Güncelleme Tarihi:
97 ülkede 11 bin üyesi olan, Türkiye'de ise 78 üniversitede faaliyet gösteren Türkiye'nin en önemli öğrenci ağı IEEE (Institute of Electrical and Electronical Engineers) Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS) Mühendislik Topluluğu'nun Türkiye Kampı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
2'ncisi düzenlenen EMBS Türkiye Kampında, 10 üniversiteden gelen temsilciler İKÇÜ'de ağırlandı. Mühendisliği tıp ve biyolojiye uygulayan, dünyanın en büyük biyomedikal mühendisleri topluluğuna mensup gençlerin buluştuğu 2. EMBS İKÇÜ Kampının açılışına Rektör Prof.Dr.Galip Akhan da katıldı. IEEE İKÇÜ öğrenci kolu EMBS Koordinatörü Mehtap Asena Kurucu'nun koordinatörlüğünde 2 gün süren etkinlikte, EMBS Türkiye Temsilcisi Andre Luka Çakıcı da yer aldı. “Sağlık' ve “Mühendislik' alanlarında bilimsel faaliyetlere katkı sunmak amacıyla geleceğin bilim insanlarını biaraya getiren kampta, kanser tedavisi için ilaç geliştirme çalışmalarını kolaylaştıracak nanoteknolojik çipler, yapay zeka, yeni nesil genetik testler, biyomedikalde AR-GE başlıklarında sunumlar yapıldı.
“KANSER TEŞHİSİ KOYABİLEN YAPAY ZEKA"
İnsanlar tarafından yapıldığında zeka gerektiren şeyleri makinelere yaptırma arayışı olan yapay zekanın, günümüzde bankacılık işlemleri, oyunlarda kullanılan sanal oyuncular, robotik uygulamalar, tıbbi tanı-teşhis destek sistemleri, sesli komut algılama gibi birçok uygulamada kullanıldığını aktardı. Yrd. Doç.Dr.İşler, “Hatta IBM Watson gibi uygulamalar, insan doktorlardan daha başarılı bir şekilde kanser teşhisi koyabilmektedir. Yakın gelecekte sadece beyinden gelen sinyallerle kontrol edilebilen ve gerçek uzvun yerine kullanılabilecek kalitede protez uzuvlar, felçli hastaların sadece yüz mimikleri ile haberleşebilmesine olanak sağlayan sistemler, hastalık sonrası kısa sürede iyileşmeyi sağlayabilen rehabilitasyon robotları ve ameliyatı baştan sona kendi kendine gerçekleştirebilen robot cerrahlar gibi akıllı sistemlerin önünü açabilecektir. İKÇÜ olarak öğretim üyelerimizin bu yönde literatüre katkıda bulunan çalışmalar mevcuttur." dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF