Güncelleme Tarihi:
MENEMEN Sol Sahil Sulama Birliği eski Başkanı Recai Önal, sulama birliklerinde seçimle göreve gelen 378 başkan ile 14 bin 387 meclis üyesinin yerine bir gecede kayyum atanıp, geçen 1 Haziran'dan itibaren görevlerine son verilmesini eleştirip; "Böylelikle tarımsal sulamada özelleştirmenin önü tamamen açılmış oldu" dedi.
Sulama birliklerine kayyum atanmasıyla ilgili DHA muhabirine açıklamada bulunan Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini söyledi. Sulama birliklerinin, 'Toprak işleyenin, su kullananın' anlayışı ile çalıştığını ve devletin katma bütçesinden para almadığını vurgulayan Önal, "Sulama birlikleri bu güne kadar yaşamlarını çok iyi bir şekilde idame ettirmişlerdir. Tabii ki 3-5 tane kötü yönetilen birliğimiz de vardır. Zaten DSİ Denetim Raporları'nda da bunun tanımı yapılmaktadır. Sanki suç işlemişler, görevlerini kötüye kullanmışlar gibi hepsinin cezalandırılması hunharca ve acımasızcadır. Bunun altını, kalın kalın çizmek gerekir. Bu konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekirdi" dedi.
"ŞU AN KURAKLIĞI KONUŞUYOR OLMALIYDIK"
Alınan kararın yaratacağı sakıncalara da değinen Önal, şunları söyledi:
"Geldiğimiz noktada şu anda sulama sezonuna girildi. Olan çiftçiye olacak. Biz şu anda yaşanan kuraklığı konuşup, çözüm yolları bulmamız, suyu nasıl etkin kullanmamız gerektiğini tartışmamız gerekirken Sulama Birlikleri Başkanları'nın yerine kayyum atayarak bunların görevlerine son verildi. Ama ilerleyen günlerde çiftçi bunun zararını görecektir. Gıdayı ilgilendirdiği için bunun sıkıntısı sadece çiftçiye de değil herkese yansıyacaktır. Üzüldüğümüz nokta şu, keşke bu işi devlet götürse ama bu sadece geçici bir adım. Bunun temel amacı ilk etapta DSİ'nin elini güçlendirerek, sulama birliklerinin seçilmiş organlarını fesih ederek içini boşaltıp, özelleştirmenin önünü açmaktır. 'Sulama birliklerini kapatmıyoruz' diyorlar. Başkan, yönetim, denetim ve meclis üyelerini alırsan bunun adı birlik olmaz ki zaten. Kaldı ki personeli bile kamu personeli yapmadılar. Gelecekte özelleştirme olacak, bu arkadaşlarımız da boşta kalacaklardır. Aynen şeker pancarı, tütün ve tuz işletmeleri gibi özelleştirilen yerlerde olduğu gibi çalışanlar burada ya asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılacak ya da iş akitlerine son verilecektir. Bu gerçekten çok açık."
"DEVLETE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"
15 yıl sulama birliği başkanmlığı yaptığını vurgulayan Önal, "4 dönem seçildim, bunun son 3 döneminde de çiftçilerin tercihi ile tek aday gösterildim. Bu devlete hakkımı helal etmiyorum. Ben tesislerimin yüzde 70'ini yeniledim, bu işleri de vatandaşın, çiftçinin parası ile yaptım. Ayrıca 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu'na göre bir diğer sıkıntı da şu; alacak ve borçlardan başkan ve yönetim sorumlu olduğu için bu arkadaşlar da kendilerine göre borçlanma planı yapmışlardır. Kayyumların aniden atanmasıyla bu başkanlar ve yönetim kurulları da çok zor duruma düşürülmüştür. Bu çerçevede biz de sulama birliklerinin başkanları olarak hepimiz yasal başvurularımızı yaptık, Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Bu konuda yargının vereceği sonucu bekleyeceğiz. Bu çerçevede tek sıkıntımız gelecekte evlatlarımız, çocuklarımız için suyun özelleştirilmesi. Özel sektör eliyle yapılan tarımsal sulamada kar mantığı güdüleceği için çiftçinin sulama maliyet girdileri çok yüksek olacaktır. En iyi model dünyada ve Avrupa'da çiftçi eli ile yönetilen modeldir. Başka bir model arayışına girmek doğru bir yöntem değildir. Bu süreçte bizleri zor günler bekliyor" dedi.
Sulama tesislerinin suyu kullananlar tarafından yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Önal, "Etkin su kullanımı ancak başarıya bu şekilde ulaşır. Biz zaten su zengini bir ülke değiliz. 21. yüzyılda uluslararası ilişkileri ne silah, ne teknoloji belirleyecek. 21. yüzyılın uluslararası ilişkilerini ve savaş nedenlerini belirleyecek olan unsurlar su, tarım ve enerji demişlerdir. Bu konuya eğilmemiz gerekirken özelleştirme yoluna gidilmiştir. Aynı zamanda su da çok değerli bir meta olduğu için bu konuya dış güçler de göz dikti" diye konuştu.
Menemen Sol Sahil Sulama Birliği eski Başkanı Recai Önal, sulama birliklerine kayyum atanması kapsamında görevini Emin Argun Baran'a devretmişti.
Gökay ÖZALP / MENEMEN (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAFLI