Güncelleme Tarihi:
Güneş ATAGÖZ/ÇEŞME (İzmir), (DHA)- İZMİR'in Çeşme İlçesi'nin Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen Germiyan Köyü, imzalanan protokolle Türkiye'nin ilk 'Slow Food Köyü' ilan edildi. Türkiye Slow Food kurucu liderlerinden Nedim Atilla ile Germiyan Slow Food Temsilcisi sosyolog Engin Önen, Germiyan Köy Kahvesi'nde düzenlenen törende Germiyan'ı Türkiye'nin ilk 'Slow Food Köyü' yapan protokolü imzaladı.
Germiyan'da şölen havasında gerçekleştirilen imza törenine Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, Türkiye Slow Food Kurucu Liderleri'nden Gazeteci Yazar Nedim Atilla, Rotary 2440 Bölge Başkanı Reha Akın, Çeşme Rotary Kulübü Başkanı Pınar Kırmızıoğlu ve Germiyan Slow Food Girişimi Temsilcisi ve Sözcüsü Engin Önen ile Germiyan Mahallesi Muhtarı Şadan Kaya ve Germiyanlılar katıldı.
İmza töreninde bir konuşan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, organik tarımın önemine dikkat çekerek, "Artık insanoğlu, doğal ve organik üretilen ürünlere yönelerek özüne dönmeye çalışıyor. Köyde yüzyıl önce nasıl üretim yapılıyorsa, günümüzde de organik tarım ile aynı üretim yapılmaya çalışılıyor. Ülkemizde ilk kez Germiyan'ın Slow Food Köyü olarak ilan edilmesi ile çok mutluyuz. Germiyan köylüsü organik üretimi zaten yapıyordu. Ama Germiyanlıların ürettiği ürünü sertifikalandırıp, dünyada tanınan 'slow food' adıyla yapması önemliydi. İki yıllık bir süreç sonunda bu gerçekleştirildi. Köyde yaşayanıyla, slow food'a ön ayak olanıyla herkese teşekkür ederim" diye konuştu.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da "9 bölge 9 deneyimle birlikte, yerel anlamda bütün ürünlerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi, yaşam tarzımızı slow food ilanıyla dünyaya duyurmak, köyümüze, ciddi bir anlam kazandırdı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.
'İYİ, TEMİZ, ADİL OLARAK YETİŞTİRİLECEK ÜRÜNLER YAŞATILACAK'
Slow Food Türkiye kurucu liderlerinden gazeteci yazar Nedim Atilla ise Germiyan'ın, hukuken mahalle statüsünde olmasına karşın sembolik olarak köy deyimini kullandıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Bu imzalanan protokol ile Germiyan, var olan değerlerini koruyacak. İyi, temiz, adil olarak yetiştirilecek ürünlerin yaşatılmasını sağlayacak. Germiyan halkı, Slow Food Hareketi'nin destekçisi olarak ürünlerini yetiştirecek. Germiyan'da, ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz simgesini taşıyan işletmelerde, mevsimsiz, turfanda ürün kullanılamayacak. Germiyan'da üretilen ekmek, kopanisti peyniri bölgenin önemli markaları olarak yaşamaya devam edecek. Bir yıl süre ile Germiyan'a özgü ürünler, ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz logosu kullanılarak satılabilecek. Bir yıl sonunda yeniden değerlendirme yapılarak süre beş yıl uzatılacak."
Germiyan Slow Food Girişimi Temsilcisi ve Sözcüsü Sosyolog Engin Önen de İtalya'da başlayan Slow Food hareketinin dünyaya yayılmakta olduğuna dikkat çekip, "Şu anda bunun temel mantığı, endüstriyel üretime karşı küçük üretici ve doğal gıdayı ön plana çıkarmak. Gıda sektörü 1950'li yıllardan sonra kimyasal maddelerin bulunduğu sanayi üretimi olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bugün birçok gıda ürünü doğal olarak yetiştirilmiyor. Buna karşı bir sivil örgütlenme olan Slow Food Hreketi günümüzün yükselen değeri olarak karşımıza çıkıyor. Artık küçük üreticiler bu hareket ile tüketiciye en sağlıklı ürünlerini satmaya çalışıyor. Temel kriterin gerçek gıda olduğu bu Slow Food hareketi ülkemizde de hızla yayılıyor. İçinde kimyasal ürün olmayan, temiz, adil olarak üretilen bu ürünler tüketiciye Slow Food Hreketi ile ulaşacak. Germiyan köyü olarak iki yıldır bunun için çalışmaya başladık. Şu anda 27 üyemizle birlikte gönüllü olarak üretimlerimize başlıyoruz. Bu kriterleri yerine getirmeyi taahhüt eden arkadaşlarımız denetlemeler sonunda ürünlerini satabilecekler. Yapılan bu anlaşma ile Germiyan, Türkiye'nin ilk slow food köyü olarak tescil edilmiş oldu" diye konuştu.
Törende yapılan konuşmalardan sonra, Nedim Atilla ve Engin Önen, protokolü imzalayarak, Germiyan'ı Türkiye'nin ilk Slow Food Köyü olarak ilan etti. İmzaların atılmasının ardından, törene katılanlar, kurulan tezgahlardaki yerel lezzetlerin tadına baktı.
FOTOĞRAFLI