Güncelleme Tarihi:
ÇEŞME Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında yer alan ve dördüncüsü düzenlenecek olan Germiyan Festivali bu yıl, mübadele döneminde Sakız'a göçen ailelerle Sakız'dan Çeşme'ye göçenlerin buluşmasına sahne olacak.
Çeşme'de 7-8 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan 4'üncü Germiyan Festivali'nde bir ilk gerçekleştirilerek, mübadele dönemi öncesinde Çeşme'de yaşayan ve mübadeleyle Yunanistan'ın Sakız Adası'na göçmek zorunda kalan ailelerle Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan Çeşme'ye göçen ailelerin ikinci kuşağı buluşacak. Festival, 7 Ekim Cumartesi günü, Germiyanlı üreticilerin kendi ürettikleri ürünlerinin satıldığı stantların açılışı ile başlayacak. Saat 11.00'de, Otantik Ev'de gerçekleştirilecek olan atölyede, Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Tetik, 'Çekişte Zeytin Yapımı'nı anlatacak. Saat 11.30'da da Sevgi Kaya, kendi evinde 'Bazina Yapımı'nı uygulamalı olarak anlatacak. Festival korteji, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın da katılımıyla, saat 12.00'de, Germiyan İlkokulu'ndan başlayarak eski un fabrikası önünde sona erecek.
Festival kapsamında, saat 13.00'de, Köy Kahvesi'nde eski fotoğraflar sergisi, Goca Emine'nin evinde Germiyan'da Yetişen Otlar sergisi ve Sevgi Er'in evinde Nakış ve Elişi Sergisi açılacak. Saat 14.00'de Köy Kahvesi'nde gerçekleştirilecek olan söyleşide ise, Türkler ve Rumlar'ın Ortak Yaşadığı Dönemin Kültürel İzleri, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen ve mübadele döneminde Sakız Adası'na göçen Yunanlılar tarafından anlatılacak. Saat 16.00'da da Köy Kahvesi'nde Germiyan, Sakız Adası ve Karaburun üçlemesinin yer aldığı Kopanisti Peyniri Yapımı atölyesi gerçekleştirilecek. Festivalin ilk günü saat 18.00'de, Germiyan İlkokulu bahçesinde, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı zeybek ekibi tarafından oynanacak İki Yaka Dansları Zeybek ve Zeybetiko ile sona erecek.
Festivalin ikinci günü olan 8 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek etkinlikler, Germiyan evlerinin duvarlarına çizdiği desenlerle adını Türkiye'de duyuran Nuran Erden'in Goca Emine'nin evinde gerçekleştireceği Duvar Boyama atölyesi ile başlayacak. Saat 13.00'de Çukuriçi Kafe'de, Leyla Kaya tarafından Glika Yapımı'nın anlatılacağı atölye çalışmasının ardından saat 14.00'de Köy Kahvesi'nde gerçekleştirilecek söyleşide, festivalin onur konuğu olan, anne ve babasının mübadele döneminde Sakız Adası'ndan Çeşme'ye göçtüğü, fotoğraf sanatçısı ve yazar Cavit Kürnek, Kuşaktan Kuşağa Sakız ve Çeşme Anıları'nı anlatacak. Festival kapsamında saat 15.00'te Köy Kahvesi'nde, Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, 'Ekmek ve Sağlığımız' başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.
Festivalin ikinci gün etkinlikleri, Germiyan İlkokulu Bahçesi'nde gerçekleştirilecek Ekmek Yarışması ve ödül töreninin ardından, saat 18.00'de, Çeşmeli sanatçı Hale Yamaner'in söyleyeceği Ege Türküleri ile sona erecek.
ÇEŞME (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAFLI