncü sırada yer aldığını aktardı.
AYSO Başkanı Gökhan Maraş, yeni dönemde hayata geçirecekleri önemli bir konunun da oda binası olduğunu aktardı, “Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde bir bina yapma projemiz var. Ben aynı zamanda oranın da başkanıyım. Burada hem OSB’nin, hem de AYSO’nun yönetim binasını yapmak istiyoruz. Görev süremiz içinde bunu da hayata geçirmek istiyoruz” dedi.
2.5 MİLYARLIK EKONOMİ
Yılın ilk dört ayında Aydın’ın 385 milyon dolarlık ihracata imza attığını dile getiren Gökhan Maraş, “Aydın, Türkiye’nin cari açığını kapatmasına en fazla katkı sağlayan il konumunda. Geçtiğimiz yıl Aydın’dan gerçekleştirilen 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracata karşın, 490 milyon dolar ithalat yapıldı. Bu açıdan Aydın, Türkiye’nin cari açığını kapatan lider bir il. İhracatla ithalatımız arasındaki yaklaşık 760 milyon dolar ülkemizin cari açığını kapatmasında önemli bir yer tutuyor. Tabii bu rakamda üretimini burada yapan ama merkezi ilimizde yer almayan şirketler yok. Turizm de kent ekonomisi için önemli bir sektör. Bir nevi hizmet ihracatı diyebiliriz. Bu iki alan da eklendiği zaman Aydın’ın ihracat verileri 2.5 milyar dolarları buluyor” dedi.
DAHA FAZLA İHRACAT İÇİN
AYSO olarak hedeflerinin kentin ihracatını daha da artırmak olduğunu ifade eden Maraş, bunun için çeşitli projeler yürüttüklerini paylaştı, şöyle devam etti: “Görev sahamızda 17 ilçe yer alıyor. Bağı güçlendirmek adına ilçelerdeki üyelerimizi ziyaret ediyoruz. Faal üye sayımızı artırmak istiyoruz. Göreve geldiğimiz Ekim 2022’den bu yana 98 yeni üye kaydı yaptık. Kayıtlı 916 olan faal üye sayımızı binli rakamlara çıkarmak istiyoruz. Üye sayımızı artırırken, onların teşvik ve hibelerden de yararlanması istiyoruz. Bu kapsamda bir proje geliştirdik. Bunun için de bir yazılımı hazırlattık. Amacımız, açıklanan teşvik ve hibelerin daha fazla firmaya ulaşması. Böylece de bu sayede Aydınlı firmalar daha fazla yurtdışına açılıp ülkemize döviz kazandıracak. Bunu yaparken kümelenmeler de oluşturmak hedeflerimiz arasında.”
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE BURSLU ÇÖZÜM
BİRÇOK kent ve sektörün ortak problemi olan nitelikli iş gücü konusunda da çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Gökhan Maraş, Aydın Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve AYSO arasında ‘Meslek Eğitimine Katılım Sağlama’ protokolü imzalandığını hatırlattı. Maraş, “Bu protokolle meslek lisesini tercih eden gençlerimize burs sağlamayı amaçlıyoruz. Böylelikle nitelikli iş gücü sorununun çözümünde önemli bir paydaş olan meslek liselerinin tercih edilir kurumlar olmasında teşvik unsuru yaratalım dedik. Aynı şekilde kadınların da iş hayatında olmasını çok önemsiyoruz. Ama çalışmak isteyen kadınlar, ‘Çocuğum ne olacak?’ diyor. Bu sorun için de Milli Eğitim’le temas halindeyiz. Milli Eğitim’e bağlı anaokulu ve kreşlerin saatlerinde düzenleme yapılması kadının iş gücüne katılmasında önemli bir aktör olacak. Bunu TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’yla paylaştık. Çeşitli çalışmalar var. Güzel sonuçlar doğuracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
HEM GENÇ MECLİS, HEM DE KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK VAR
AYSO bünyesinde 31 meclis üyesinin olduğunu, komite üyeleriyle birlikte bu sayının 75’i bulduğunu aktaran Gökhan Maraş, Türkiye’nin en genç oda başkanı unvanının kendisiyle sınırlı olmadığını da dikkat çekti. Maraş, sözlerine şöyle devam etti: “Biz AYSO’nun da gençleşmesini önemsiyoruz. Şu an meclis üyesi yaş ortalamamız 40’larda. AYSO’nun örnek olacak bir diğer yanı da Türkiye’de TOBB’a bağlı odalar içinde meclis üye aritmetiğine göre en fazla kadın meclis üyesine sahip kurum oluşu. 6 kadın meclis üyemiz var. Bunların 2’si yönetimde yer alıyor. Gelecekte bu sayının daha da artmasını hedefliyoruz.”
LİDERLİK EDİP ÖNCÜ OLMALIYIZ
İKLİM değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik gibi konuların günümüzün en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu aktaran Gökhan Maraş, iklim değişikliğinin dünya genelinde karşılaşılan büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Sorunların sadece çevremizi etkilemekle kalmayıp aynı zamanda ekonomik ve sosyal istikrarı da tehdit ettiğini kaydeden Maraş, “Bu zorluklarla başa çıkmanın bir yolu var. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik. Sanayi sektörü olarak enerji kullanımımızı daha verimli hale getirerek ve sürdürülebilir kaynaklara yönelerek iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayabiliriz. Sanayide sürdürülebilirlik uzun vadeli başarı için hayati öneme sahip. Sürdürülebilir üretim ve işletme modelleri doğal kaynakları koruyarak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmamızı sağlar. İş dünyası olarak iklim değişikliğiyle mücadelede liderlik etmeli ve öncü olmalıyız. Öncelikle kendi işletmelerimizde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik uygulamalarını teşvik etmeliyiz. Aynı zamanda işletmeler arası işbirliği ve paydaşlarla ortak projeler geliştirme konusunda da aktif olmalıyız. Örneğin; yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapabilir, enerji tüketimini azaltmak için yeni teknolojiler geliştirebilir veya atık yönetiminde daha sürdürülebilir yöntemlere yönelebiliriz” diye konuştu.