Eşitlikli ve şiddetsiz kent

Güncelleme Tarihi:

Eşitlikli ve şiddetsiz kent
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2020 21:05

Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle başlatılan “Bodrum’dan Türkiye’ye: Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor!” projesi adım adım hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

GEÇEN haziran ayında 254 proje arasından seçilerek Sabancı Vakfı Hibe Programı’na alınan proje kapsamında izlenecek yol haritası belirlendi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, ilk kez bir paydaşla çalışma yaptıklarını belirterek, “Biz bu projeyi herhangi bir belediye başkanıyla yapmadık. Kadınlarla ilgili politikada taraf olacağını beyan eden Ahmet Aras ve ekibiyle yaptık. Bu ekip olmasaydı bu projeyi yapmazdık. Böyle bir eşitlenme politikasına talip olmak ancak böyle bir belediyeyle mümkün olabilirdi” dedi. Projeyle Bodrum’un sadece görünen yüzünü değil, görünmeyen arka sokaklarını ve oralarda yaşayan kadınları gündeme getireceklerini söyleyen Erozan, “O kadınlar ilk defa kendileri için nasıl bir kent istediklerini dile getirecekler. Nasıl bir belediyeyle yol yürümek istediklerini tanımlayacaklar. Bunun adı yereli dönüştürmektir” diye konuştu. Yapılacak anket ve atölye çalışmalarının kendilerinin yerel yönetimde yürüyecekleri yolun bir göstergesi olacağını söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu da, “Bu çalışmaların çok önemli olduğunu gerçekten biliyorum. Biz seçim çalışmalarımızda güvenilir ve kadın dostu bir kent yaratmak istediğimizi zaten söylemiştik. Bu çalışmalar da bunun bir göstergesi” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

HAZIRIZ, KÜLTÜRÜMÜZ BUNA ÇOK UYGUN

Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Bodrum’un güçlü kadınlarının inancıyla birlikte bu projenin hayata geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha geniş kitlelere ulaşmak için böyle projelere ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Aras, “Sabancı Vakfı 254 projeden bu projeye ilk 8’de yer verdi. Bu başarıyı, projeyi hazırlayan ve onlara destek veren arkadaşlarımızın sayesinde elde ettik. Bu hibeyi ülkenin aydınlık geleceğine her zaman katkı sunan Sabancı Vakfı yapıyor ve başında da bir kadın var: Güler Sabancı. Ona da buradan sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. Başkan Aras, Bodrum’u eşitlikçi ve şiddet üretmeyen bir kent haline getirmeyi hedeflediklerini, bunun için çabaladıklarını paylaştı. Bodrum’un buna hazır ve binlerce yıllık kültürünün de uygun olduğunun altını çizen Aras, “Bu yüzden bunu çabuk bir şekilde başarabileceğimizi biliyorum. Bir kadın ve bir çocuk gözüyle güvenli bir kent nasıl yaratılır diye etraflıca düşündük ve bunu stratejik planımıza aldık. Kadınların özgürce yaşayabileceği bir kent yaratabilmek adına yapılacak çalışmalar için bütçemizi ona göre düzenledik” dedi.

Haberin Devamı

NİYE GECİKELİM, HEMEN YAPALIM

Halkın sorunlarını dinlemek ve onlara çözüm üretebilmek için anketler yaptıklarını aktaran Başkan Aras, şöyle devam etti: “Bu anketlerden de kadınların yaşamış olduğu sorunlarla ilgili veriler elde ettik. Bu projenin de en büyük faydalarından biri doğru verileri doğru yerlerden toplayacak olması. Kadınlar nasıl bir kent ve nasıl bir belediye istediklerini bize söyleyecek. Toplanan veriler uzmanlar tarafından analiz edilecek ve benim önüme konacak. Ben buradan söz veriyorum. Biz de bunları belediyemiz ve meclisimizle birlikte hayata geçireceğiz. Alacak olduğun kararlarla belki de bir kadını şiddetten kurtarıyorsun. Niye gecikelim? Hemen yapalım. Çünkü gecikilen her an bir kadın istismara uğruyor, öldürülüyor, şiddete uğruyor. Biz yöneticiler gecikemeyiz, hızlı hareket etmeliyiz.”

Haberin Devamı

ANKET, ATÖLYE VE ÇALIŞTAYLAR

BELEDİYE bünyesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle başlatılan çalışmalar kapsamında ilk olarak 7 mahallede anket yapılacak. Mevcut durum tespiti için 650 kadınla gerçekleştirilecek ankette kentsel haklardan yararlanma, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet gibi konularda farkındalık düzeyleri ölçülerek, yerel hizmetlerden beklentileri tespit edilecek.

7 MAHALLE, 150 KADIN

Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet, kentsel haklar ile yerel yönetime talebin iletilmesi, yasalar, güçlenme ve dayanışma konularında eğitim ve bilinçlendirme atölyeleri oluşturulacak. 7 mahallede 150 kadınla yapılacak atölye çalışmalarının etkisi, atölye öncesi ve sonrası yapılacak anketlerle ölçülecek. Proje kapsamında uygulanacak anket ve atölyelerin ilk olarak Bodrum Merkez, Konacık, İslamhaneleri, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Dereköy’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞTAYLAR YAPILACAK

Farklı mahallelerden kadınların bir araya gelerek ortak sorunlar ve ortak çözüm önerileri üzerinde tartışarak ilerleyecekleri süreçte, Bodrum Belediyesi yönetim kadrosunun, meclis üyelerinin ve muhtarların da katılımıyla sorunlar - çözümler temalı çalıştaylar düzenlenecek. Çalıştaya akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve farklı belediyelerden de katılım sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!