Güncelleme Tarihi:
İZMİR ekonomili genç tasarımcılar, Kore’den ödülle döndü. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Yağmur Merve Arık, kapalı alanlarda vatandaşların kendi sebze ve meyvesini topraksız üretebilmesi için geliştirdiği tasarımı, 21. Uluslararası Tasarım Trendleri Yarışması’nda gümüş ödülü aldı. Yine İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Canan Gündoğan da, tozlanmayan kitaplık tasarımıyla özel ödülü kazandı. Arık ve Gündoğan’ın tasarımları yarışma kataloğunda yer alacak.
Kore Ticaret, Endüstri ve Enerji Bakanlığı, Kore Tasarım Promosyon Enstitüsü, Kore Tasarım Dernekleri Federasyonu desteğiyle Kore Tasarım Trendleri Derneği tarafından gerçekleştirilen yarışmada ödül alan Arık ve Gündoğan, İzmir’e yeni bir gurur yaşattı. “Farmicus" adını verdiği tasarımı hakkında bilgi veren Arık, evlerde, ofislerde, kapalı alanlarda kent insanları için interaktif bir ürün geliştirdiğini söyledi. Arık, “Şehirleşmenin artması nedeniyle tarım alanları azalıyor. Besinler sağlıksız hale geliyor ve su kaynakları da kirleniyor. Bu koşullar altında en güvenilir yol kullanıcının kendi kontrolünde tarım ürünlerini üretmesidir. Ben de bitki yetiştirmek için yeterli zamanı, bilgisi veya tarım alanı olmayan fakat daha sağlıklı besinlere kolayca ulaşabilmek isteyen şehir insanları için Farmicus’u tasarladım. Tasarımımın ödül almasından da mutluyum" dedi.
Arık, tasarımıyla birlikte seraların, tarım alanlarının ve bahçelerin evlerin içine girdiğini, optimize edilmiş ışıklandırma sistemi sayesinde bitkilerin daha hızlı ve sağlıklı büyümesinin sağlandığını kaydetti. Tasarımının topraksız olması nedeniyle geleneksel tarıma oranla daha temiz olduğunu belirten Arık, “Kullanıma başlamak için su deposunun doldurulması ve tohumların bölmelere yerleştirilmesi yeterlidir. Farmicus su deposundaki suyun bir kısmını bitki köklerine pompalarken diğer kısmını seramik filtreleri sayesinde filtreleyerek günlük temiz su ihtiyacını karşılar. Bitkilerin durumunun ve günlük su tüketim miktarının takip edilebilmesi için bir uygulaması vardır. Kullanıcı bu uygulamayı indirdikten sonra bitkilerle ilgili bütün gerekli bilgilere ulaşabilir ve toplama tarihleriyle ilgili mesajlar alır" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF