Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) mimarlık eğitimi alan gençler, NASA'nın Mars'ta bir zamanlar dünyaya benzeyen bir atmosfer ve su olduğuna dair kanıtların bulunduğunu duyurmasının ardından, 2024 yılında Mars'a gönderilmesi hedeflenen ilk insan kolonisinin yaşamı için tasarımlar geliştirdi.
Görevimiz Mars 2024 başlıklı çalıştayda, çam kozalağı, helikopter böceği, salyangoz gibi çeşitli bitki ve hayvanlardan esinlenen 102 öğrenci, ilk insan kolonisi için mimari tasarımlarını hazırladı, sunumlarını sanal gerçeklik aracılığıyla yaptı. İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun ile akademisyenler öğrencilerin mimari tasarımlarını inceledi. Mars'a yolculuk için insanların bilet almaya başladığını anımsatan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, "Barınmak için bir yere ihtiyaç var. Geçen yıl da söylemiştim, Mars'ı İzmir Ekonomililer inşa edecek. Bu sergide gördüklerim inancımı daha da pekiştirdi" dedi.
"STREAM EĞİTİM BİÇİMİNİ UYGULAYACAĞIZ"
Yeni eğitim sisteminde bütün disiplinlerin bir arada çalıştığına dikkat çeken Başkan Demirtaş, "Temel hedefimiz tüm disiplinlerin bir arada birlikte başarılı olmaları ve çalışmalarıdır. Bu yeni bir akım, stream denen eğitim biçimini uygulayacağız. Böyle bir çalışma sistemi de İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kampüsü'nde gerçekleşmeye başlayacak. Mimarların yanı sıra uzay ve havacılık mühendisleri, endüstri mühendisleri bir arada çalışacak" diye konuştu. Başkan Demirtaş, Mars'taki kolonileşme için 2024 hedefi konulduğunu, bu koloniye gidecek insanların İzmir Ekonomili gençlerin yaptığı uydunun taşımasını hedeflediklerini söyledi.
TASARIMDAN ÖNCE MARS'IN İKLİMİ, COĞRAFYASINI ÖĞRENDİLER
Çalıştay Yöneticisi İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burkay Pasin de, Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencilerinin Yrd. Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Öğr. Gör. Hugh Clarke, Öğr. Gör. Özgür Genca, Öğr. Gör. Ayşe Bozkurt Karal, Öğr. Gör. Filiz Keyder Özkan ve Öğr. Gör. Lale Başarır yürütücülüğünde çalıştığını belirterek, "102 öğrencimiz çeşitli hayvan ve bitkilerden esinlenerek kendi kolonilerini kurdu. Çalıştayda Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Serdar Bayari, Mars'ın coğrafyası ve iklimi üzerine kapsamlı bilgiler verdi. Yüksek Mimar Müge Halıcı da dijital tasarım yöntemleri konusundaki eğitimleriyle teknik olarak destekte bulundu. Öğrencilerimiz, dijital modelleme araçlarını kullanarak yakın gelecekte yaşama ve mekân üretme biçimlerine dair yenilikçi fikirler geliştirdi" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF