Gaziemir’de Barışa Uzanan Eller

Güncelleme Tarihi:

Gaziemir’de Barışa Uzanan Eller
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 11:44

GAZİEMİR BELEDİYE BAŞKANI HALİL İBRAHİM ŞENOL’UN, KENTİN TARİHİ VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK İÇİN HAYATA GEÇİRDİĞİ ÇALIŞMALAR SAYESİNDE KENT, MÜBADELE DÖNEMİNDE YUNANİSTAN’A GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALAN SEYDİKÖYLÜ RUMLARIN TORUNLARININ GÖZDESİ OLDU.

Mübadele döneminde Yunanistan’a göç eden Seydiköylü Rumları ağırlayan, konuklarına zeytin fidanı armağan eden Başkan Şenol barış mesajı vererek, “Biz komşu değil; dost, akrabayız” dedi. Sevdiköylüler Dernek Başkanı Athina Rumelito ise “Gelecek ve sevgi için birlik olalım” dedi.
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un, kentin tarihi ve kültürünü yaşatmak için hayata geçirdiği çalışmalar sayesinde kent, mübadele döneminde Yunanistan’a göç etmek zorunda kalan Seydiköylü Rumların torunlarının gözdesi oldu. Mübadeleyle Yunanistan’a göç eden Seydiköylü Rumlar’ın torunları, atalarının, dedelerinin yaşadıkları toprakları görmek için Gaziemir’e geldi. Yunanlı ses sanatçısı Haris Alexiou’nun adının Gaziemir’de bir caddeye verilmesiyle kurulan dostluk köprüsü, Anı Evi ile her iki halk için kutsal olan Seydi Baba Türbesi ve Rekreasyon Alanı’nın hayata geçirilmesiyle daha sağlamlaştı. Son olarak Yunanistan’ın Selanik kentinde faaliyet gösteren Sevdiköylüler Derneği Başkanı Athina Rumelito ve dernek üyesi 32 kişi Gaziemir’i ziyaret etti. İlk önce her iki halk için kutsal kabul edilen Seydi Baba’nın türbesini ziyaret eden ekip, daha sonra Anı Evi’nde atalarının yaşantısında iz sürdü. Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği Kültür Evi’ni de gezen ekip, farklı ülke kültürlerini tanıma fırsatı buldu.
‘BİZLER DOST, AKRABAYIZ’
Atalarının yaşadığı toprakları gezerken duygu dolu anlar yaşayan Yunan heyeti, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol makamında ağırladı. Gaziemir’in 1922 yılından önce Rumların yoğun yaşadığı bir bölge olduğunu hatırlatan Başkan Şenol, mübadeleyle iki ülkede yaşayan Türk ve Rumların yer değiştirdiğini bu yüzden iki halkın ortak bir tarih ve kültüre sahip olduğunu dile getirdi. “Tarihi aynı, kültürü aynı, acıları aynı olan iki halkın düşman olması için hiç bir sebep yok. Sizler bizim komşumuz değil, dostumuz akrabamızsınız” diyen Şenol, göreve geldikten sonra iki halk arasında dostluk köprüleri kurmak için özel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şenol “Sanatın kültürler arasında ortak bir dil olduğuna inanıyorum. Ailesinin kökleri Gaziemir’de Haris Alexiou’nun adını ilçemizde bir sokağa vererek iki ülke arasında dostluk köprüsü kurmuş olduk. Anı Evi ile kültürümüze sahip çıkarak geleceğe taşıdık. Seydi Baba Türbesi ve Rekreasyon Alanı ile hepimiz için kutsal kişilik olan Seydi Baba’ya hak ettiği değeri kazandırdık” diye konuştu.
‘ÇOCUKLARIMIZA BARIŞI ÖĞRETELİM’
Bu yıl 18’incisini düzenleyecekleri Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği ile kültürler arası kaynaşmayı sağladıklarını da vurgulayan Şenol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceğin sahibi olan çocuklarımızın aklındaki düşmanlık ve savaş kelimelerini yok edilmesini, yerine barış kavramının yerleşmesini istiyoruz. Dünya barışında çocukların rolü çok büyük. Bu yüzden çocuklarımıza barış ve dostluk kavramı tam olarak öğretmeliyiz.”
‘SEYDİKÖY, SEVGİ ŞEHRİ OLSUN’
Başkan Halil İbrahim Şenol’un konuklarına zeytin fidanı armağan etmesi üzerine, yanlarında getirdikleri temsili zeytin dalını Şenol’a armağan eden Sevdiköylüler Dernek Başkanı Athina Rumelito şunları söyledi: “Bu topraklarda tarif edemeyeceğim yoğun duygular içerisindeyim. Bizi, atalarımızın topraklarında yeniden ağırladığınız için size kalpten teşekkür ediyorum. Gelecek ve sevgi için bir olalım ki Sevdiköy, adı gibi sevgi şehri olsun. Çabamız geçmişimiz ve geleceğimiz içindir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!