Gözlüksüz yaşam mümkün

Güncelleme Tarihi:

Gözlüksüz yaşam mümkün
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2021 22:51

HER hastanın detaylı göz muayenesi yapıldıktan sonra bulguların değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Batıgöz Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Direl, göz lazer tedavisini anlattı.

Haberin Devamı

 Direl, göz lazer tedavisi olmuş kişi sayısı dünyada 35 milyon civarında olduğunu ve bu sayının gittikçe arttığına dikkat çekti, “Hastalarımız gözlükten kurtulmak istediklerinde, gözün uzunluğunu değiştiremeyeceğimiz için gözün kırma gücünü değiştiririz. Bunun için de gözün ön yüzeyindeki saat camı gibi şeffaf tabaka olan kornea üzerine işlem yaparız” dedi.

NETLİK BİR HAFTADA

Nasıl lazer yapıldığını ise Direl, şöyle aktardı: “Burada birinci nesil yöntemlerde; PRK, Trans PRK, LASEK karşımıza çıkıyor. Bu yöntemlerde doğrudan lazer atışlarıyla veya alkolle korneal epitel tabakası kazındıktan sonra stromal doku ablasyonu yapılır. Yaklaşık 8-9 mm çapta epitel dokusu kaybı olduğu için 3-4 gün süren şiddetli ağrılar olabilmekte, görüntünün netleşmesi bir haftayı bulabilir.”

Haberin Devamı

LASIK İÇİN BİR DEVRİM

“İkinci nesil yöntemler ise LASIK, Femto LASIK” diyen Op. Dr. Murat Direl, “1991 yılında epitel doku kaybının çok sancılı bir süreç olduğu fark edildi. Bunu koruyabildiği bir yöntem keşfedildi ve lazer cerrahisinde bir çığır açıldı. Epiteli kazımak yerine, bir miktar stromal kornea dokusuyla birlikte epiteli kaldırarak lazer ablasyonunu yapıldı. Bu şekilde epitel korunduğu için ağrı çok azaldı, bir güne indirildi. Artık altın standart LASIK yöntemi femtosaniye lazerlerin kullanıldığı Femto LASIK yöntemidir. Kapak yapısında olduğu için kırışıklık gelişmesi durumunda görme oldukça azalabilir.Travmalardan özellikle ilk bir ay sakınılması gerekli, yıllar sonra bile flep dokusu herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan spatül yardımıyla kaldırılabilir. Tam anlamıyla bir yapışma olmuyor. Bu yüzden hastalar kesinlikle gözlerini ilk bir ay ovalamamalı. 3’üncü kuşak lazer ise ReLex SMILE. ‘ReLex SMILE teknolojisini kabaca ‘endoskopik’ lazer olarak değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!