Fransız esintisi

Güncelleme Tarihi:

Fransız esintisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2016 09:59

Fransız esintisi

Haberin Devamı

İZMİR Fransız Kültür Merkezi, Buenos Aires, Milano, Şangay gibi tekstil dünyasının kalbinin attığı merkezlerde onbinlerce kişinin ziyaret ettiği Futurotextiles sergisini Kültürpark Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde İzmirli sanatseverlerle buluşturdu.
Küratörlüğünü İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David'in yaptığı ve Fransız Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Oliver Ramadour, Fransa'nın İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir İzmirli sanatseverin katıldığı sergide bitkilerden, minerallerden, çam, okaliptüs, bambu, soya fasulyesi, kahve gibi malzemelerin yanı sıra petrol ürünlerinden, su şişelerinin dönüşümünden elde edilen kumaşlarla üretilen tekstil ürünleri ilgi ve beğeniyle izlendi.
Sergi ile ilgili bilgi veren İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David, Bu yeni Futurotextiles MIX sergisinde kompozitlerden ve işlenmemiş tekstilden geçerek, liflerden dokuma ve örgüye uzanan şaşırtıcı çeşitliliğiyle, tekstil dünyasını keşfe çağırdığını söyledi. Tekstilin git gide, sürdürülebilir kalkınmaya bağlı güncel sorunlarla karşı karşıya gelerek, teknik, yenilikçi ve akıllı bir hal aldığını belirten David, “Doğal lifler bitkiden, hayvandan ve hatta minerallerden elde edilmektedir. Elde edilen kısım, kimyevi dönüşüme uğramadan, doğrudan kullanılabilir. Son 50 yıl içerisinde tekstil, liflerin ve kumaşların gittikçe artan esnekliği sayesinde, giysi alanında sürekli ve olağanüstü şekilde gelişmiştir. Zaman içerisinde en büyük terziler, sıklıkla ve özellikle, farklı dünyaları ve malzemeleri benimseme kapasitelerinden dolayı fark yaratmışlardır" dedi.
Kumaşın öteden beri, her türden barınakların inşa edilmesi için kullanıldığına dikkat çeken David, küçükler (tipiler), uyarlanabilirler (tuval), taşınabilirler (sirk çadırları), büyük kumaş kaplamalar (Roma Coloseum'u üzerindeki tente), basit güneşlikler (güneş şemsiyesi) veya hatta termik izolasyona sahip yapılar (yurtlar) için kullanıldığını ve birçok mimarın 20. yüzyılın ortalarından beri teknik tekstili, taş, beton veya cam gibi referans malzemelerin yanı sıra, inşaat malzemesi işlevini gören bir ürün olarak gördüğünü ifade etti.
Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)

01) Özlem Gül
02) Sebil Şahin
03) Güzin Bozduman, Dilek Kurt, Şermin Uraz
04) Julie Gallasse
05) Ramazan Göçen, Faden Suzan Kudsioğlu, Varol Topaç
06) Sinem Açıkalın
07) Zeliha- Muharrem Toprak
08) Elvan- Oğuz Adanır, Jovita Kurnaz
09) Arzu Vuruşkan, Ender Yazgan Bulgun, Zeynep Arda
10) Christine Perin
11) Betül Aksoy
12) Evrim Seymen
13) Sergül, Musa Gökdermen
14) Olivier Wills
15) Aydın Özcan
16) Filiz Eczacıbaşı Sarper
17) Regis Servant, Caroline David, Olivier Ramadour

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!