Folkart planına ortak dava

Güncelleme Tarihi:

Folkart planına ortak dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 08:54

Folkart planına ortak dava

Haberin Devamı

İZMİR'de Folkart Yapı'nın Bornova Üniversite Caddesi'nde eski depoların bulunduğu parselin 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' kullanım kararını 'Ticaret, konut alanı ve park' alanına dönüştüren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliklerinin iptali için Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ortak dava açacak.

Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi Meclisleri'nde onaylanan Folkart Yapı'nın Üniversite Caddesi'nde eski depo alanının imar plan değişiklikliğire askı süresinde yaptıkları itirazlar reddedilen Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu kez yargıya başvuracak. İtirazlarını ayrı ayrı yapan iki meslek odası bu kez ortak dava açmak için harekete geçti. Plan değişikliğiyle sözkonusu alanın 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' olan kullanım kararı 'Ticaret, konut ve park' alanına dönüştürülmüştü.

Meslek odaları, söz konusu imar planı değişikliği, imar mevzuatına, planlama esaslarına, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açacak. Dava dilekçesinde itirazlarında da yeraldığı gibi kentin merkezi konumundaki planların çevreleriyle eşgüdümünün ve koordinasyonunun sağlanması ve kent bütünündeki dengeleri etkileyecek gelişme kararlarının bütüncül olmasının önemli bir planlama esası ve hukuksal bir gereklilik olduğuna dikkat çekilecek. Çevre düzeni planı kararları doğrultusunda hazırlanacak alt ölçekli imar planlarının alan bütününde ya da oluşturulacak anlamlı bölgeler bazında oluşacak nüfus yoğunlukları, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanları, ulaşım sistemleri ve gelişme yön ve büyüklükleri gibi etkenler göz önüne alınarak hazırlanması gerekirken, Bornova'daki plan değişikliğinin 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı kararları doğrultusunda parsel ölçeğinde hazırlanmış noktasal bir imar planı değişikliği özelliği taşıdığı belirtilerek dava konusu yapılacak. Nüfus yoğunluğu hesaplamalarının varsayımsal veriler üzerinden gerçekleştirildiği ve bilimsel olarak ortaya konmuş verilerin yeralmadığı, kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu ve analizinin hazırlanmadığı, artacak ulaşım yoğunluğuna çözüm önerilmediği, mevcut imar planında 8 kat olan yapı yüksekliğinin serbest olarak belirlenmiş olmasıyla yakın çevresiyle uyumsuz yapılaşma ortaya çıkaracağı gibi, belediyeler tarafından reddedilen itiraz gerekçeleri de dava dilekçesinde olacak.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!