Güncelleme Tarihi:
Opr. Dr. Asena, “Zeytinyağı, balık, taze sebze-meyvelerle et ve et ürünlerini kapsayan Akdeniz tipi beslenme göz sağlığını korumak açısından önemli. Akdeniz tipi besinler antioksidan maddeleri içeriyor. Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve görme noktasında dejenerasyona yol açan sarı nokta hastalığı görme kayıplarına neden olabiliyor. Bugüne kadar pekçok hasta bizlere göz sağlığı için nasıl beslenmeleri gerektiğini soruyordu. C vitamini ve Akdeniz tipi beslenmenin göz sağlığını koruduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmış oldu. Her gün bir elma yemek bile sarı nokta riskini azaltıyor” diye konuştu.
KATARAKTI ÖNLÜYOR
Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, antioksidan içeren ve C vitamini açısından zengin narenciye, brokoli, çilek, biber, kivi, portakal gibi yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesinin katarakt oluşumunun önüne geçtiğini de kaydetti. İngiltere’de 2 bin 54 ikiz üzerinde 10 yıl süreyle yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak C vitamini alan grubun, almayanara oranla katarakt oluşumunda yüzde 30’a varan azalma görüldüğünü belirten Opr. Dr. Asena, ekledi: “Katarakt oluşumunun yüzde 35’ini genetik unsurlar, diğer yüzde 65’ini ise beslenme, yaş, alkol ve sigara tüketimi, şeker hastalığı ile aşırı gün ışığı gibi çevresel faktörler oluşturuyor. Ülkemizde ise 60 yaşın üzerindeki her bin kişiden 5’i katarakt ameliyatı oluyor. C vitamininin antioksidan özelliği nedeniyle katarakt oluşumunun önüne geçtiği yapılan deneylerle ortaya konuldu.”