Güncelleme Tarihi:
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) geniş katılımlı bir heyetle ABD'de lobi çalışmalarında bulundu. EGİAD Başkanı Seda Kaya ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, beş günlük program kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Dünya Bankası/IMF, önemli düşünce kuruluşları ve diğer hükümet kuruluşları ile görüş alışverişine bulundu.
EGİAD heyeti ABD gezisinde önde gelen düşünce kuruluşlarıyla da bir araya geldi. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü isimli düşünce kuruluşunu ziyarette, ağırlıklı olarak Amerikan iç ve dış politikasını belirleyen dinamikler, Amerikan seçimleri ve sonrası, Suriye ve diğer ülkelerdeki sorunlar üzerinde duruldu. Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi isimli düşünce kuruluşunun ziyaretinde ise, Arap Baharı sonrası gelişmeler, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve Türkiye ekonomisi ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Kemal Derviş'in başkan yardımcılığını yaptığı düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nü de ziyaret eden EGİAD heyeti, burada ağırlıklı olarak TTIP Anlaşması, ABD-AB ilişkileri, Türkiye ekonomisi ve genel ekonomik konular hakkında fikir değerlendirmesi yaptı.
ABD Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Select USA ile de görüşen heyet, Türkiye Masasında görevli Yatırım ve Ticaret uzmanları ile iki ülke arasındaki mevcut yatırım ve ticaret hacminin artırılması için atılması gereken somut adımlar üzerinde durdu.
ABD temaslarını değerlendiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, bu tür ziyaretlerin daha sık yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Sivil ve mesleki kuruluşların daha aktif diplomasi yürütmesi ve lobicilik yapması gerekiyor. Türkiye'nin gücünü ve potansiyelini daha iyi anlatmalıyız. EGİAD olarak bu ziyarette temel amacımız AB ile ABD arasında devam eden ve Türkiye ekonomisi için büyük tehdit oluşturan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerinde Türkiye'nin de çıkarlarının korunmasının önemine dikkat çekmek ve Amerikan tarafını bilgilendirmekti. Ancak, Türkiye'nin sürece dâhil olmasını sağlayacak etkili adımları hükümetler seviyesinde atmalıyız. Daha sonra çok geç olabilir. Yeni bir Dünya ekonomik düzeni kurulurken Türkiye bunun dışında kalamaz. Bu anlaşmadaki pürüzler giderilmediği takdirde yepyeni bir boyuta taşınacak AB ve ABD ekonomik ilişkilerinin Türkiye açısından birçok olumsuzluğu doğuracağından korkuyoruz" dedi.
İZMİR (DHA)
foto