Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Türk Dili Derneği Genel Başkanı Gökbey Uluç, kültürel geçmişi alfabeler aracılığı ile genç kuşaklara aktarmak amacıyla Göktürkçe'nin seçmeli ders olarak okutulması için bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) başvurduklarını anımsatarak, "Çocuklar (Göktürkçe) öğrenmelidir ki kültürlerinin bir parçası olan alfabeyi öğrenerek, dil ile alfabe arasında bağ kurabilir ve soyut düşünebilir duruma gelsinler" dedi.
Uluç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk alfabesinin belgelenebilir 2 bin 500 yıllık bir geçmişi bulunduğunu, bu alfabenin en güzel ürünlerini Göktürkler döneminde verdiğini belirtti.
Göktürk alfabesinde, diğer alfabelerden farklı olarak her harfin kökeninde bir Türkçe açıklama bulunduğuna dikkati çeken Gökbey Uluç, "Örneğin ok şeklinde çizilen bir harf vardır, onun adı 'ok'tur. Ya da 'ay' diye okunan bir harf vardır ki hilal biçiminde yazılır. İşte bu yüzden çocuklar (Göktürkçe) öğrenmelidir ki kültürlerinin bir parçası olan alfabeyi öğrenerek, dil ile alfabe arasında bağ kurabilir ve soyut düşünebilir duruma gelsinler. Bizim temel çıkış noktamız da budur" diye konuştu.
Uluç, amaçlarının kültürel geçmişi alfabeler aracılığı ile genç kuşaklara aktarmak olduğunu dile getirerek, alfabenin seçmeli ders olarak 7'nci sınıfta okutulması talebini bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığına ilettiklerini söyledi.
Alfabedeki 47 harfi öğrenen bir öğrencinin kültürüne ait 47 öğeyi de öğrenmiş olacağını vurgulayan Gökbey Uluç, şöyle devam etti:
"Örneğin 'ant içmek' deyimini biliriz, ancak bu sözü söylerken herhangi bir şey içmeyiz. Oysa eskiden atalarımız şöyle yapardı; sözleşmek isteyen taraflar sözlerini söyledikten sonra, içinde at sütü yani kımız olan bir tasa karşılıklı olarak kanlarını akıtırlardı ve bu kan damlatılmış sütün adı 'ant' olurdu. Böylece sözlerini söyledikten sonra bu andı içerlerdi ki 'antlaşma' olsun. İşte bu 'ant içmek' deyimi, ilgili harfin türetilmesinde de kullanılmıştır ve tası simgeleyen bir yuvarlak içine kan damlacıklarını betimleyen 3 nokta konarak, 'ant' harfi türetilmiştir. Neredeyse tüm harflerin bu gibi açıklaması bulunmaktadır. İş böyle olunca, harfleri öğrenenler kültürüne ait öğeleri de öğrenmiş olacak."
- "Müfredatı oluşturduk"
Türk Dili Derneği olarak bu eğitim öğretim yılında 10 bin öğrenciye ulaşarak, "Türk Harflerinin Öyküsü" konulu konferanslar vereceklerini kaydeden Uluç, bugüne kadar 27 okuldaki 6 bin 560 öğrenciye alfabeyi tanıttıklarını aktardı.
Gökbey Uluç, şimdiye kadar 15 kurs düzenledikleri için alfabe eğitimi konusunda müfredatı oluşturduklarını dile getirerek, "Kılavuz kitaplar çıkardık. İlk başlayanlar için 10 kitaptan oluşan çizgi roman setimiz de bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
- "Çocuklar ilgi gösteriyor"
Konferans verdikleri okullardaki öğretmenler ve idarecilerin konuyu ilgiyle karşıladıklarını, sunumları çocuklarla beraber izlediklerini aktaran Uluç, bazı velilerin de sunumu izleme talebinde bulunduğunu, çocukların 40 dakikalık sunumlarla bile temel bilgilere sahip olduğunu anlatarak, "Bu sürede bile okuma yazmayı öğrenmeleri, daha sonra internet üzerinden bize ulaşıp 'adımı doğru yazabildim mi' diye sormaları, çok yüksek ilgi gösterdiklerinin kanıtı oluyor" ifadelerini kullandı.
Gökbey Uluç, alfabenin ders olma sürecinin 3 yıl içerisinde netlik kazanacağını öngördüklerini de sözlerine ekledi.